Za zakup "Kraljice" traže milion i po

Članovi Borda direktora moraće prvo da potpišu izjavu o tajnosti, odnosno da neće, nakon što budu imali uvid u ponudu, da odaju podatke

63564 pregleda 8 komentar(a)
Falkensteiner u novembrru napustio poznati hotel, Foto: Shutterstock
Falkensteiner u novembrru napustio poznati hotel, Foto: Shutterstock

Bord direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” odlučiće da li će ta najveća hotelska kompanija u državnom vlasništvu zakupiti bečićki hotel, nekadašnji “Queen of Montenegro”, nakon što ga je 1. novembra napustila austrijska hotelska grupa “Falkensteiner”.

Top je “Vijestima” potvrđeno u Hotelskoj grupi,.

OTP grupacija, u čijem je vlasništvu u Crnoj Gori Crnogorska komercijalna banka (CKB), uputila je, kako “Vijesti” saznaju, ponudu “Budvanskoj rivijeri”, zatraživši za godišnju zakupninu milion i po eura.

Članovi Borda direktora moraće prvo da potpišu izjavu o tajnosti, odnosno da neće, nakon što budu imali uvid u ponudu, da odaju podatke. Malo je vjerovatno da će HG “Budvanska rivijera” koja se ne može pohvaliti poslovanjem, odlučiti za ovaka poduhvat i zakupiti nekadašnju “Panoramu”, koja je nakon privatizacije preimenovana u “Queen of Montenegro”.

Odluku će donositi petočlani odbor direktora - Mijomir Pejović, Ivana Đurović i Sonja Kuljača, kao predstavnici državnog kapitala, Vladimir Sekulić, ispred AIK banke i Jovan Purar kao predstavnik “Tandexon limited”.

”Budvanska rivijera” i u ranijim sazivima imala je ovakve poslovne izlete, pa je jedne godine zakupila kolašinsku “Lipku”, ali je taj aranžman ubrzo propao.

U protekle dvije i po decenije, od gotovo deset hotela, Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” preostalo je pet: “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije i po godine izuzet grad hotela “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “ Sveti Stefan hoteli” AD.

Austrijska hotelska kompanija najavila je svojim radnicima da od 1. novembra nemaju više zaposlenje u tom bečićkom hotelu.

”Banka OTP grupacije od koje je Falkensteiner zakupio hotel je tražila zakupninu od 1,5 do dva miliona eura što Falkensteiner nije mogao da ispoštuje smatrajući da je to premnogo. Uz to prethodne dvije godine krize su loše poslovali”, kazao je izvor “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, banka traži novog zakupca ako ne uspije da proda hotel.

Osim Budvanskoj rivijeri, banka je navodno ponude za zakup uputila na još nekoliko adresa.

”Falkensteiner” je od ljeta 2019. preuzeo bečićki hotel od mađarske OTP grupacije u čijem je vlasništvu u Crnoj Gori Crnogorska komercijalna banka (CKB).

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović je kazao da ovaj posao nema nikakve veze sa Vladom jer je “Falkensteiner” zakupac, a vlasnik OTP banka koja će vjerovatno tražiti nove modele poslovanja.

Nekadašnja “Panorama”, koja je bila u vlasništvu vladine kompanije HTP “Miločer” prodata je prije gotovo dvije decenije. Hotel je rekonstruisan, dograđen, međutim, kredit nije vraćen, pa su prije deset godine “Kraljicu” OTP i CKB banka zaplijenili jer nije vraćen kredit od 42 miliona eura. Hotel kupuje “Debt Management Project 1 Montenegro” firma registrovana za promet nekretnina, a u stoodstotnom vlasništvu je OTP faktoringa, mađarske firme koja se bavi naplatom potraživanja Crnogorske komercijalne banke (CKB) kako bi je oslobodila loše kolaterale i dio je OTP grupe. Banka je 2014. izdala u zakup kompaniji “Queen management”, koja je gazdovala bečićkim hotelom do 2017. Tada je raskinut ugovor, a uslijedili su i protesti radnika. Tada banka nalazi novog zakupca, Falkenštajnera, koji je praktično tri ljeta gazdovaoa hotelom, ali pandemija korone i ostale nedaće uticale su da se austrijska kompanija povuče.

Bonus video: