DRI: Nepravilnosti u privremenom finansiranju, planiranju i sproveđenju budžeta za prošlu godinu

Član Senata i rukovodilac Kolegijuma Milan Dabović objasnio je da kada je riječ o primjeni budžeta, najvažnija primjedba je da je izvršenje budžeta za pet miliona veće nego što je to Zakonom o budžetu bilo predviđeno

9431 pregleda 5 komentar(a)
Dabović, Foto: Luka Zeković
Dabović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2022. 14:38h

Državna revizorska institucija (DRI) našla je brojne nepravilnosti kada je u pitanje privremeno finansiranje, planiranje i sprovođenje budžeta za prošlu godinu, konstatovano je na današnjoj pres konferenciji DRI, koja je sazvana zbog predstavljanja izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2021. godinu.

DRI je na taj predlog dala duplo negativno mišljenje na finansijsku reviziju i na reviziju pravilnosti, kao i 53 preporuke, od čega je šest sistemskih.

Revizija DRI se odnosi na period dok je ovim resorom rukovodio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Član Senata i rukovodilac Kolegijuma Milan Dabović kazao je da je jedan od najvažnijih nalaza to što su Informacija o potrebi donošenja rješenja o privremenom finansiranju potrošačkih jedinica utvrđeni ukupni limiti na mjesečnom nivou, ali nisu utvrđeni limiti po potrošačkim jedinicima, već je Ministarstvo finansija diskreciono određivalo koliko će koja jedinica dobiti novca.

Kada je u pitanju planiranje budžeta za prošlu godinu, naveo je da je njime uspostavljena nova programska struktura koja u najvećem dijelu ne sadrži programske indikatore.

"Oko 83 odsto programa nije imalo indikatore o ekonomičnosti, a svega 17 odsto je imalo programe, koji su priznajemo mogli biti bolji. Situacija je nešto bolja kada su u pitanju potprogrami", rekao je Dabović.

Uz to, prema njegovim riječima, predlogom završnog računa, deficit budžeta je bio predviđen na 99 miliona, a DRI je konstatovala korekciju deficita na iznos na 123,8 miliona.

"U Glavnoj knjizi trezora je evidentirano 5,6 miliona veći iznos nego što je to predvidjela Skupština Zakonom o buedžetu za 2021. godinu", rekao je Dabović.

Nikola N. Kovačević
foto: Luka Zeković

Objasnio je da je na računu Agencije za investicije od 13,3 miliona eura, a taj iznos nije konsolidovan, bez utvrđene namjene, a Glavnoj knjizi trezora nema evidencije o prilivima, odlivima, niti početnom i krajnjem stanju na računu.

Preporuka DRI je da se godišnjim zakonom o budžetu utvrdi plan korišćenja i namjena tog novca, kao i da se da se odredi državni organ odgovoran za upravljanje istim.

Dabović je kazao i da je bilo mnogo ugovora o djelu za mjesta koja su već sistematizovana.

Kovačević: Spajić se nije izjasnio na izvještaj, shodno zakonu smo ga objavili

Predsjedavajući Senatom DRI, senator i član Kolegijuma Nikola N. Kovačević, upitan zašto se izvještaj objavljuje uoči lokalnih izbora, kazao je da je danas posljednji dan kada se on shodno zakonu dostavlja Skupštini.

Bivši ministar finansija Milojko Spajić je prethodno na Tviteru napisao da je duplo negativno mišljenje na prošlogodišnji završni račun budžeta neosnovano.

Spajić je ocijenio da je DRI "glavna DPS institucija", te da je skupštinska većina nije smijenila dvije godine i da "prvi put ikad drži pres konferenciju pred izbore".

Nikola N. Kovačević
foto: Luka Zeković

Kovačević je naveo da je Spajić dobio preliminarni izvještaj, ali da se na njega nije izjasnio i tako osporio konstatovane nalaze.

"To je priča za javnost koja nema utemeljenja. Ovdje je napisano sve i potkrijepljeno dokazima...", rekao je Kovačević komentarišući Spajićev stav.

Dodao je i da nije tačno da je ovo prva konferencija DRI o ovoj temi, ali da je prvi put slučaj da Predloga zakona o završnom računu dobija duplo negativno mišljenje.

"Zadnje dvije godine na Predloga zakona o završnom računu budžeta bilo je negativno mišljenje na reviziju pravilnosti", rekao je Kovačević.

Bonus video: