Za obeštećenje isplaćeno 2,29 miliona

Prema podacima Fonda za obeštećenje, prošle godine pravo na isplatu novca ostvarilo 4.036 bivših vlasnika oduzete imovine

7882 pregleda 1 komentar(a)
Isplate za ovu godinu počele 15.jula (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Isplate za ovu godinu počele 15.jula (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Fond za obeštećenje uplatio je prošle godine bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava ukupno 2,29 miliona, pokazuje prošlogodišnji izvještaj o radu ovog Fonda.

Pravo na isplatu godišnjih rata ostvarilo je 4.036 korisnika prava na obeštećenje.

Fond je za prošlu godinu po zahtjevima bivših vlasnika izdao 204 potvrde o konverziji novčanog obeštećenja u obveznice u ukupnoj vrijednosti od 1,8 miliona eura.

”Isplatom obeštećenja za 2021. godinu ukupan dug prema bivšim vlasnicima po svim konačnim rješenima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, umanjen je za 154,85 miliona eura, odnosno na kraju 2021. godine ukupan dug iznosi 79,34 miliona”, piše u izvještaju.

Zakon o povraćaju imovinskih prava i obeštećenja je stupio na snagu 2004. godine.

Vlada je u junu utvrdila uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja za ovu godinu, a one su započele 15. jula.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je tada na sjednici kazao da je prethodna Vlada za ovu oblast planirala svega 2,6 miliona eura, što je ocijenio neprimjerenim, imajući u vidu da je zakon ostavio mogućnost da se desetostruko više novca isplaćuju godišnje.

On je kazao da će takvom dinamikom bivši vlasnici biti obeštećeni za 30 godina, a najavio je da će za sljedeću godinu u budžetu predvidjeti višestruko više novca za ovu oblast, što će značiti da će se smanjiti za šest-sedam godina isplata ukupnog iznosa.

Ukupni izdaci za prošlu godinu Fonda za obeštećenje su bili 2,42 miliona eura, što je za pet odsto manje od plana i 13 odsto manje nego 2020. godine. Fond je prošle godine na bruto zarade izdvojio 87 hiljada eura, za sedam zaposlenih uključujući direktora.

Prihodi Fonda za prošlu godinu su iznosili 2,42 miliona eura, što je 147 hiljade eura manje od plana i 366 hiljada manje nego 2020. godine.

Opštine su Fondu lani zbirno uplatile 685 hiljada eura, od čega najviše Podgorica - 411 hiljada, Bar 96 hiljada, Budva 54 hiljade i Kotor 50 hiljada eura.

Shodno zakonu Fond se finansira od akcije koje su po propisima o privatizaciji privrede opredijeljene za obeštećenje bivših vlasnika, od državnih obveznica, novca iz kredita koja opredijele međunarodne organizacije za ovu namjenu, 10 odsto od prodaje državne imovine, 10 odsto od prodatih akcija državnih fondova...

U izvještaju se konstatuje da je Fondu na kraju prošle godine Opština Ulcinj dugovala 464 hiljade, Opština Kotor 238 hiljada i Opština Danilovgrad 131 hiljadu eura.

Fond za obeštećenje je vlasnik 12 odsto hotelsko-turističkog preduzeće Rivijera, 31 odsto Jadranskog brodogradilišta u stečaju, kao i 5,3 odsto akcija Instituta za crnu metalurgiju.

Bonus video: