Hajdinaga direktor ZZZ, iako je priznao krivično djelo

Folić smijenjen jer mjesecima Upravnom odboru nije dostavljao podatke i izvještaje koje su mu tražili

23855 pregleda 22 komentar(a)
Zgrada ZZZCG, arhiva, Foto: Luka Zeković
Zgrada ZZZCG, arhiva, Foto: Luka Zeković

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore smijenio je juče izvršnog direktora Gorana Folića, a za vršioca dužnosti postavio Gzima Hajdinagu nekadašnjeg gradonačelnika Ulcinja i ministra za ljudska prava.

Iz Zavoda je nakon sjednice saopšteno da je Folić razriješen dužnosti zbog kršenja člana 78 Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, čime je ozbiljno narušeno funkcionisanje te institucije.

Ovaj Zakon odnosi se na nadležnosti direktora da predstavlja, rukovodi i organizuje rad u Zavodu; odgovara za zakonitost i kvalitet rada Zavoda; izvršava odluke Upravnog odbora,...

”Za razrješenje Folića glasala su tri člana, a uzdržana su bila dva člana Upravnog odbora”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, Upravni odbor je smijenio Folića jer im nije dostavljao informacije o svom radu koje su tražili još u avgustu. Na konstitutivnoj sjednici od 12. avgusta u cilju upoznavanja sa situacijom u Zavodu, naložio je direktoru da im dostavi presjek kompletnog stanja u Fondu, a posebno zahtjeva za subvencijama po regijama i po mjesecima, kao i podatak koliko je bilo tužbi pema Zavodu zbog neispaćivanja subvencija.

Iako su zahtjeve za dostavljanjem ovih izvještaja i podataka ponavljali na četiri naredne sjednice, kao i dopunjavali novim, navode da ni na jučerašnjoj sjednici nisu dobili odgovore da nije postupao po zaključcima Upravnog odbora.

Tražili su i da se ne odobravaju subvencije poslodavcima ukoliko dokumentacija nije dostavljena u skladu sa zakonom i Pravilnikom, da im se dostavi analitičke kartice - bankovni izvodi za sve račune i podračune Zavoda, popis kompletnog voznog parka, kao i ovlašćenja za korišćenje službenih vozila. Upravni odbor je tada zatražio da službena vozila treba da budu parkirana svakog dana u 15 sati na parkingu Zavoda.

Tražili su i da im direktor dostavi punu informaciju o stanju kredita za samozapošljavanje, punu informaciju zašto je raskinut ugovor o komisionom poslu sa Prvom bankom, informaciju o angažovanju advokatske kancelarije Stijović...

Iz Demokrata su saopštili da je smjena Folića nastavak “najprimitivnijeg revanšizma” prema toj partiji od strane “pale i propale 43. Vlade”, kao i da je bio smijenjen dok je bio na službenom putu.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora su podsjetili da je Hajdinaga, koji je sada potpredsjednik Demokratske partije Fatmira Đeke, 2012. godine sa tužilaštvom potpisao priznanje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i omogućavanja bespravne gradnje biznismenu Naseru Keljmendiju. On je za tu kaznu platio 10.000 ulcinjskom porodilištu. Nakon toga je bio i direktor crnogorske Berze struje, a zatim i Turističke organizacije Ulcinja.

Bonus video: