Prodaja Brkovićeve zgrade zavisi od Privrednog suda

Kompleks u centru Budve čini zemljiše čiji je vlasnik država, a “Vektra Montenegro” u stečaju korisnik zgrade u vlasništvu te firme

9553 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada bivšeg Jugoslovenskog riječnog brodarstva na ekskluzivnoj lokaciji u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada bivšeg Jugoslovenskog riječnog brodarstva na ekskluzivnoj lokaciji u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Da li će kompleks nekadašnjeg Jugoslovenskog riječnog brodarstva (JRB) u Budvi biti prodat 26. oktobra zavisi i od toga kakva će biti nova presuda Privrednog suda, kazao je “Vijestima” stečajni upravnik “Vektre Montenegro” Radojica Grba.

Na prethodnu odluku stečajnog sudije o prodaji imovine te kompanije biznismena Dragana Brkovića, žalila se Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović, smatrajući da zemljište ne može biti predmet prodaje jer je u državnom vlasništvu, a da je “Vektra Montengero” u katastru samo njegov korisnik. Apelacioni sud je prihvatio njene argumente i naložio Privrednom sudu da ponovo razmotri odluku.

Rok za dostavljanje ponuda na oglas o prodaji imovine “Vektre Montenegro” je do 13 časova 25. oktobra dok je narednog dana u 11 časova planirano otvaranje ponuda.

”Ukoliko Privredni sud prihvati argumentaciju Zaštitnice ili uopšte ne donese novu presudu do 25. oktobra, prodaja imovine u Budvu biće povučena sa oglasa a nastaviće se samo prodaja preostale imovine”, kazao je Grba “Vijestima”.

On je pojasnio da se kupac kompleksa ne bi dobio zemljište u vlasništvo već samo zgradu, a da bi država i dalje bila vlasnik zemljišta samo bi kupac bio korisnik. Odnosno na kupca bi se prenijela ona prava koja je do sada imala “Vektra Montenegro”.

U velikom broju dosadašnjih stečajnih prodaja kupac je dobijao pravo korišćenja koje je i imala firma u stečaju. Drugačija odluka u ovom slučaju bila bi značajna promjena sudske prakse. I do sada je u nekim slučajevima upozoravano da zakonski nije potpuno jasno da li se i kako prodaje ili prenosi pravo korišćenja.

Na prodaji je 5.500 kvadrata zemljišta čiji je “Vektra Montenegro korisnik” i zgrada nekadašnjeg Jugoslovenskog riječnog brodarstva od 815 kvadrata u vlasništvu ove firme u stečaju, za ukupno 7,5 miliona eura. Na prethodnoj prodaji od prije dva mjeseca cijena je bila osam miliona eura.

Dragan Brković, blizak političkom vrhu DPS-a, kupio je je ovu atraktivnu nekretninu prije gotovo dvije decenije za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera JUL-a, koji je planirao da na toj lokaciji gradi hotel.

Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kao i Opština Budva ranije su najavljivali mogućnost da učestvuju na javnom pozivu stečajne uprave za kupovinu ovog kompleksa.

Na istom glasu prodaju se i dva placa u Podgorici veći u Gornjoj Gorici od 16 hiljada kvadrata za dva miliona eura i manji od 1.390 kvadrata za 185 hiljada eura, kao i imovina bivšeg “Optela” u Pljevljima za 3,4 miliona eura. Imovina u Pljevljima se sastoji od 215 hiljada kvadrata zemljišta i šest hiljada kvadrata bivše poslovne zgrade.

Ukupna vrijednost cijele imovine sada je 13 miliona eura, a na početku prodaje prošle godine bila je 17 miliona.

Bonus video: