MANS: U septembru rasle isplate za ugovore o djelu, pomoći, asflatiranja i putovanja

"Više od pola budžetskih korisnika krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je u septembru imalo veću potrošnju od propisane"

5856 pregleda 8 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Više od pola budžetskih korisnika krši Zakon o finansiranju političkih subjekata zbog povećane potrošnje u toku izborne kampanje, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te organizacije poručili su da su u septembru rasle isplate za ugovore o djelu, pomoći, asflatiranja i putovanja.

"Više od pola budžetskih korisnika krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je u septembru imalo veću potrošnju od propisane. U toku izborne kampanje povećana je potrošnja više državnih institucija za ugovore o djelu, konsultantske usluge, pomoći i subvencije, izgradnju lokalne infrastrukture, službena putovanja i gorivo", navodi se u saopštenju MANS-a.

Kazali su da član 38 tog Zakona propisuje da je budžetskim potrošačkim jedinicama zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Dodaju da je od 86 budžetskih korisnika čak 45 u toku septembra imalo potrošnju veću od šestomjesečnog prosjeka prije raspisivanja izbora.

"Od toga je osam budžetskih korisnika imalo potrošnju koja je preko million eura veća od zakonom propisanog maksimuma, a tri su imala uvećanje između 500 hiljada i million eura. Šest državnih institucija je u septembru utrošilo od 100 do 500 hiljada eura više nego što im je to dozvoljavao zakon, tri su prekoračile limit za 50 do 100 hiljada, a njih osam su trošile od 10 do 50 hiljada više nego što su smjele. Preostalih 17 institucija su prekršile zakonski maksimum za manje od 10, a više od hiljadu eura", poručili su iz MANS-a.

grafikon
foto: MANS

Ističu da je u septembru došlo do zabrinjavajućih povećanja potrošnje za neke vrste troškova.

Kazali su da je nastavljeno sa isplatom pomoći pojedincima iz budžetske rezerve o kojoj su odlučivale Vladine komisije, bez bilo kakvih kriterijuma, a po tom osnovu je isplaćeno 140 hiljada eura.

Ističu da su izdaci po osnovu ugovora djelu u septembru su bili skoro 300 hiljada eura veći od šestomjesečnog prosjeka i za te namjene samo u septembru je potrošeno 1,3 miliona eura.

Uprava prihoda i carina je, kako su kazali, samo u septembru potrošila skoro 170 hiljada eura za ugovore o djelu, što je preko 100 hiljada više od mjesečnog prosjeka.

Dodaju da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u septembru potrošili po preko 30 hiljada eura više od prosjeka u šestomjesečnom periodu prije raspisivanja izbora.

Troškovi ugovora o djelu su, tvrde, porasli za po 20 hiljada eura kod Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Uprave za šume.

Pored toga, kako kažu, povećane su i subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za skoro 1,3 miliona eura u odnosu na prosjek, kao i Zavoda za zapošljavanje za skoro 900 hiljada eura.

Kazali su da su porasli izdaci za lokalnu infrastrukturu za skoro dva miliona eura, koji su utrošeni iz budžeta Uprave javnih radova.

Dodaju da su udvostručeni troškovi konsultantskih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u odnosu na prosjek i u septembru su iznosili preko 400 hiljada eura.

"Troškovi službenih putovanja u septembru iznose preko 600 hiljada eura I za skoro 250 hiljada eu veći od šestomjesečnog prosjeka. Najveću razliku u potrošnji ima Kabinet Predsjednika Vlade koji je u septembru za službena putovanja isplatio preko 60 hiljada eura, što je za 50 hiljada više od prosjeka u prethodnih šest mjeseci. Povećana su i putovanja Ministarstva unutrašnjih poslova za preko 40 hiljada eura, Ministarstva vanjskih poslova za oko 30 hiljada I Ministarstva odbrane za oko 20 hiljada", saopštili su iz MANS-a.

Poručili su da su ukupni rashodi za gorivo povećani za oko 90 hiljada eura u odnosu na prosjek.

U tome je, kako je saopšteno, prednjačilo Ministarstvo odbrane koje je u septembru potrošilo skoro 80 hiljada eura više od prosjeka.

Bonus video: