Mitrović: EPCG tokom zime treba da odobri olakšice građanima Pljevalja za plaćanje struje

“Ovakav potez bi bio najbolje i najpoštenije rešenje, neophodno je svim domaćinstvima sa sto eura subvencionisati račune za utrošenu električnu energiju"

4353 pregleda 6 komentar(a)
Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Mitrović, Foto: Goran Malidžan

Elektroprivreda Crne Gore tokom zimskih mjeseci treba da odobri olakšice građanima Pljevalja za plaćanje struje, sve dok se najavljena toplifikacija potpuno ne završi.

To smatra predsejdnik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović uz ocjenu da bi to bio najbolji način da se zaštiti životna sredina i zdravlje Pljevljaka.

"Priča o toplifikaciji Pljevalja prilično je zakasnila jer se ne zna kada će ona započeti, koliko će trajati izgradnja, kada će se završiti, kao ni koliko će građane koštati grijanje iz tog izvora. Najbolje je da građani tokom zimskih mjeseci od Elektroprivrede Crne Gore dobiju olakšice u plaćanju električne energije, sve dok se najavljena toplifikacija potpuno ne završi. To bi po našem mišljenju bilo najbolje rješenje za zaštitu životne sredine i zdravlje stanovništva”, naveo je Mitrović u saopštenju.

On svoju ideju, za koju kaže da je stara više godina i da je niko ne prihvata jer donosioci odluka i ne žele ozbiljno da pomognu građane Pljevalja, pravda činjenicom da bi subvencionisanje računa za električnu energiju na godišnjem nivou koštalo oko dva miliona eura.

“Ovakav potez bi bio najbolje i najpoštenije rešenje, ako iskreno želimo pomoći ovoj sredini i njenim građanima, neophodno je svim domaćinstvima sa sto eura subvencionisati račune za utrošenu električnu energiju. Jedan milion eura, manje ili više, za EPCG ne bi značio mnogo, a grad Pljevlja bi u svakom pogledu bio čistiji. Smanjili bi se i trošakovi države koji se troše na liječenje oboljelih građana Pljevalja po bjelosvjetskim klinikama. Ako pogledamo u kojoj mjeri i koliko Rudnik uglja i Termoelektrana (TE) doprinose državi, to nije nikakav trošak, već investicija, jer trenutno TE proizvodi preko 60 odsto ukupne električne energije koja se proizvede u Crnoj Gori. Da kojim slučajem nema Rudnika uglja Crna Gora bi davno bankrotirala. Pritom, svake godine u kotlu TE izgori preko milion i osamstotina tona uglja. Ako bi Pljevljacima račun za struju subvencionisali sa 100 eura, sasvim je sigurno da niko ne bi više ložio ugalj, već bi se sva ta domaćinstva grijala na struju. Ako Pljevljacima u grejnoj sezoni damo da troše subvencionisanu električnu energiju u vrijednosti od 100 eura, a imamo oko 4.500 domaćinstava, onda nam je na mjesečnom nivou trošak od 450.000 eura”.

Ističe da je najlakše od svega dovesti toplovod od Termoelektrane do grada, a da nije poznato šta će biti poslije toga.

“Svakom domaćinstvu treba najmanje nekoliko hiljada eura da investira i postavi instalacije da bi se priključio na toplovod. To neće ići lako i to je svima jasno, a ako Elektroprivreda želi da pomogne Pljevljake onda treba da da subvencionisane račune za električnu energiju, kako se za zagrijevanje stambenih prostora ne bi koristio ugalj i druga goriva. Ako iskreno žele vratiti dug ovoj sredini neophodno je građanima subvencionisati račune za struju i sve što se potroši preko iznosa od sto eura treba platiti”, kaže Mitrović i podvlači da bi subvencija važila samo za gradsku zonu i za period grejne sezone. Termoelektrana radi 40 godina i aktuelna su ista obećanja građanima.

Mitrović smatra da je praksa davanja obećanja toplifikacije grada u dobroj mjeri zamajavanje građana Pljevalja i odlaganje u nedogled rešavanja najvećeg problema grada.

“Prvo je Pljevljacima dato obećanje da će se uporedo uraditi toplifikacija grada, ali se samo pristupilo izgradnji TE. TE radi već četrdeset godina a i dalje se samo priča i obećava toplifikacija grada. Dakle, građani su izigrani i prevareni. Pred Pljevljacima su mjeseci kada su najveća zagađenja vazduha u Pljevljima. Bilo bi korisno izbjeći zagađenja jer svi mi koji ovdje živimo znamo kako izgledaju ti dani u Pljevljima i kako se diše. Jedan milion eura za EPCG ne bi značio mnogo, a grad Pljevlja bi u svakom pogledu bio čistiji. Zdravlje građana bi trebalo da bude na prvom mjestu pa onda sve ostalo.Već duži niz godina u grejnoj sezoni imamo pojavu velike koncentracije sumpor-dioksida. Niko nije utvrdio šta dovodi do pojave sumpor - dioksida. Mislim da bi subvencionisanje računa za struju bio riješen i ovaj problem. Manje pepela bi odvozilo lokalno preduzeće “Čistoća”: Ne bi bilo dovoza uglja u gradsku zonu, a sve to bi dovelo da imamo čistiji vazduh i čistiji grad", kaže Mitrović

Bonus video: