DRI o nabavkama u zdravstvu: Prioriteti se moraju odrediti

Revizija je pokazala da 235 miliona eura, ili 11 odsto ukupnih izdataka budžeta, odlazi na zdravstvo
82 pregleda 0 komentar(a)
DRI, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
DRI, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2017. 18:01h

Ministarstvo zdravlja mora da izradi strategiju nabavki medicinske opreme u okviru koje će biti definisani precizni kriterijumi za određivanje prioriteta u tim nabavkama, smatraju u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

“Zbog nedostatka strategije postoji potencijalni rizik da ukupan sistem javnih nabavki proizvede probleme i neracionalnosti”, kazao je član Senata DRI Branislav Radulović na jučerašnjoj konferenciji koja je organizovana u saradnji sa Nacionalnom kancelarijom za reviziju Švedske i Evropskim revizorskim sudom.

Na tom skupu je prezentovan nalaz iz izvještaja o planiranju javnih nabavki u medicinskoj opremi u Crnoj Gori. Izvještaj je DRI nedavno objavila i on je rađen kao paralelna revizija uspjeha uz ekspertsku podršku Evropskog računskog suda i Nacionalne kancelarije za reviziju Švedske.

DRI je utvrdila da planiranje javnih nabavki u zdravstvenom sistemu Crne Gore nije dovoljno uspješno, a nedostatak strategije i neadekvatno operativno planiranje otežţavaju nabavku medicinske opreme u skladu sa potrebama.

Radulović je kazao da zdravstvene ustanove planiraju nabavku medicinske opreme bez dovoljno konsultacija sa Fondom zdravstva i Ministarstvo zdravlja što je rizično zbog čega je preporučeno da se raspisuju tenderi i za nabavku opreme i za potrošni materijal.

“Moraju se definisati prioriteti. Revizija je pokazala da 235 miliona eura, ili 11 odsto ukupnih izdataka budžeta odlazi na zdravstvo. Oko četiri odsto se troši na nabavku medicinske opreme. Zdravstvenom sistemu nedostaje preko 17 miliona eura za nedostajuću medicinsku opremu”, kazao je Radulović.

Viši revizor za reviziju uspjeha iz Nacionalne kancelarija za reviziju Švedske Tony Angleryd je kazao da je uloga revizora da pomognu političarima. “Revizori provjeravaju da li oni posao rade efikasno i djelotvorno i na taj način pomažu Vladi i parlamentu”, kazao je Angleryd.

Iz Ministarstva najavili novi pristup u nabavci opreme

Pomoćnica ministra zdravlja Milica Škiljević najavila je da će Vladi dostaviti dokument koji će sadržati novi pristup u nabavci medicinske opreme. Ona je objasnila i da ne bi trebalo dovoditi u vezu upućivanje pacijenata u inostranstvo sa nabavkom medicinske opreme. DRI je utvrdila da su zbog slabosti u sistemu planiranja nabavki medicinske opreme, pacijenti često primorani ići na liječenje van javnog sistema zdravstva. U svrhe liječenja van sistema zdravstva Crne Gore, prema Izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) od 2005. do 2015. godine potrošeno je oko 137 miliona eura.

Bonus video: