Rokovi nijesu istekli, nego su odloženi

Sarajevska kompanija “Euroasfalt” koja gradi put Jezerine - Lubnice negira informacije “Vijesti” u vezi s ovim projektom

8171 pregleda 7 komentar(a)
Tvrde da im se narušava poslovni ugled (arhivska fotografija), Foto: Zoran Đurić
Tvrde da im se narušava poslovni ugled (arhivska fotografija), Foto: Zoran Đurić

Povodom teksta koji su “Vijesti” objavile 21. oktobra ove godine pod nazivom “Sramota od 56 miliona eura” reagovali su iz kompanije “Euro-Asfalt” čije reagovanje prenosimo integralno.

U predmetnom tekstu, iznijeto je niz neistina, koje najoštrije demantujemo.

Prvenstveno, rokovi ugovoreni Ugovorom o građenju izvođača radova, društva “Euro-Asfalt” d.o.o. nisu istekli, već su u skladu sa ugovornim mehanizmima odloženi. Samim tim, navod iz prve rečenice članka, da je “sarajevskoj kompaniji “Euroasfalt” juče istekao i treći zvanični rok za završetak izgradnje puta Jezerine-Lubnice...” apsolutno je pogrešan.

Podnaslovom predmetnog članka naziva “ugovorom nije zaštićena država” se pokušava narušiti poslovni ugled i etika društva “Euro-Asfalt” d.o.o, i to navodeći niz neistina u vezi s načinom određivanja troškova radova i sticanju dobiti. Klizna skala postoji izvorno u Tenderskoj dokumentaciji i kao takva se ne koristi za obračun naknadnih radova, pa je samim tim navod da je “...aneksom naknadno u ugovor dodata takozvana ‘klizna skala’ u visokom procentu za obračun eventualnih naknadnih radova, što je i uticalo na vrlo visoki rast naknadnih uplata izvođaču”, neistinit i neprovjeren.

Takođe navod da je “i pored toga što je nadzor IRD Inžinjering otkrio brojne nepravilnosti tokom izgradnje i propuste izvođača, zbog lošeg ugovora ... nije bilo moguće naplatiti penale i tražiti raskid ugovora” je potpuno paušalan. Ugovorom su jasno propisani uslovi za sticanje prava na potraživanje penala ili na isticanje zahtjeva za raskid ugovora, te bi do ostvarenja tih prava zasigurno došlo da su takvi uslovi ostvareni. S obzirom na to da do takvih propusta u izgradnji nije došlo, nije se ni postavljalo pravno pitanje isplate penala ili raskida ugovora.

Navodi kojima se citira neoznačeni i neprecizirani “izvještaj nadzora” o navodnom postupanju izvođača koji “namjerno ili nemarom uništava mjerne profile na ulazu u tunel” kako bi se onemogućilo praćenje kvaliteta radova su netačni sa više aspekata. Prvenstveno mjerni profili u građevini ne služe praćenju kvaliteta radova, što je teorijski moglo i trebalo biti provjereno od strane novinara i redakcije. Dakle proizvoljno i pogrešno je iznesen netačan podatak o svrsi mjernih profila, koji, u tom smislu, i nisu bili uništavani namjerom društva “Euro-Asfalt” d.o.o.

Konačno, navedeno je da “izvođač narušava geometrije obloga tunela, ne dostavlja podatke za izvedene zidove, galerije i propuste, sam deponuje materijal iz iskopa bez potrebne dokumentacije i saglasnosti..”. S obzirom da (ne)istinitost navedenih informacija, ne može biti poznata nepristrasnom novinaru i redakciji, iste su neprovjerene i neistinite. Društvo “Euro-Asfalt” d.o.o. posjeduje sva potrebna odobrenja od nadležnih institucija Crne Gore za sva svoja trajna odlagališta materijala.

Na kraju, sporni članak završava klevetničkom tezom da “vlasnik Euroasfalta Hamed Ramić važi za blisku osobu i finansijera bosanske stranke SDA”. Gospodin Hamed Ramić nije finansijer bosanske stranke SDA, te ovakve tvrdnje drži neobjektivnim, te tendenciozno prezentiranim široj crnogorskoj javnosti.

Na kraju, ukazujemo građanima Crne Gore da novinari nezavisnog dnevnika “VIJESTI” nikada nisu dali stvarnu mogućnost društvu Euro-Asfalt d.o.o. da se izjasni na napisane neistine, a što je novinarska obaveza.

Stoga, ukazujemo javnosti da ovakav, kao i članci koji će eventualno biti preneseni od strane ostalih medija, nemaju bilo kakvu novinarsku vrijednost, već predstavljaju klasičnu zloupotrebu javnog medijskog prostora u svrhu političkih obračuna na štetu evropski renomiranog društva za izgradnju “Euro-Asfalt” d.o.o, kojem se dodjeljuju najzahtjevniji i geostrateški najbitniji projekti u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i šire.

Svi eventualni članci koji će biti objavljeni od strane drugih medija, a na osnovu spornog članka, bez odlaganja će biti demantovani od strane društva “Euro-Asfalt” d.o.o. u cilju zaštite kako poslovnog ugleda, tako i prava i interesa u javnom mijenju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: