Bivši radnici Željezare tvrde da im je turski vlasnik isključio vodu u upravnoj zgradi fabrike

"Neko će reći da je to njihovo pravo, ali treba da se zna da u krugu fabrike ima još privatnih preduzeća kojima je takođe isključena voda. Radnici treba da se zaraze da bi se tako natjerali da napuste krov i borbu za svoja radna mjesta", kazao je Ivan Vujović

5786 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Vijesti/Svetlana Mandić
Sa jednog od protesta, Foto: Vijesti/Svetlana Mandić

Bivši radnici Željezare Tosčelik, koji u upravnoj zgradi fabrike protestuju od 2. juna tvrde da su im turski vlasnik i njihovo privatno obezbeđenje isključili vodu.

"Neko će reći da je to njihovo pravo, ali treba da se zna da u krugu fabrike ima još privatnih preduzeća kojima je takođe isključena voda. Radnici treba da se zaraze da bi se tako natjerali da napuste krov i borbu za svoja radna mjesta. Sigurno da to neće uspjeti ni one (ne)kolege koje su prije neki dan na nas zvali policiju zato što smo spriječili izvoz mašina poljske kompanije, jer smo imali sumnju da turski investitor tako želi da izvozi rezervne djelove naših mašina", stoji u saopštenju koje u ime radnika potpisuje Ivan Vujović.

Kako tvrdi, kad su se dogovorili sa Poljacima da mogu da izvoze samo da obavijeste radnike, mašine su i dalje u krugu fabrike, jer im sad ne dozvoljava Tosčelik i privatno obezbeđenje da izađu.

"Ne optužujemo, samo pitamo, zašto? Da nijesu možda oni taj dan spriječeni u nekim svojim nelegalnim poslovima? Isto tako nas neće spriječiti ni privatno obezbeđenje u našoj borbi čiji je posao da čuvaju ovu fabriku od spoljnih i unutrašnjih krađa, a ne da zatvaraju vodu po toaletima u upravnoj zgradi", stoji u saopštenju.

Iako je dio željezaraca bio za to da se odmah uključi voda, preovladao je, kako ističu, razum kolega koji su ih ubijedili da to ne rade i da nastave borbu sa ili bez vode.

"Zato želimo da poručimo nećete vi nas pokolebati sa zatvaranjem vode, jer ste ovim činom još više učinili da budemo jači i istrajniji u ovoj našoj borbi.A vi ste pokazali koliko ste mali i mizerni i zašto mi i vi nijesmo i ne možemo biti isti. Nadamo se da će ovo biti još veći podstrek i EPCG da što prije završi ove pregovore sa turskim Tosjali Holdingom, jer ovo je još jedan dokaz u kakvoj se situaciji nalaze radnici Željezare više od deset godina", zaključuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: