Dokumentaciju za raskid ugovora za put "Meljine-Petijevići" šalju u tužilaštvo

Izvršna vlast neće da plati četiri miliona eura firmi iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, zbog sumnji da sve nije bilo čisto u raskidu ugovora koji su u ime države potpisali bivši ministrar finansija Milojko Spajić i u ime Opštine Herceg Novi Stevan Katić

44048 pregleda 16 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma o raskidu 7. maja 2021., Foto: Ministarstvo finansija
Sa potpisivanja sporazuma o raskidu 7. maja 2021., Foto: Ministarstvo finansija

Vlada je danas odlučila da kompletnu dokumentaciju u vezi sporazuma o raskidu Bot aranžmana za put Meljine-Petijevići koji je raskinut za vrijeme bivše Vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Po planu bivše vlasti firmi “Univerzal Monte”, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović trebalo da bude isplaćeno četiri miliona eura iz tekuće budžetske rezerve za prijevremeni raskid ugovora za put Meljine-Petijevići.

Sporazum su u ime države potpisali bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i u ime Opštine Herceg Novi predsjednik te lokalne uprave Stevan Katić.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kojim je rukovodio ministar Milojko Spajić, potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara ove godine. Međutim, u budžetu za ovu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila dostavio Spajiću tužbu koju je “Univerzal Monte” podnio Privrednom sudu.

Sporazum je raskinut bez saglasnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) koje je saopštilo da ne može da preuzme upravljanje ovom dionicom.

"Imajući i vidu kompleksnost ovo posla i četiri miliona su trebala da budu isplaćena iz tekuće rezerve i sve što je pratilo ovu informaciju mislim da je potrebno da se pozabavi nadležno tužilaštvo", rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici.

Ministar odbrane Raško Konjević je kazao da Vladine zaključke treba pojačati zbog značaja ovog pitanja, dok je premijer Dritan Abazović kazao da je sporazum o raskidu bot aranžmana potpisan na dan izborne ćutnje pred posljednje izbore u Herceg Novom.

Bonus video: