Bivša uprava Montenegro bonusa zakonito radila

Tužilaštvo utvrdilo da nije bilo zloupotreba ovlašćenja u privredi i višegodišnjeg lažiranja bilansa državne naftne kompanije Rukovodstvo od 2016. do 2021. predvodili predsjednik borda direktora Miroslav Ivanišević i izvršni direktor Milan Čolaković

7268 pregleda 2 komentar(a)
Tri vlade se ne okreću na imovinu: naftna skladiša “Montenegro bonusa” u Baru, Foto: Vijesti
Tri vlade se ne okreću na imovinu: naftna skladiša “Montenegro bonusa” u Baru, Foto: Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivše uprave Montenegro bonusa koju je u novembru 2021. godine podnijelo Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) zbog mogućeg postojanja krivičnih djela, zloupotreba ovlašćenja u privredi i višegodišnjeg lažiranja bilansa ove državne naftne kompanije.

Ovo su za “Vijest” saopštili raniji predsjednik borda direktora Montenegro bonusa Miroslav Ivanišević i raniji izvršni direktor kompanije Milan Čolaković.Oni su predvodili menadžmet kompanije u periodu od 2016.do sredine 2021.godine

Novi menadžment Montenegro bonusa, dostavio je MKI, kojim je rukovodio ministar Mladen Bojanić, nalaz vanredne revizije finansijskih iskaza te kompanije za 2020. godinu, koji je tokom oktobra 2021. godine sačinila renomirana revizorska kuća iz Podgorice. Prema tom nalazu, kako je navedeno u informaciji koja je upućena u tužilaštvo, došlo se do saznanja i sumnji o mogućem postojanju niza krivičnih djela: prevarnih radnji, zloupotreba ovlaššćenja u privredi, zloupotreba procjene i višegodišnjem lažiranju bilansa kompanije.

”Informaciju, koju je SDT tretiralo krivičnom prijavom, sačinilo je rukovodstva Montenegro bonusa koje je imenovano u junu 2021. godine, a na osnovu vanredne revizije finansijskih iskaza kompanije i nalaza koje je uradila revizorska kuća MV Konsalt iz Podgorice. Ta revizorska kuća je angažovana ciljano, odlukom novog Odbora direktora u netransparetnom postupku bez davanja mogućnosti da i neka druga revizorska kuća konkuriše za vršenje te vanredne revizije. Sada, 11 mjeseci kasnije, nakon izviđaja SDT-a njegovim rešenjem kt.-Sbr 248/22 od 4. oktobra ove godine odbačena je krivična prijava-informacija MKI protiv ranijeg predsjednika odbora direktora Miroslava Ivaniševića i ranijeg izvršnog direktora Milana Čolakovića”, saopšteno je za “Vijesti”.

Oni su pojasnili da je u obrazloženju rješenja SDT-a o obacivanju krivične prijave, između ostalog, konstatovano da kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja se ne potvrđuju navodi iz krivične prijave u dijelu u kome je navedeno “da se više nego jasno zaključuje da je menadžment Montenegro bonusa u dugom vremenskom periodu, kontinuirano, sistemski godinama zloupotrebljavao data ovlašćenja, preduzimao radnje sastavljanjem isprava neistinite sadržine, procjenjama ili inventarisanjem, odnosno lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, neistinito prikazujući stanje ili kretanje sredstava ili rezultate poslovanja, koje radnje su bile protivne imovinskim interesima subjekta privrednog poslovanja.”

”Takav epilog je jedini mogući sistemski odgovor na krivičnu prijavu-informaciju MKI koja je podnijeta tendenciozno, na brzinu, bez ozbiljne analize, provjere i sagledavanja činjenica, što je u startu nedvosmisleno ukazivalo na neozbiljnost, neodgovornost i nekompetentnost podnosilaca i inspiratora te aktivnosti, jer elementarno poznavanje prava, finansija i računovodstva je bilo dovoljno da su pomenute strukture znale da tu ne postoje nikakvi elementi krivičnog djela”, ocijenili su iz bivšeg menadžmeta kompanije.

Isključivo motivisani pokušajem diskreditacije ranijeg rukovodstva, klasičnim lažnim prijavljivanjem podnosioci prijave i njihovi inspiratori su očigledno, kako smatra bivše rukovodstvo, bili nesvjesni da se na taj način diskredituje i firma i da je takva diskreditacija, uz njihovu poslovičnu nesposobnost, kao i neizainteresovanost vlasnika Montenegro bonusa, odnosno, Vlade Crne Gore, rezultirala urušavanjem poslovanja i ugleda firme i to u kratkom vremenskom periodu.

”I dok su druge firme koje se bave prometom naftnih derivata i gasa, koristeći globalnu energetsku krizu, rasle i ostvarivale enormne profite, Montenegro bonus je doveden na rub egzistencije sa ogromnim padom u fizičkom obimu prometa. Sa žaljenjem možemo da konstatujemo da je u nedostatku rezultata rada rukovodstvu Montenegro bonusa i MKI preostalo samo da insinuiraju, blate i kleveću, i da će, pored nesposobnosti, neznanja i neodgovornosti ostati upamćeni i kao neuspješne tužibabe”, stav je Ivaniševića i Čolakovića.

Aktuelna i dvije bivše Vlade ne osvrću se na propadanje imovine

Bivši menadžmet navodi da je kompanija Montenegro bonus zapostavljena od strane vlasnika-države u dužem vremenskom period pa smatraju mnogo važnijim da odgovorni iz MKI u 42. Vladi, a slobodno im se mogu pridružiti i Minstarstvo ekonomije iz prethodne 41. i MKI u aktuelanoj 43. Vladi, crnogorskoj javnosti pruže odgovore nanekoliko pitanja.

”Zbog čega Montenegro bonus ni danas, skoro 20 godina od osnivanja, ne koristi rezervoare bivše Savezne direkcije za robne rezerve, koji su mu dati na korišćenje i upravljanje prilikom osnivanja ovog privrednog društva 2003. godine. Zbog čega nijesu sprovedene revizijske presude Vrhovnog suda Crne Gore donijete pravosnažno, konačno i izvršno 2015. godine i 2016. godine u korist države Crne Gore, kojima se vraćaju državi rezervoarski kapaciteti u Baru, Lipcima i Bijelom Polju”, navodi bivši menadžment.

Oni postavljaju pitanje zbog čega se ni nakon više od šest godina od donošenja pomenutih presuda u korist države Crne Gore nije ušlo u posjed imovine-rezervoara, što je osnovni preduslov za aktivnosti kojima bi rezervoari bili stavljeni u funkciju u interesu države, kompanije, privrede i građana.

”Zbog čega i dalje propadaju pomenuti strateški važni rezervoarski kapaciteti, koji predstavljaju izuzetno važnu i vrijednu imovinu države Crne Gore. S obzirom na to da je evidentno da resorna ministarstva i u 41. i 42. Vladi, kao i MKI u dosadašnjem periodu mandata u 43. Vladi nijesu preduzela ništa da rešavanjem pomenutih pitanja demostriraju razumijevanje o strateškom značaju problematike nafte i gasa i riješenost o potrebi zaštite državnog interesa u ovoj krucijalno značajnoj oblasti, smatramo ekstremno važnim i hitnim da nadležni konačno krenu sa rešavanjem problema naznačenih u tim pitanjima”.

Bonus video: