CKB: Predstavnik dijela bivših zaposlenih i pravni zastupnik napustili sastanak

Iz CKB su rekli da je prilikom zaključivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa, CKB ispoštovala sve zakonske procedure, uključujući i one koje su propisane kolektivnim ugovorom

10823 pregleda 1 komentar(a)
CKB, Foto: Boris Pejović
CKB, Foto: Boris Pejović

Crnogorska komercijalna banka (CKB) saopštila je da su predstavnik dijela bivših zaposlenih i njihov pravni zastupnik napustili današnji sastanak jer su bili nezadovoljni što ih nije primio predsjednik Upravnog odbora CKB.

Bivši radnici CKB, njih 20, obratili su se ranije predsjedniku Upravnog odbora CKB, Tamašu Kamarašiju, opomenom pred utuženje u kojoj traže da im se ispoštuju zagarantovana prava i predlažu da se organizuje sastanak kako bi mu predočili zahtjeve.

U današnjem saopštenju CKB se navodi da su se predstavnici CKB sastali juče sa pravnim zastupnikom i predstavnikom dijela bivših zaposlenih povodom dostavljene opomene pred utuženje.

"U opomeni pred utuženje, dio bivših zaposlenih ističe da su im navodno povrijeđena prava u vezi sa zaključenjem sporazumnog prestanaka radnog odnosa i predlažu organizaciju sastanaka na kojem bi predočili svoje zahtjeve. U ime CKB-a, sastanku su prisustvovali član Upravnog odbora, predstavnici višeg rukovodstva i pravni zastupnici banke. Nezadovoljni činjenicom da ih nije primio predsjednik Upravnog odbora, pravni zastupnik i predstavnik dijela bivših zaposlenih napustili su sastanak", ističe se u saopštenju CKB.

Oni su dodali da napominju da je prilikom zaključivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa, CKB ispoštovala sve zakonske procedure, uključujući i one koje su propisane kolektivnim ugovorom.

"Za 103 zaposlena sa kojima je zaključen sporazumni prestanak radnog odnosa, CKB je isplatila otpremnine u ukupnom neto iznosu većem od tri miliona eura. Ovom isplatom obuhvaćene su otpremine i za 18 bivših zaposlenih u čije ime je dostavljena opomena pred utuženje. Osim isplate otpremnina, bivšim zaposlenima su u potpunosti isplaćena i ostala zakonska sljedovanja, poput neiskorišćenih dana godišnjeg odmora. Prilikom procesa spajanja, nijedan zaposleni nije proglašen tehnološkim viškom. Svaki prestanak radnog odnosa rezultat je slobodne volje bivših zaposlenih i dogovora o uslovima zaključenja sporazumnog raskida radnog odnosa", kazali su iz CKB.

Oni su poručili da je u sporazumnim raskidima ugovora, potpisanim pred nadležnim notarom, nedvosmisleno konstatovano da su zaključeni u odsustvu bilo kakve prinude, prijetnje, stvarne i pravne zablude, odnosno da predstavljaju slobodno izraženu volju ugovornih strana.

"Uprkos svim navedenim činjenicama, pokazali smo spremnosti da u izuzetno kratkom roku organizujemo traženi sastanak i omogućimo priliku bivšim kolegama da predoče zahtjeve koje nijesu naveli u opomeni. Napuštanjem sastanka, pravni zastupnik i predstavnik dijela bivših zaposlenih potvrdili su da nemaju namjeru da navodne probleme riješe mirnim putem. Danas smo uputili i zvanično obavještenje pravnom zastupniku dijela bivših zaposlenih kojim smo ga informisali da je napuštanjem sastanka i izbjegavanjem prilike da se predoče zahtjevi, onemogućen nastavak razgovora. Sva sporna pitanja u vezi sa ovim slučajem ubuduće će se rješavati pred nadležnim institucijama", piše u saopštenju CKB.

Bonus video: