Marković otvorio fabriku u BP: Značajni efekti investicije za ravnomjerniji regionalni razvoj

„Da bismo obezbijedili dalji ekonomski rast i time poboljšali kvalitet života građana, Vlada u kontinuitetu radi na unaprijeđenju ambijenta za razvoj biznisa i ekonomije, koja će svima pružiti šanse za poslovni uspjeh. U tom smislu, posebno smo fokusirani na crnogorske kompanije i preduzetnike“, poručio je Marković
71 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2017. 15:26h

Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Bijelom Polju fabriku za proizvodnju i preradu mesa kompanije Franca, u kojoj će u prvoj fazi biti zaposleno 70 radnika i koja će doprinijeti ravnomjernijem regionalnom razvoju Crne Gore.

Marković je kazao da su značajni efekti te investicije za ravnomjerniji regionalni razvoj, naročito kroz doprinos razvoju u prioritetnim oblastima, kao što su turizam, poljoprivreda i prehrambena industrija, koje su ključne za diverzifikaciju i proširenje proizvodne baze, naročito na sjeveru.

„Investicija kompanije Franca uticaće na povećanje proizvodnje na individualnim gazdinstvima, a samim tim na proširenje proizvodnog asortimana tog preduzeća“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, dodao da će fabrika pored uticaja na lokalnu poljoprivredu dati i nove razvojne mogućnosti u turizmu i trgovini, kao povezanim granama, što će se odraziti na ekonomski rast.

„Da bismo obezbijedili dalji ekonomski rast i time poboljšali kvalitet života građana, Vlada u kontinuitetu radi na unaprijeđenju ambijenta za razvoj biznisa i ekonomije, koja će svima pružiti šanse za poslovni uspjeh. U tom smislu, posebno smo fokusirani na crnogorske kompanije i preduzetnike“, poručio je Marković.

Ona je saopštio da će Vlada nastaviti da podržava kompanije i privrednike u pogledu jačanja njihovih proizvodnih, prerađivačkih i izvoznih kapaciteta, ali i svih poslovnih inicijativa.

Marković je rekao da Crna Gora u prvih šest mjeseci bilježi snažan rast ekonomije, koji je u drugom kvartalu dostigao 5,1 odsto, a za pola godine 4,2 odsto.

„To je jedna od najviših stopa rasta u Evropi“, kazao je Marković.

On je, govoreći o razvoju sjevernog regiona, naveo da ovakvi projekti na sjeveru imaju posebnu vrijednost.

„Upravo zbog toga ćemo učiniti dodatne napore da ovaj region sve više bude šansa za život, a sve manje izazov. Zbog toga je Vlada povećala ulaganja u sjever, a to se posebno odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, sa kapitalnim projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, kao i kroz izgradnju regionalnih i lokalnih saobraćajnica“, saopštio je Marković.

On je dodao da se na taj način preko 70 odsto kapitalnog budžeta države opredjeljuje za sjever. Značajne su investicije i u oblasti obrazovanja, kroz bolju dostupnost i kvalitet obrazovnih institucija, unaprijeđenje zdravstvene zaštite, kao i razvoj kulture i sporta, što podrazumijeva i izgradnju važnih infrastrukturnih objekata u tim oblastima.

Kapacitet nove fabrike je 1,3 hiljade tona gotovog proizvoda. U fabriku je u prvoj fazu uloženo oko sedam miliona eura.

Novi proizvodni pogon ima površinu od četiri hiljade metara kvadratnih. Plan je da proizvodi budu plasirani na crnogorsko i strano tržište, odnosno države Evropske unije.

Predstavnik kompanije "Mader Frigor", nosioca projekta, Pjetro Bosa je kazao da malo fabrika u regionu posjeduje ovakav zatvoreni sistem od proizvodnje do plasmana mesa.

"Primijenjena savremena tehnologija je proučena prema posebnim zahtjevima tipologije proizvoda za transformaciju i tretiranje. Instalirani pogoni koriste rashladne tečnosti koje su u potpunosti ekološke čuvajući na taj način prirodu,a kompjuterizovani sistemi dozvoljavaju upravljanje pogonom i pod energetskim profilom", kazao je Bosa.

Direktor kompanije "Franca", Hilmija Franca je podsjetio da je sopstveni biznis započeo prije 27 godina sa dva radnika, a da kompanija u Meso-promet grupi danas zapošljava 1.315 radnika.

"Mesopromet je na tržištu prepoznat kao nosilac razvoja sjevera, siguran partner i servis individualnim poljoprivrednim proizvođačima. Sa mrežom od 30-ak kooperantskih farmi za tov junadi godišnje proizvedemo oko 1.300 tona junećeg konzumnog mesa, a u saradnji sa 8 kooperantskih farmi za tov pilića, na domaće tržište godišnje plasiramo oko 1.500 tona domaćeg proizvoda", rekao je Franca.

Fabrika za prozvodnju bezdimnih suvomesnatih proizvoda po tehnologiji jedinstvenoj na ovim našim prostorima, u skladu je sa svim standarima za proizvodnju bezbjedne hrane i zaštite životne sredine.

Fabrika se prostire na preko 4000 m2, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo preko sedam miliona eura.

U prvoj fazi godišnji kapacitet iznosi 1.300 tona gotovog proizvoda.

"Cilj ove investicije je i izgradnja kapaciteta koji će pored domaćeg, ponuditi proizvod vrhunskog kvaliteta i inostranom tržištu, prije svega zemljama u okruženju, i zapadne Evrope", kazao je Franca.

Kompanija Franca je donirala ukupno 10.000 eura za liječenje Amara Drndara, Kliničkom centru Crne Gore, Urološkoj ambulanti Instituta za bolesti djece u Podgorici i Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Rasovu.

Žurić: Nada da će Bijelo Poljevratiti obilježje nekada ozbiljne privrede na crnogorskom sjeveru

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kazao je da danas u biznis zoni u Bijelom Polju otvaramo novu fabriku koja snažno ohrabruje nadu da će taj grad vratiti obilježje nekada ozbiljne privrede na crnogorskom sjeveru.

"Ovo je najznačajniji u nizu poslovnih kompleksa čiji rad pokrećemo u protekloj godini u Bijelom Polju. Značaj ove ugledne kompanije za naš grad je još i veća što pored kontinuiranog investiranja i unaprjeđenja sopstvenih kapaciteta, ovo odgovorno Akcionarsko društvo na visokom nivou razvija svoju uspješnu saradnju sa kooperantima i domaćinstvima i to uglavnom na ruralnom području širom Crne Gore i regiona. Realizacija novih projekata stvorila nam je priliku da u prethodnoj godini budemo gosti uspješnih domaćina koji su svoja individualna domaćinstva pretvorili u značajne investicije u širem kontekstu kao i većih i manjih investitora koji su poslije više decenijskog ulaganja u infrstrukturu našeg grada ipak počeli da prepoznaju Bijelo Polje i sjever kao dobro mjesto za ulaganje i oplodnju svog kapitala", kazao je Žurić.

Galerija

Bonus video: