Za Jezerine-Lubnice novi rok 10. jul 2023.

Ovo će biti četvrti rok za završetak ovog puta, troškovi 56 miliona

12223 pregleda 7 komentar(a)
Rekonstrukcija regionalnog puta traje već pet umjesto tri godine (arhivska fotografija), Foto: Zoran Đurić
Rekonstrukcija regionalnog puta traje već pet umjesto tri godine (arhivska fotografija), Foto: Zoran Đurić

Rok za završetak rekonstrukcije dionice Jezerine-Lubnice, na putu Kolašin - Berane, je istekao 20. oktobra, a nadzor je predložio da novi rok bude 10. jul 2023. godine, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj na pitanja da li je ovaj treći rok za završetak radova istekao i da li je određen novi rok.

Ovo će biti četvrti rok za završetak rekonstrukcije ovog puta od 14,4 kilometra, koja će ukupno, prema ugovoru i aneksima, koštati 56 miliona eura. Radovi se izvode od 2017. godine, a djelimično se finansiraju od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Novi put trebalo bi da skrati putovanje između Kolašina i Berana na pola sata.

”Radovi u ovom roku nijesu završeni, a razlozi za kašnjenje, prema uslovima ugovora, podijeljeni su u dvije grupe. Prva je nemogućnost izvođača da izvodi radove na mostu Jezerine zbog klizišta koje je formirano na već izgrađenom putu za skijalište Kolašin 1600 (investitor nije bila Uprava za saobraćaj) za čiju se sanaciju radi projektna dokumentacija i nemogućnost izvođača da izvodi radove na odvođenju voda iz tunela Klisura (i pozicija radova koje zavise od ove pozicije) usljed pojave novih izvorišta u tunelu za šta je urađena izmjena projektne dokumentacije. Navedeni događaji predstavljaju rizik investitora (Vlada) i izvođač ima pravo na produžetak roka i nadoknadu troškova. Druga grupa razloga za kašnjenje je, kašnjenje izvođača na izvođenju svih ostalih pozicija radova, što predstavlja rizik izvodača, i za šta investitor ima pravo za naplatu penala”, odgovoreno je iz Uprave za saobraćaj.

Kako su naveli, u cilju nesmetanog odvijanja predstojeće zimske turističke sezone, radovi na spornom mostu se ne mogu izvoditi do kraja marta 2023. godine, pa je na osnovu preostalog vremena za njihov završetak od izvođača i nadzora prodložen novi rok 10. jul 2023. godine.

“Shodno uslovima ugovora Uprava za saobraćaj će preko nadzora ispostaviti odštetni zahtjev za sva kašnjenja za koje je odgovoran izvođač radova. Od ugovorene sume koja iznosi 56.264,804,56 eura izvođaču je do sada uplaćen iznos od 38.307.469,62 eura. Uprava za saobraćaj je dostavila Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore dokumentaciju vezanu za ovaj projekat i zatražila da preduzme sve radnje i mjere u cilju zaštite javnog interesa utvrđivanja odgovornosti za eventualne propuste. S obzirom na to da izvođač ima pravo na produženje roka, jer nije mogao da izvodi određene radove zbog okolnosti na koje on nema uticaja, jednostran raskid ugovora u ovom trenutku bi izvjesno iziskivao dodatne troškove na ovom projektu”, naveli su iz Uprave.

MKI: Utvrditi krivicu

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su potvrdili da je rok za završetak radova istekao u četvrtak.

”Shodno ugovoru izvođač ukoliko smatra da je do kašnjenja došlo iz razloga na koje nije mogao da utiče, može da potražuje dodatno vrijeme za završetak radova, a što cijeni inženjer i u konačnom Uprava za saobraćaj koja je nadležna za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju magistralnih i regionalnih puteva. Kada se utvrdi razlog i krivica u kašnjenju primijeniće se svi raspoloživi zakonski i ugovorni mehanizmi”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: