Ministarstvo finansija: Moody's ocijenio dobrim mjere koje Vlada sprovodi na polju stabilizacije javnih finansija

U Izvještaju se navodi da je poboljšanju rejtinga Crne Gore prvenstveno doprinijela fiskalna politika usmjerena na povećanje prihoda, odnosno smanjenje rashoda, kao i sprovođenje mjera u cilju rješavanja problema penzija i plata u javnom sektoru
79 pregleda 1 komentar(a)
Moody's, Foto: Shutterstock
Moody's, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2017. 09:19h

Mjere koje Vlada Crne Gore sprovodi na polju stabilizacije javnih finansija ocijenjene su dobrim i izraženo je povjerenje u očuvanje pozitivnog trenda oporavka, saopštilo je Ministarstvo finansija ocjenu analitičara Kreditne rejting agencije Moody's.

U novom izvještaju Modys-a potvrđena je ocjena rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu outlook-a sa pozicije "negativan" u "stabilan".

U Izvještaju se navodi da je poboljšanju rejtinga Crne Gore prvenstveno doprinijela fiskalna politika usmjerena na povećanje prihoda, odnosno smanjenje rashoda, kao i sprovođenje mjera u cilju rješavanja problema penzija i plata u javnom sektoru.

Analitičari očekuju, kako se dalje navodi, da će jačanje fiskalne discipline kroz definisani set mjera fiskalnog prilagođavanja, zajedno sa snažnim ekonomskim rastom, u narednim godinama dovesti do smanjenja deficita, kao i nivoa javnog duga.

„Izmjena outlook-a, prema stavu analitičara, rezultat je i realizacije razvojnih projekata, dominantno u oblasti turizma, energetike i saobraćajne infrastrukture, čiji će zamajac u narednom periodu ojačati srednjoročni potencijal rasta i otpornost finansija na eksterne šokove“, saopšteno je Mini business iz Ministarstva finansija.

U Izvještaju se konstatuje i napredak postignut na polju jačanja institucija u zemlji i pohvaljena posvećenost Vlade evropskim integracijama.

„Postignut je i uspjeh u usvajanju pravnog i operativnog okvira u skladu sa normama EU što je dovelo do poboljšanja uslova poslovanja na lokalnom nivou, kao i privlačenja stranih direktnih investicija (SDI). U junu 2017. godine, Crna Gora zvanično je postala 29 članica NATO-a što će pozitivno uticati na investicionu klimu zemlje i ublažiti spoljne rizike“, navodi se u saopštenju.

U dijelu potencijalnih rizika za domaću ekonomiju, analitičari Moodys-a ukazuju na izozove u izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Bonus video: