CFSSI: Činjenica je da smo u finansijskim problemma, neizvjesna realizacija projekata iz objektivnih razloga

"Dodatno, usljed posledica izazvanih pandemijom Covid-a, praktično je došlo do nemogucnosti redovnog poslovanja društva, nemogucnosti plaćanja obaveza prema izvođačima radova, i dr."

3769 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Činjenica je da se u ovom trenutku Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju doo Podgorica (CFSSI) nalazi u finansijskim problemima, i neizvjesna je realizacija započetih projekata i to iz objektivnih razloga, saopšteno je danas iz te institucije.

"Naime, najveći broj kupaca stanova koje je gradio Fond su lica sa nižim primanjima, značajan je broj penzonera a pojedini kupci spadaju u kategoriju lica u stanju socijalne potrebe. Ta lica ne plaćaju redovno obaveze prema Fondu ili ih uopšte ne plaćaju. Drugi razlog su očekivana potraživanja iz sudskih sporova koje Fond vodi zbog neispunjenja obaveza druge strane. Imajući u vidu navedeno Fond nije bio u mogućnosti da redovno izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene, i da redovno izmiruje obaveze po kreditima. Dodatno, usljed posledica izazvanih pandemijom Covid-a, praktično je došlo do nemogucnosti redovnog poslovanja društva, nemogucnosti plaćanja obaveza prema izvođačima radova, i dr.", ističe se u saopštenju CFSSI kojim su reagovali na navode predsjednika Radničke partije (RP) Maksima Vučinića koji je juče saopštio da se CFSSI nalazi pred stečajem zbog višegodišnje organizovane zloupotrebe i pohare resursa sindikata, poslodavaca i države.

Iz CFSSI su rekli da je neophodno pojasniti način funkcionisanja ovog privrednog društva.

"Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju”"doo Podgorica kao neprofitno tročlano privredno društvo, funkcioniše od 2008. godine. Društvo je osnovano od Saveza Sindikata CG, a istom su pristupile Vlada CG i Unija poslodavaca Crne Gore. Trenutno Fondom upravljaju predstavnici Saveza sindikata Crne Gore, Vlade Crne Gore i Sindikalne organizacije "Pivare Trebjesa". Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju DOO Podgorica je kroz svoje dosadašnje poslovanje ostvario značajne rezultate na polju realizacije "Projekta izgradnje stanova solidarnosti" na način što je do sada izgradio 2.089 stambenih jednica gotovo po svim opštinama na teritoriji Crne Gore, i to u: Andrijevici, Beranama, Cetinju, Tivtu, Podgorici, Nikšiću, Rožajama, Pljevljima, Herceg Novom-Meljinama, Baru, Plužinama, Bijelom Polju, Budvi, Mojkovcu, Žabljaku i Ulcinju", ističe se u saopštenju CFSSI.

Oni su dodali da o svom radu Fond redovno dostavlja godišnji izvjestaj vlasnicima Društva.

"Svi objekti koji su izgrađeni u okviru "Projekta izgradnje stanova solidarnosti" izgrađeni su u skladu sa zakonom, odnosno izdatim građevinskim dozvolama. Crnogorski fond za solidranu stambenu izgradnju doo Podgorica pribavlja sredstva za izgradnju tako što dio sredstava dobija iz doprinosa, odnosno članarine koju uplaćuju ulagači fonda na osnovu zaključenih ugovora o udruživanju sredstava, a ulagači su pravna lica koja preuzimaju obavezu da uplaćuju sredstva na račun Fonda koja im se uračunavaju u krajnju prodajnu cijenu kvadratnog metra izgrađenog stambenog prostora. Raspodjela stanova koja pripadaju svakom ulagaču je obaveza ulagača, odnosno vrši se na osnovu internih pravila i sprovedene raspodjele tog ulagača; znači Fond nema uticaja na raspodjelu stanova pojedincima. Ostala sredstva potrebna za gradnju objekata obezbjeđuju se iz kredita. Pored nevedenih izvora finansiranja izgradnje objekata, značajna sredstva se opredjeljuju od opština u kojoj se grade objekti solidranosti, te opštine ustupaju zemljište i iznos sredstava obračunate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta čime se smanjuje prodajna cijena kvadratnog metra stana, a članice Fonda ( pravna lica, privredna društva) doprinosima za svoje zaposlene još vise umanjuju cijenu stana. Stoga je prosječna prodajna cijena stanova koje je gradio CFSSI DOO u prethodnom periodu iznosila 644,67 eura/1m2", piše u saopštenju.

Oni su kazali da što se tiče navoda Vučinica koji se odnose na objekte koje je CFSSI DOO kao investitor gradio za potrebe pravosuđa ističu da su sa Sudskim savjetom Crne Gore zaključili Ugovor o utvrđivanju prava i obaveza na izgradnji stambenih objekata na osnovu udruživanja sredstava za potrebe zaposlenih u Sudstvu.

"Shodno predmetnom ugovoru, te nakon izbora izvođača radova po osnovu javnog oglasavanja, realizovana je izgradnja dva objekta sa ukupno 155 stanova. Predstavnici Sudskog savjeta CG su sproveli raspodjelu stanova i odgovarajuće odluke dostavili Fondu. Znači, Fond je na osnovu odluka Sudskog savjeta kojima su određeni nosioci prava na kupovinu stanova zaključio Ugovore o kupoprodaji nepokretnosti. U okviru ovog projekta Fond je kao investitor ostvario pravo na određeni broj stanova koje je ustupio drugim ulagačima, u skladu sa već sklopljenim ugovorima", piše u saopštenju.

Iz CFSSI su rekli i da što se tiče navoda Vučinića vezano za spor sa Opštinom Bijelo Polje, ističu da su u Bijelom Polju kao investitor izgradili tri stambena objekta sa ukupno 140 stanova.

"Najveći dio stanova dodijeljen je zaposlenim u Ministartsvu unutrašnjih poslova, odnosno Uprave policije u ovoj opštini. Iako je sa Opštinom Bijelo Polje bio zaključen Ugovor o zajedničkom ulaganju u izgradnju objekata izostalo je finansiranje izgradnje od strane Opštine Bijelo Polje, te je CFSSI DOO bio primoran da u potpunosti finansira izgradnju objekata. Pred Privrednim sudom Crne Gore vodi se ponovni postupak po protivtužbi CFSSI DOO radi naknade štete, jer Opština nije finansirala objekte, a tu obavezu je preuzela gore navedenim ugovorom. Prvostepena odluka Privrednog suda CG donijeta je u korist Fonda", kazali su iz CFSSI.

Oni su naveli i da su u opštini Bar, kao investitor izgradili tri stambena objekta sa ukupno 270 stanova.

"Opština Bar je po raspodjeli stanova pripalo pravo na kupovinu 72 stambene jedinice za potrebe radnika lokalne sdamouprave ,a ostali stanovi su prodati ulagačima CFSSI DOO sa teritorije Opštine Bar. 26 stanova iz opštinske kvote raspodijeljeno i prodato preduzećima i ustanovama čiji je Opština Bar osnivač, a ostalih 46 stanova su prodati po povoljnijim uslovima ostalim zaposlenima sa teritorije Opštine Bar,jer Opština Bar nije postupila po zaključenom Protokolu sa Fondom. Nadalje, Fond je sa Holandskim Fondom DIGH zaključio ugovore o zajmu na ukupan iznos od 5.000.000 eura, a ne na iznos od 14.000.000 eura, kako je to istakao g.din Vućinić.Sredstva predmetnih zajmova su korišćena za izgradnju objekata na Cetinju, Beranama i Podgorici , kao i za omogucavanje krajnjim kupcima odloženog plaćanja stanova. Kreditni aranžmani sa Holandskim Fondom su otplaćeni uz podršku Vlade CG", reklis u iz CFSSI.

Poručili su i da su neprofitno privredno društvo, koje je osnovano sa ciljem rješavanja stambenih pitanja zaposlenih sa teritorije Crne Gore po povoljnim uslovima, odnosno za rješavanje stambenih pitanja za kategorije stanovništva koje nijesu u mogućnosti da riješe stambeno pitanje na tržištu.

"Imajući u vidu dosadašnje rezultate – izgrađenih 2.089 stambenih jedinica u skoro svim opštinama, koje su dodijeljene po povoljnijim uslovima od tržišnih, cijenimo da je Fond ostvario postavljeni cilj", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: