Kako je REGAGEN dijelio kredite: Dobili novac da riješe već riješena stambena pitanja

Tri člana odbora dobili su na ime agencije prošle godine stambene kredite zbirno vrijedne 31,5 hiljada eura

41638 pregleda 21 komentar(a)
Interni oglas raspisan krajem 2020. godine: Branislav Prelević, Foto: Savo Prelevic
Interni oglas raspisan krajem 2020. godine: Branislav Prelević, Foto: Savo Prelevic

Predsjednik odbora Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) Branislav Prelević, član odbora Miroslav Vukčević i bivši član Dragutin Martinović dobili su na ime te agencije prošle godine stambene kredite zbirno vrijedne 31,5 hiljada eura, iako su u tom trenutku imali zavidnu imovinsku situaciju, ali i visoka primanja.

Ovo pokazuje dokumentaciju koja se tiče rješavanja stambenih pitanju u toj agenciji, u koju su “Vijesti” imale uvid, kao i javno dostupni imovinski kartoni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Prelević je dobio stambeni kredit od 9.475 eura, Vukčević od 16.334, a Martinović 5.726 eura.

Porodica Prelevića, u trenutku kada je on konkurisao za oglas, je imala u svom vlasništvu četiri stana i štednju od 40.000 eura. Vukčević je posjedovao dva stana, a Martinović je bio djelimični vlasnik dva stana.

Shodno zaključenim ugovorima o dodjeli kredita, utvrđeno je da novac koji ne vraćaju članovi Odbora Agencije iznose ukupno 25.083 eura, a da Agenciji vraćaju 8.361 eura (glavnica) i 380 eura (kamata za cjelokupni period otplate).

Interni Oglas za rješavanje stambenih potreba organa agencije raspisan je na kraju 2020. godine. Njime je predviđeno da se 33.444 eura, umanjeno za bankarske provizije, REGAGEN-a namijeni za rješavanje stambenih potreba članova odbora. Ućešće Agencije u otplati obaveza po kreditima koje zaposleni uzmu od poslovnih banaka najviše 7.000 eura na godišnjem nivou. Stambeni kredit iz novca Agencije dodjeljuje se sa godišnjom kamatnom stopom od 1,5 odsto koju plaća korisnik kredita, dok je kamatna stopa koju će plaćati Agencija za odobreni kredit 4,1 odsto.

U oglasu, koji potpisuje Prelević, u dijelu potrebne dokumentacije naveden je član koji se odnosi na “uvjerenje o (ne) posjedovanju nekretnine za svakog člana porodičnog domaćinstva, iz evidencije koju vodi Uprava za nekretnine”.

Postoje nejasnoće, ali ne i nezakonitosti

”Vijesti” su pitale Prelevića i Vukčevića da li smatraju opravdanim i moralnim što su od REGAGAN-a dobili pomenute iznose iako su u tom trenutku imali zavidnu imovinsku situaciju i visoke prihode, za šta su konkretno uložili navedeni novac, te da li smatraju da je interni pravilnik REGAGEN-a o rješavanju stambenih pitanja suprotan Odluci o načini i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Na sva ova Prelević i Vukčević su zajednički odgovorili da je Državna revizorska institucija (DRI) vršila reviziju poslovanja REGAGEN-a te da je utvrdila da postupak nije vođen nezakonito.

”DRI je našao da Agencija u predmetnoj stambenoj raspodjeli postupila u skladu sa važećim propisima i ukazala da postoje nejasnoće u konkretnom postupku, ali ne i da je postupak vođen nezakonito”, naveli su Prelević i Vukčević.

”Vijesti” su bezuspješno pokušale da stupe u kontakt i sa Martinovićem.

Pomenutom odlukom je predviđeno da stambene potrebe funkcionera koje bira ili imenuje Skupština, što je slučaj sa izborom članova odbora Agencije, rješavaju prema Planu za rješavanje stambenih potreba, koji donosi Vladina Komisija za stambena pitanja Vlade.

DRI se u reviziji za prošlu godinu nije bavio time da li je pomenuti interni Pravilnik REGAGEN-a zakonit i ustavan, već su mišljenja da je to posao za Ustavni sud.

Šta piše u imovinskim kartonima

Imovinski karton Prelevića predat ASK, koji se odnosi na 2020. godinu, pokazuje da je vlasnik stana, stečenog kupovinom, od 104 kvadrata i 40 kvadrata garaže, te da ima polovično vlasništvo nad vikendicom od 120 kvadrata koju je dobio u nasljedstvu. Njegova supruga u tom momentu je na sebe vodila stanove od 107 (stečen kupovinom) i 49 kvadrata (nasljedstvo), a imala je oročenu štednju od gotovo 40.000 eura. Njihova ćerka je nasljedstvom vlasnica stana od 49 kvadrata.

Prelević je tokom 2020. godine kao predsjednik REGAGEN-a od osnovne plate prihodovao gotovo 15 hiljada eura, odnosno 1.241 eura mjesečno. Iste godine mu je za 12 mjeseci isplaćeno dodatnih četiri hiljade eura na ime minulog rada, 2.096 eura na osnovu varijabile i 502 eura zimnice. Ukupni njegov prihod za 2020. godinu od REGAGEN-a iznosio je 21.503 eura.

Prije nego je konkurisao za rješavanje stambenih potreba, Vukčević je imao dva stana u svom vlasništvu od 73 (uključujući terasu) i 90 kvadrata, kao i na hiljade kvadrata različitog imovinskog zemljišta (njive, livade...). Njegova supruga je u tom momentu imala oročenu štednju od skoro 25.000 eura.

Kao član odbora direktora REGAGEN-a, Vukčević je prihodovao za 2020. godinu ukupno 20.477 eura, što je oko 1.700 na mjesečnom nivou.

Martinović je ASK-u prijavio 50 odsto vlasništva nad kućom od 110 kvadrata i okolnim zemljištem od 198 kvadrata, trećinu vlasništva nad stanom od 52 kvadrata, kao i više hektara dodatne imovine (šume, pašnjaci, livade...). Njegova supruga je od Univerziteta Crne Gore dobila trosoban stan od 114 kvadrata. Za 2020. godinu Dragutin Martinović je imao neoročeni štedni ulog od 3.350 eura, njegova supruga od pet, a kćerka od 11 hiljada.

Martinović je za 2020. godinu u REGAGEN-u prihodovao 22,389 eura, što je mjesečno 1.865 eura.

Sva trojica su na rang listi osvojili po 15 bodova po osnovu postojeće stambene situacije. Pravilnikom je predviđeno da se 15 bodova dodjeljuje ako zaposleni stanuje u neuslovnom stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi u svojini ili ako zaposleni ima pravo susvojine ili zajedničke svojine na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi na kojima je neophodno izvesti radove u cilju njihovog pretvaranja u etažnu svojinu.

Agencija jednom članu odbora plaća kamatu za uzeti kredit

DRI je revizijom koja se odnosi na prošlu godinu utvrdio da je REGAGEN pojedinim zaposlenima plaćao istovremeno kamate po osnovu dva stambena kredita podignuta kod poslovne banke, kao i da je dodjeljivao istim osobama više od jednog kredita iz novca kompanije po različitim osnovama.

Agencija je lani za člana odbora, koji je ostvario pravo na kredit kod poslovne banke iz novca agencije za poboljšanje uslova stanovanja, preuzela obavezu da na nedostajući iznos otplaćuje kamatu. U izvještaju ne piše o kome je riječ.

Iz DRI su naveli da je uvidom u Pravilnik o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba u REGAGEN-u utvrđeno da nije jasno definisana mogućnost dodjele novog stambenog kredita zaposlenom prije otplate prethodnog, kao ni utvrđen protok vremena nakon kojeg zaposleni može ostvariti pravo na novi stambeni kredit.

Uz to, pravilnikom nije definisana mogućnost ostvarivanja prava na subvenciju kamate na kredit uzet kod poslovne banke u slučaju kada ukupan iznos pripadajućih sredstava zaposlenom nije moguće obezbijediti iz novca kompanije.

Revizijom je utvrđeno i da su korisnici kredita adaptirali stanove u rokovima i obavijestili komisije organa davaoca kredita o započinjanju namjenskog korišćenja kredita.

DRI je za prethodnu godinu dala REGAGEN-u uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja, uz obavezu da u narednih šest mjeseci sprovede 18 preporuka, dok je na finansijsko poslovanje dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

REGAGEN, koji ima 35 zaposlenih, shodno njihovom pravilniku na bruto iznos zarada zaposlenih za ove potrebe izdvaja 5,5 odsto, što primijenjeno na plan za sljedeću godinu iznosi 47.299 eura.

REGAGEN se finansira od naknada koje plaćaju energetske kompanije (uglavnom državne) prilikom izdavanja licenci i utvrđivanja statusa zatvorenog distributivnog sistema, naknada za korišćenje licenci i statusa zatvorenog distributivnog sistema, kao i od naknada za rješavanje sporova.

Bonus video: