DRI: U "Komunalne djelatnosti" Bar prilikom zapošljavanje nijesu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom i Pravilnikom

"U Društvu je tokom godine angažovano 26 lica po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i zaključeno je 270 ugovora o djelu, a u oba slučaja za radna mjesta koja su sistematizovana Pravilnikom, što nije u skladu sa Zakonom o radu"

4921 pregleda 1 komentar(a)
DRI, Foto: Državna revizorska institucija
DRI, Foto: Državna revizorska institucija

U DOO "Komunalne djelatnosti" – Bar tokom 2021. godine u pojedinim slučajevima prilikom zasnivanja radnih odnosa utvrđeno je da nijesu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o radu i postojećem Pravilniku, saopšteno je iz Državne revizorske institucije (DRI).

Iz DRI je saopšteno da je ta institucija objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja DOO "Komunalne djelatnosti2 – Bar za 2021. godinu, koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici www.dri.co.me.

Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjih finansijskih izvještaja za 2021. godinu i reviziju usklađenosti poslovanja DOO „Komunalne djelatnosti“ Bar za 2021. godinu.

"Uvidom u Pravilnik o sistematizaciji i rešenja o zasnivanju radnih odnosa konstatovane su nepravilnosti u definisanju radnih zadataka. U pojedinim slučajevima prilikom zasnivanja radnih odnosa utvrđeno je nijesu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o radu i postojećem Pravilniku. U Društvu je tokom godine angažovano 26 lica po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i zaključeno je 270 ugovora o djelu, a u oba slučaja za radna mjesta koja su sistematizovana Pravilnikom, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Kada je riječ o primjeni Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolana u javnom sektoru i Zakonu o reviziji, unutrašnja organizacija nije uspostavljena sa jasno utvrđenim ovlašćenjima i odgovornostima svih rukovodilaca, određen broj radnih mjesta ne sadrži opis poslova, interna akta uglavnom ne sadrže jasne i precizne smjernice i instrukcije za zaposlene za obavljanje poslova, dok takođe nije imenovalo revizorski odbor. Društvo nije sačinilo Godišnji program obavljanja komunalnih djelatnosti u skladu sa odredbama pravilnika Ministarstva i nije donijelo Program tekućeg održavanja komunalne infrastrukture.U oblasti primjene Zakona o državnoj imovini, Društvo nije izvršilo procjenu i evidentiranje svih nepokretnih stvari koje koristi. Odbor direktora nije donosio posebne Odluke o rashodovanju sredstava, otpisu potrazivanja i drugim pitanjima u vezi popisa već je isto izvršeno na osnovu Odluke kojom je usvojen popis za 2021.godinu", poručili su iz DRI.

Iz DRI su kazali da je nadležni Kolegijum DRI u sastavu senator Zoran Jelić (rukovodilac Kolegijuma) i senator dr Milan Dabović (član Kolegijuma) izražava uslovno mišljenje na reviziju Godišnjih finansijskih izvještaja za 2021. godinu i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja DOO "Komunalne djelatnosti2 Bar za 2021. godinu.

"Društvo nije utvrdilo obavezu po osnovu rezervisanja za otpremnine zaposlenim prilikom odlaska u penziju i za jubilarne nagrade i u toku 2021. godine po prvi put obračunava rezervisanje za otpremnine. Društvo treba 2021. godinu teretiti samo za odgovarajući dio troškova, a za dio troškova koji se odnose na ranije periode treba zadužiti neraspoređeni rezultat (dobitak, odnosno gubitak) ranijeg perioda. Društvo nije evidentiralo uplatu po dugoročnom kreditu, po osnovu Ugovora o prenosu prava i obaveza na Javno preduzeće „Komunalne djelatnosti“ – Bar, a po kom osnovu je u toku 2021. godine od strane Društva, Ministarstvu finansija uplaćen iznos od 17.654,75€. Osnovni kapital Društva, prema podacima iz Iskaza o finansijskoj poziciji i knjigovodstva Društva, iskazan je u iznosu od 1.822.125 eura dok je u Centralnom registru privrednih subjekata vrijednost osnovnog kapitala iskazana u vrijednosti jedan euro", kazali su iz DRI.

Oni su dodali da su revizijom pravilnosti Godišnjih finansijskih izvještaja DOO "Komunalne djelatnosti" - Bar za 2021. godinu utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o reviziji, Zakonom o radu, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Pravilnikom o blagajničkom poslovanju i Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne djelatnosti i druga pravna lica.

Iz DRI su poručili da Društvo u značajnoj mjeri vrši gotovinsku naplatu pazara.

"Svakodnevno se događa da se u glavnu blagajnu izvrši uplata pazara iz podblagajni i od inkasanata, a da se sjutradan vrši uplata pazara za prethodni dan i dijela pazara za tekući dan, uz to se proizvoljno ostavlja dio novca kao depozit u kasi, na takav način iznos uplaćenog pazara za prethodni dan nije istovjetan stvarno naplaćenom pazaru za prethodni dan. Zakonskim propisima nijesu predviđena izdvajanja za zakonske rezerve. Odbor direktora Društva na osnovu statutarnih ovlašćenja nije Osnivaču predlagao način raspodjele dobiti/pokrića gubitaka iz prethodnog perioda, niti je Osnivač u tom pravcu donosio odluke. Društvo je u prethodnih devet godina trebalo da izmiri 17 rata od po 17.654,75 eura, a uplaćeno je nepunih pet rata, odnosno stvorena obaveza Društva na kraju 2021. godine u iznosu od 205.857€. Na takav način je ostavljena mogućnost Ministarstvu finansija da aktiviranjem kolaterala dovede u pitanje normalno funkcionisanje Društva u pogledu izmirivanja drugih obaveza", poručili su iz DRI.

Naveli su i da Društvo nije utvrdilo cijene komunikalnih usluga shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima.

"Opština Bar nije u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima zaključila ugovor o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti sa Društvom. Kolektivnim ugovorom kod poslodavca definisano je prosječnih 176 sati rada u mjesecu, ali se u obračunu koristi stvaran iznos ispunjenih časova rada. Obračunska vrijednost koeficijenta koja je korišćena prilikom obračuna zarada iznosila je 131,15 eura, a odluka o utvrđivanju iste nije donijeta. Društvo nije vršilo pravilan obračun naknada za rad u radnim grupama i komisijama, niti ih je ispravno prikazivalo u poreskoj prijavi, već je samo obračunavalo porez i prirez. Društvo nije u svim slučajevima vršilo evidenciju rashoda i prihoda u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne djelatnosti i druga pravna lica. Društvo ne vodi detaljnu evidenciju sudskih sporova, po kojoj bi se mogla dati tačna realizacija sudskih sporova na 31.12.2021. godine", kazali su iz DRI.

DRI dostavlja Izvještaj o reviziji Odboru direktora kao organu upravljanja, Skupštini Opštini Bar kao osnivaču Društva, kao i Ministarstvu finansija i Ministarstvu održivog razvoja i turizma radi preduzimanja mjera iz svojih nadležnosti. Izvještaj se takođe dostavlja na upoznavanju Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine.

"Društvo je u obavezi u roku od 30 dana dostaviti DRI Plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka, dok u roku od šest mjeseci Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama", zaključuje se u saopštenju DRI.

Bonus video: