Bez vještačkog snijega i noćnog skijanja i ove sezone na Ski-centru Kolašin 1600

Državni Ski-centar neće ove godine dobiti ni dva ski-lifta, iako je to predviđeno budžetom

18724 pregleda 23 komentar(a)
Rade na proširenju parkinga (ilustracija): Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Slavko Radulović
Rade na proširenju parkinga (ilustracija): Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Slavko Radulović

Iako predviđeni kapitalnim budžetom i više puta najavljivani, novi infrastrukturni projekti na Ski-centru Kolašin 1600 neće biti biti relilzovani do početka predstojeće zimske turističke sezone.

Predviđeno je bila izgradnje dva ski-lifta, tipa “sidro”, dužine 800, odnosno 500 metara, montažno-demontažni bob na šinama i osvjetljavanje staza za noćno skijanje.

Za naredni zimu neće biti ni sistema za vještačko osnježavanje pet ski-staza, čija je prva faza relizacije takođe planirana za ovu godinu. Prema planu, vještačko osnježavanje trebalo je da pokrije 7,5 kilometra staza, što bi podrazumijevalo i stvaranje dva akumulaciona jezera.

Ranije je precizirano da bi izgradnja sistema za vještačko osnježavanje i vještačkog jezera na Bjelasici koštalo državu 13 miliona eura. Za izgradnju dva ski-lifta planirano je da se potroši više od tri, a za montažno-demontažni bob na šinama 2,5 miliona eura. Osvjetljenje skijaških staza, kako je predviđeno budžetom, koštaće 800.000 eura.

Direktor Ski-centra Kolašin 1600 Bojan Medenica potvrdio je “Vijestima” da od novih infrastrkturnih projekata, koje je trebalo da finansira država, nema niša do početka naredne turističke zime.

On podsjeća da su svi administrativni poslovi oko tih projekata na vrijeme završeni i predati Upravi javnih radova.

Medenica ističe da u Ski-centru čine sve da prve posjetioce dočekaju s poboljšanom ponudom.

”U toku su pripreme zimske sezone, koja će, prema prvim najavama, biti još bolja od prethodne, koja je za sada bila rekordna po posjećenosti i broju skijaša. Radimo na remontu zičara, servisima mašina, sređivanju staza. Istakao bih sanaciju plave staze broj 1, kao i sanaciju i proširivanje crne staze broj 4”, rekao je Medenica za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, uprava skijališta je pažljivo osluškivala primjedbe i predloge posjetilaca. Tako će naredne zime na Ski-centru Kolašin 1600 biti dva prodajna mjesta, kako bi se izbjegle gužve prilikom kupovine karata.

”Radimo na dodatnom proširenju parkinga. Sve naše trenutne aktivnosti govore da smo uslišili savjete gostiju i radimo na tome da svaka sezona u organizacionom dijelu bude bolja od prethodne”, kazao je Medenica.

Ljetnja turistička sezona na državnom Ski-centru zavšena je 30. septembra, a Medenica je istakao da su zadovoljni rezultatima u avgustu i septembru, iako im, kako kaže, vremenski uslovi nijesu išli naruku.

Sedmodnevni ski pas na državnom ski centru 88 eura

Cijena dnevnog ski pasa na državnom ski centru Kolašin 1600, tokom predstojeće sezone, biće 20 eura za odrasle i 13 eura za djecu, do 14 godine. Kupovinom ski pasa za više dana, posjetioci će moći da ostvare značajne popuste. Prema novom cjenovniku, najpovoljnije je korišćenje sedmodnevnog ski pasa, koji košta 88 eura za odrasle, dok će ga djeća plaćati 60 eura. Sezonsko korišćenje infrastrukture skijališta za stanovnike Kolašina i Mojkovca je 250 eura za odrasle, a 125 za djecu.

Stariji od 65 godine i ove godne plaćaće 50 odsto jeftiniji ski pas. Članovi Gorske službe spasa, Skijaškog saveza i ostalih sportskih klubova i udruženja dnevni ski pas plaćaće 6,5, a sezonski 65 eura.

Cijena turističke vožnje žičarom je 6,5 eura za odrasle i četiri eura za djecu. Grupe turista će i naredne sezone za tu uslugu imati popuste na cijenu.

Korićenje tjubing staze košta od 2,5 eura za tri, do šest eura za 10 vožnji.

Dobru praksu popusta na porodične pakete iz uprave Skijališta Crne Gore zadržali su i ove godine. Ti popusti odnose se na ski pasove koji se kupuju za tri i više dana.

I naredne sezone omogućena je kupovina poludnevnih ski pasove, koji će koštati 14 za odrasle i devet eura za djecu, a važe za korišćenje skijaške infrastrukture od 9.30 do 13 sati, odnosno, od 12.30 do 16 sati.

Te cijene odnose se na infrastrukturu državnog skijališta. Cijena korišćenja objedinjene infrastrukture Ski centra Kolašin 1600 i privatnog Kolašin 1450, koji su u februaru povezana žičarom K7, naknadno će biti formirana.

Bonus video: