Ko rukovodi avio-kompanijom "To Montenegro": Ni vršioca dužnosti, ni konkursa za izbor direktora

Početkom oktobra vršiteljki dužnosti izvršne direktorice Dragani Frantov Nikolić istekao mandat, a Ministarstvo kapitalnih investicija nije imenovalo nekoga na tu poziciju

27582 pregleda 12 komentar(a)
Početkom oktobra vršiteljki dužnosti direktorice istekao mandat (ilustracija), Foto: Air Montenegro
Početkom oktobra vršiteljki dužnosti direktorice istekao mandat (ilustracija), Foto: Air Montenegro

Vršiteljki dužnosti izvršne direktorice kompanije “ToMontenegro” Dragani Frantov Nikolić je istekao v.d. mandat od šest mjeseci početkom oktobra, a Vlada do danas nije imenovala novog vršioca dužnosti, niti je raspisala konkurs za izbor novog direktora.

Kada će se popuniti jedna od ove dvije pozicije “Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju odgovor od Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), niti od nacionalnog avio-prevoznika.

Uz to, se kriju rezultati poslovanja kompanije koje je u ogromnom minusu i ne može funkcionisati bez dalje pomoći Vlade, što je saopštio nedavno na jednoj od sjednica Vlade ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Pitanja na koja nema odgovora iz kompanije su i ko trenutno obavlja poslove koji su u nadležnosti direktora kompanije i u skladu sa kojim zakonom i ko od početka oktobra potpisuje dokumenta koja bi trebalo da potpiše izvršni drektor, odnosno v.d. izvršnog direktora.

Po važećem Statutu kompanije izbor direktora je u nadležnosti Vlade.

Vlada je 1. aprila imenovala Draganu Frantov Nikolić za vršiteljku dužnosti izvršne direktorice, nakon što je dosadašnji direktor Predrag Todorović podnio 21. februara Odboru direktora i MKI zahtjev za sporazumni raskid ugovora.

Nakon toga, raspisan je međunarodni konkurs za izbor izvršnog direktora 18. marta i tadašnji Odbor direktora je sredinom maja predložio Vladi da za izvršnog direktora te kompanije imenuje Krešimira Kučka, međutim ovaj izbor pravno nije bio moguć jer je konkurs istekao. Tada je bio i upitan legitimitet Odbora direktora s obzirom da su ostavke podnijeli predsjednik Filip Radulović i član Odbora Goran Đurović. Prema Zakonu o privrednim društvima ostavka jednog člana smatra se ostavkom cijelog Odbora, a on nije izbaran ni u zakonskom roku od 60 dana od podnošenja ove dvije ostavke.

Vlada je 13. septembra predložila novi Odbor direktora u sastavu Pavle Ljesar (predsjednik), Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mirko Škerović i Vukadin Stojanović. Tada je premijer Dritan Abazović na početku sjednice kazao da se Odbor direktora hitno mora izabrati jer kompanija može ući u velike dubioze.

”Vijesti” su pitale nacionalnog avio-prevoznika da li kompanija ima informaciju zašto do izbora direktora Vlada nije imenovala novog vršioca dužnosti, da li znaju kada će Vlada pokrenuti proceduru za konkurs na kome bi se izabrao novi direktor i da li je Odbor direktora tražio promjenu statuta Vladi da bi se nadležnost izbora direktora prenijela sa Vlade na Odbor.

Početkom aprila imenovana za vršioca dužnosti: Dragana Frantov Nikolić
Početkom aprila imenovana za vršioca dužnosti: Dragana Frantov Nikolićfoto: Boris Pejović

”Odbor direktora “ToMontenegro” utvrdio je predlog za izmjenu osnivačkog akta, kao i predlog novog statuta. U sklopu navedenih predloga izmjena, predviđeno je da izvršnog direktora bira i razrješava Odbor direktora. “ToMontenegro” će dalje postupiti u skladu sa odlukama osnivača i u zakonskim okvirima”, odgovor je kompanije na postavljena pitanja.

Iz MKI za “Vijesti” su kazali da ne mogu precizirati kada će predložiti vršioca dužnosti direktora kompanije.

”Podsjećamo da je tek nedavno imenovan odbor direktora. U tom smislu za očekivati je da je potrebno određeno vrijeme da članovi odbora sagledaju i analiziraju situaciju u preduzeću i u skladu sa svojom procjenom predlože ministarstvu svoje viđenje stanja i eventualne predloge za rješavanje. Za sada ne možemo precizno dati odgovor kada će se takav predlog koncipirati”, kazali su u ovom Vladinom resoru.

”Vijesti” su pitale MKI i kada se može očekivati da Vlada izabere direktora kompanije, ko treba da raspiše konkurs gdje bi se kandidati prijavili i kada će raspisati konkurs.

”Vlada imenuje direktora, i u ovom trenutku je nezahvalno davati informacije kada će ta odluka biti donesena. Imajući u vidu kompleksnost stanja u kompaniji i na globalnom tržištu vazdužnog saobraćaja, neophodno je razmotriti i predložiti kvalitetno kadrovsko rješenje za tu poziciju. Nakon obavljenih konsultacija na nivou Vlade dalji koraci će biti sprovedeni u skladu sa procedurama”, odgovoreno je iz MKI.

Iz ovog resora se nijesu mogli precizno izjasniti i da li se može očekivati da Vlada izmijeni statut kompanije i da se izbor direktora da u nadležnost Odboru direktora kompanije. Objasnili su da izmjena statuta zahtijeva konsultacije i mišljenja nadležnih institucija, pa je preuranjeno davati bilo kakve projekcije ili predviđanja o tome prije nego institucije razmotre takav eventualni predlog.

MKI čeka rezultate za devet mjeseci poslovanja kompanije

Iz MKI nijesu dostavili posljednje podatke kojima raspolažu u vezi poslovnih rezultata kompanije, a navode da čekaju podatke na kraju trećeg kvartala (kraj septembra).

”Kao što je javnosti već poznato situacija i u ovoj vazduhoplovnoj kompaniji, kao uostalom i na globalnom tržištu vazduhoplovstva nije zavidna. Očekujemo da kompanija uskoro dostavi podatke poslovnog rezultata na kraju trećeg kvartala. Javnost je i do sada bila upoznata sa poslovnim rezultatima kompanije, a svakako da će biti pravovremeno obaviještena i o predlogu, to jest imenovanju izvršnog direktora, ali i ostalim aktivnostima u dijelu poslovanja nacionalnog avio-prevoznika”, kazali su iz MKI.

Cijene goriva uticaće na finansijski rezultat

Iz nacionalne avio-kompanije “Vijestima” je 15. septembra rečeno u odgovoru na pitanje koji je poslovni rezultat kompanije za šest mjeseci ove godine, a koji na devet mjeseci da je “ova poslovna godina bila vrlo izazovna”. To s obzirom na složenu situaciju koju je obilježila pandemija, ogroman rast cijene goriva, vrlo nestabilno tržište, kao i brojni problemi u avio-industriji na nivou cijele Evrope, ali i dešavanja u Ukrajini.

”Sigurno je da će dramatičan rast cijena goriva usljed nestabilnih ekonomskih i geopolitičkih prilika imati značajan uticaj na poslovanje i finansijski rezultat kompanije. Troškovi avio-goriva prije pandemije imali su do 30 odsto učešća u ukupnim troškovima avio-kompanije. Ove godine očekujemo da će taj udio biti i veći, što govori u kojoj mjeri će se to odraziti na finansijski rezultat. Da se cijena goriva zadržala na nivou od prošle godine ili na primjer 2019. godine, procjenjuje se da bi ukupni troškovi kompanije u ovom trenutku bili manji za oko pet miliona eura. Kada govorimo o troškovima za gorivo od početka ove godine do sada oni iznose preko 10 miliona eura. Ovo je važno napomenuti jer je upravo u avio-industriji gdje je i velika potrošnja goriva, trošak ove vrste nešto na šta kompanija nema uticaj”, objasnili su u kompaniji.

Kako su naveli i pored velikog skoka cijene goriva u odnosu na ranije godine, fokusirali su se da Crnu Goru povežu sa što više različitih destinacija i učine je dostupnom za veliki broj regionalnih i inostranih turista, svjesni koliko je za zemlju važan oporavak turizma.

”I pored svih okolnosti od početka godine do danas prevezli smo više od 250.000 putnika i ostvarili rast od 150 odsto u odnosu na prošlogodišnju ljetnju sezonu. Crnu Goru smo povezali sa 16 različitih destinacija”, rečeno je sredinom septembra iz kompanije.

Bonus video: