Sačuvajte se od poskupljenja cijena u nekoliko koraka

Inflacija u Crnoj Gori ruši nove rekorde. Po računici MONSTAT-a cijene su porasle za 16% na godišnjem nivou, iako će se većina građana složiti da su poskupljenja značajno veća, prije svega osnovnih namirnica.

20944 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

Cijene skaču brzinom svjetlosti! Već decenijama unazad nije zabilježen ovakav rast na globalnom nivou. Ako se fokusiramo na naše prostore, jasno dolazi do izražaja da je inflacija galopirajuća i da neće postati jednocifrena u skorije vrijeme. Skok stope inflacije, praćen potencijalnim nestašicama zaliha od kojih se strahuje, podiže uznemirenost kod proizvođača i kod potrošača. Razlozi za skok inflacije dobro su poznati širom svijeta. Svježe naštampane valute uvećale su tražnju, što nedovoljna ponuda ne može da isprati.

Inflacija u Crnoj Gori ruši nove rekorde. Po računici MONSTAT-a cijene su porasle za 16% na godišnjem nivou, iako će se većina građana složiti da su poskupljenja značajno veća, prije svega osnovnih namirnica.

Hljeb i žitarice poskupjeli su 34.2%, mlijeko, sir i jaja 36.8%, ulje 31.9%, povrće 31.6% i voće 22.5% u toku jedne godine.

Koje mjere Crna Gora preduzima da kontroliše rastuću inflaciju?

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma izjavili su da je vladina odluka iz juna, o privremenom ograničavanju marže u trgovinama na veliko na 5% i u trgovinama na malo na 7%, za brašno, šećer, ulje i so dala pozitivne rezultate. Uporedni podaci iz juna i septembra daju indikacije o opadajućem trendu. Cijena brašna, u poređenju sa prethodnim periodom, smanjila se u prosjeku za 7.3%, dok je cijena ulja i soli doživjela pad za 8.4% i 18%.

Međutim, na pitanje zašto poput nekih zemalja regiona nismo ograničili cijene osnovnih proizvoda, iz ministrastva jasno odgovaraju da bi to imalo suprotan efekat. Ograničenje cijena osnovnih životnih namirnica, donosi velike i brojne rizike a može dovesti i do pojave nestašica.

Kojim mehanizmom se možete boriti protiv trenutne inflacije?

Ovdje ćemo vam pokazati kako ste mogli da profitirate od kretanja različitih valutnih parova, od početka ove godine, sa fokusom na EUR/USD.

Već više od godinu dana američki dolar postepeno jača u odnosu na druge globalne valute, poput eura, jena, britanske funte, juana i kanadskog dolara. Najvažnija sila koja pokreće dolar u odnosu na druge glavne valute je američka monetarna politika. Dolar ima snažan učinak zbog jačeg rasta američkih kamatnih stopa, što znači da investitori mogu dobiti veći prinos ako svoj novac ulože u američku imovinu. Ovo je gurnulo dolar na njegov 20-ogodišnji maksimum pa je sad jači od eura. I sada ga investitori vide kao sigurniju opciju ili ‘utočište’.

Prostom konverzijom svoje zarade svaki mjesec iz eura u dolar, mogli ste sačuvati najmanje 10% vrijednosti u prethodnom periodu.

Na ovom primjeru možete vidjeti da ukoliko ste konvertovali 1.000€ u američki dolar svakog mjeseca od početka 2022 godine, sada biste umjesto 10.000€ imali 11.017€, odnosno 1.017€ više.

Limit Prime
foto: Limit Prime

Kada krajnji zbir od 10.687$ podjelimo sa trenutim kursom € koji iznosi 0.97, dobijamo 11.017€, što znači da se prinos povećava za 10%. Vaša investicija biće 10% veća u odnosu 10 mjeseci ranije.

Otvaranjem trgovačkog naloga u kompaniji Limit Prime sa svega par klikova i bez provizije iz svoje kuće možete svoj novac konvertovati u razne svjetske valute. Sem toga možete ga i investirati u razne proizvode koji imaju tendenciju rasta u vremenu inflacije, kao što su zlato, nafta, akcije velikih kompanija.

Do trgovanje u tri jednostavna koraka:

Korak 1: Registrujte se

Korak 2: Položite depozit

Korak 3: Počnite trgovanje

Ukoliko želite da saznate više o načinima da uvećate vrijednost svog novca, biće nam zadovoljstvo da vam u tome pomognemo i odgovorimo na sva vaša pitanja. Kontaktirajte nas OVDJE!