Manje luksuznih jahti, ali dobra naplata taksi

Prihodi TO za devet mjeseci od nautičke boravišne takse bio je 38.824 eura i na nivou je onog iz prošle godine

5171 pregleda 2 komentar(a)
Prihod od nautičke takse skoro 39.000 eura (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Prihod od nautičke takse skoro 39.000 eura (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Prema podacima tivatske Turističke organizacije (TO) u ovdašnje marine Porto Montenegro, Luštica Bay i Navar od 1. januara do kraja septembra ove godine uplovilo je ukupno 1.045 jahti. To je za skoro pet odsto više nego u uporednom periodu lani kada je zabilježen dolazak ukupno 997 jahti, a gotovo je istovjetno prometu iz do sada turistički rekordne 2019. godine kada je za devet mjeseci u Tivtu bilo 1.046 jahti.

Prihodi TO za devet mjeseci od nautičke boravišne takse bio je 38.824 eura i na nivou je onog iz prošle godine.

Prema veličini, ove godine je bilo najviše jahti dužine preko 20 metara kakvih je ukupno 441 uplovio u tivatske marine do kraja septembra. Nakon njih, najbrojne su bile jahte dužine između 11 i 15 metara, gdje je zabilježen dolazak 410 tih plovila, dok je bilo ukupno 150 uplovljavanja jahti dužine između 16 i 20 metara. Najmanje je bilo jahti – plovila dužine do 10 metara, kakvih je za devet mjeseci ove godine u Tivat uplovilo 44.

Najveći broj jahti svih veličina (ukupno 586), u prosjeku se zadržavao do sedam dana, dok je 365 ovih brodova ostajalo duže od mjesec do čak godinu dana. S obzirom na rat u Ukrajini i sankcije međunarodne zajednice Rusiji ovogodišnju nautičku sezonu u Tivtu karakteriše dolazak značajno manjeg broja najvećih i najluksuznijih, tzv. superjahti kakve su ovdje ranije bile redovna pojava.

To iz razloga što većina tih plovila u svijetu pripada ruskim bogatašima i oligarsima koji su sada najčešće na listama sankcionisanih ličnosti. Pokazuje to i zvanična statistika jer je za devet mjeseci u Tivat uplovila 441 jahta duža od 20 metara, dok je prošle godine za isti ovaj period ovdje boravilo 506 takvih brodova.

U rekordnoj 2019. godini, do kraja prvog kvartala, bilo je ukupno 498 dolazaka tih velikih jahti u Tivat. Izostanak ili značajno smanjenje dolazaka luksuznih superjahti je nešto što je ove godine obilježilo glavnu nautičku sezonu na najvećem dijelu Mediterana, sa izuzetkom Turske koja nije uvela sankcije Rusima, pa su se u tamošnje marine preselile skoro sve najveće i najluksuznije jahte na svijetu koje kontrolišu ruski oligarsi.

Na ovogodišnji manji dolazak u Tivat mega i super jahti kojima su vlasnici Arapi i zapadnjaci ili se ti brodovi izdaju u čarter, prema tvrdnjama poznavalaca prilika u elitnom jahtingu, uticala je i predsezonske odluka Vlade da ukine mogućnost snabdijevanja stranih plovila u Crnoj Gori gorivom oslobođenim akciza zbog čega je značajno opao promet na stanici za snabdijevanje brodova gorivom u Porto Montenegru.

Bonus video: