Vlada: I u narednom periodu ćemo raditi na unaprijeđenju poslovnog ambijenta

"Prvi rezultati naše ekonomske politike ohrabruju, jer je na skoro svim poljima i u svim parametrima ostvaren značajan napredak. To je još jedan dokaz da smo na pravom putu", navodi se u saopštenju Vladine Službe za odnose s javnošću
55 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2017. 11:30h

Vlada će i u narednom periodu raditi na unaprijeđenju poslovnog ambijenta, što je najvažniji uslov za dalji priliv investicija i razvoj realnog sektora, kao najvažnijih generatora održivih stopa ekonomskog napretka i rasta zaposlenosti.

"Prvi rezultati naše ekonomske politike ohrabruju, jer je na skoro svim poljima i u svim parametrima ostvaren značajan napredak. To je još jedan dokaz da smo na pravom putu", navodi se u saopštenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Iz Vlade su podsjetili da je Crna Gora, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu zabilježila realnu stopu privrednog rasta od 5,1 odsto i tako dospjela na petu poziciju u Evropi po stopi rasta. Istovremeno je realna stopa rasta u prvoj polovini godine bila 4,2 odsto.

Kreditna agencija Moody's potvrdila je u petak dugoročni kreditni rejting Crne Gore B1, uz poboljšanje izgleda sa pozicije "negativan" u "stabilan".

"Ispred Crne Gore po realnom privrednom rastu su Malta sa stopom od 6,4 odsto, Rumunija sa 5,9 odsto i Irska i Estonija sa po 5,7 odsto. Stopa od 5,1 odsto najviša je stopa rasta u našoj zemlji od 2008. godine, odnosno od izbijanja globalne krize", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da je, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini godine crnogorska ekonomija ostvarila realni rast od 4,2 odsto, što je jedna od najviših stopa rasta u Evropi.

"Posmatrano prema potrošnoj metodi obračuna bruto domaćeg proizvoda (BDP), ekonomski rast u drugom kvartalu zasnovan je na rastu potrošnje domaćinstava, promjeni zaliha, visokom učešću bruto investicija u osnovna sredstva u strukturi BDP-a, kao i smanjenju neto uvoza robe i usluga u odnosu isti period prošle godine", saopšteno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Oni su podsjetili da je Moody's potvrdio dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa poboljšanjem izgleda za jedan nivo, što je zasnovano na jačanju fiskalne stabilnosti kroz mjere fiskalne konsolidacije, srednjoročnom ekonomskom rastu zasnovanom na realizaciji velikih investicionih projekata u saobraćaju, turizmu i energetici, kao i članstvu u NATO-u i napretku u pregovorima za članstvo u EU.

Iz Vlade su objasnili da to poboljšanje konkretno znači mogućnost povoljnijeg izlaska na međunarodna finansijska tržišta i jačanje međuanrodne investicione pozicije Crne Gore.

"Posmatrano po sektorima, ekonomskom rastu su doprinijeli rast u građevinarstvu, šumarstvu, poljoprivredi, rudarstvu, proizvodnji pića, trgovini i turizmu. Činjenica da je u Crnoj Gori u prvih osam mjeseci ostvareno preko 10,5 odsto noćenja turista više nego u istom periodu prošle godine, ukazuje na važan doprinos sektora turizma ekonomskom rastu zemlje", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su snažan ekonomski rast i ukupna ekonomska aktivnosti u Crnoj Gori u prvoj polovini godine doprinijeli otvaranju novih radnih mjesta. Tako je prosječan broj zaposlenih u prvih šest mjeseci povećan 6,3 hiljade u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno je nastavljen i trend smanjenja nezaposlenosti, kroz smanjenje anketne stope nezaposlenosti na 15,1 odsto na kraju drugog kvartala, dok je administrativna stopa nezaposlenosti u drugoj polovini septembra smanjena na 20,99 odsto.

Iz Vlade su saopštili da je u Crnoj Gori povećana prosječna neto zarada na 509 EUR u avgustu, što je nominalno 1,4 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Prosječna neto zarada u prvih osam mjeseci iznosila je 510 EUR, što znači da je povećana nominalno i realno.

"Vlada je na početku mandata kao osnovni cilj ekonomske politike definisala održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti bržem sustizanju dohotka po glavi stanovnika i kvaliteta života u razvijenim zemljama", navodi se u saopštenju.

Za ostvarenje prethodno navedenog razvojnog cija, Vlada će, kako je saopšteno, sprovoditi mjere ekonomske politike usmjerene na jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, kao i mjere za unaprijeđenje konkurentnosti.

"U tom smislu, mjere fiskalne konsolidacije sadržane u Fiskalnoj strategiji Vlade u kombinaciji sa strukturnim reformama dale su prve rezultate koji govore o povećanju konkurentnosti crnogorske ekonomije. To potvrđuje i Izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma na kojem je Crna Gora napredovala za pet mjesta", kazali su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Iz Vlade su dodali da su te mjere dale prve rezultate u doprinosu jačanju makroekonomske stabilnosti, odnosno ostvarenju snažnog ekonomskog rasta.

Mjere fiskalne konsolidacije su doprinijele ostvarenju budžetskih prihoda od 1,11 milijardi EUR u prvih devet mjeseci, što je iznad plana za posmatrani period i tri odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno su rashodi budžeta, ispod planiranih.

"Odgovornu ekonomsku politiku Vlade prepoznao je i Međunarodni monetarni fond koji je u najnovijemIzvještaju o Crnoj Gori ocijenio izbalansiranost mjera fiskalne konsolidacije i njihov pozitivan uticaj na fiskalnu stabilnost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: