Iz "Evrope sad" tvrde da je rebalans budžeta lažno projektovan

"Apsolutno nije realno da u oktobru, novembru i decembru naplata PDV-a bude oko 49 miliona, jer će ona biti 60 i možda preko 70 miliona eura. To vam pokazuje koliko su realno planirani prihodi rebalansom budžetu", ocijenio je član pokreta Branko Krvavac

6037 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Rebalans budžeta koji je Skupština usvojila krajem septembra nije realno planiran, odnosno nije u skladu sa ekonomskih kretanjima za prvih osam mjeseci ove godine, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare član predsjedništva pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

Rebalans budžeta je pripremilo Ministarstvo finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

"Prihodi za četvrti kvartal 2022. godine prema rebalansu moraju biti manji za oko 95 miliona eura u odnosu na prošlu godinu", rekao je Krvavac.

Lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je da je to teoretski nemoguće usljed rasta bruto domaćeg proizvoda i inflacije.

"Sve da se izuzmu doprinosi za zdravstvo i kompletan dohodatak za ova tri mjeseca ovaj rezultat nije moguće postići. To vam je dokaz koliko su prihodi ustvari umanjeni. Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) moraju biti manji za oko 20 miliona mjesečno u odnosu na prošlu godinu. Iznos naplate PDV za zadnja tri mjeseca mora da bude nivou na nivou od oko 49 miliona mjesečno, a za prvih devet mjeseci prosjek je 74 miliona, a naplata PDV-a tokom najgoreg mjeseca u januara je bila preko 50 miliona. Apsolutno nije realno da u oktobru, novembru i decembru naplata bude oko 49 miliona, jer će ona biti 60 i možda preko 70 miliona eura, posebno u decembru. To vam pokazuje koliko su realno planirani prihodi rebalansom budžetu", rekao je Krvavac.

On je dodao da ni rashodna strana nije realno planirana, jer se ne uzimaju o obzir uštede koje su ostvarene za prvih osam mjeseci ove godine.

"Nego su samo dodati određeni rashodi na pređašnji plan koji je napravljen u decembru 2021. godine. Prosječni mjesečni deficit do kraja godine bi trebao da bude 150 miliona eura, a mi ćemo biti otprilike na nuli za prvih devet mjeseci što dovoljno govori koliko je realna procjena", naveo je Krvavac.

Na to je Spajić dodao da je za cijelu prošlu godinu deficit budžeta bio u iznosu od oko 150 miliona eura.

Bonus video: