Damjanović: Ispitujemo osnivanje kompanije ToMontenegro

Evropska komisija u posljednjem izvještaju tražila od AZK da u narednoj godini prati kako je formiran novi nacionalni avio-prevoznik, dok je preporuka u vezi Montenegro Airlinesa završena

48470 pregleda 30 komentar(a)
Pažljivo će analizirati izvještaj EK: Dragan Damjanović, Foto: AZK
Pažljivo će analizirati izvještaj EK: Dragan Damjanović, Foto: AZK

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je sprovela tri ispitna postupka povodom dodjele državne pomoći bivšem nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu, dok su stvoreni uslovi za pokretanje predispitnih radnji sa ciljem utvrđivanja eventualne dodjele državne pomoći aktuelnom državnom avio-prevozniku ToMontenegro.

Za “Vijesti” je ovo kazao predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović u odgovoru na pitanje šta je do danas AZK uradila u vezi prošlogodišnje preporuke Evropske komisije koja se odnosi na dodjelu novca dvjema nacionalnim avio-kompanijama. Vlada je, po zaključcima AZK, dala 63,61 milion MA mimo Zakona o državnoj pomoći zbog čega je naloženo Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) da preduzme radnje za povraćaj ovog novca, dok se ispituje davanja 26 miliona eura za osnivanja ToM.

MA je pošao u stečaj u aprilu 2021. godine i bivša stečajna uprava nije priznala potraživanja države, dok se očekuje kako će se izjasniti nova stečajna uprava u vezi ovog pitanja.

EK je u posljednjem izvještaju o napretku za Crnu Goru koji je objavila 12. oktobra ponovila preporuku koju je dala iz prošle godine “da prošlogodišnja preporuka za slučaj MA ostaje da se završi” i da “u narednoj godini Crna Gora treba posebno da zaključi slučaj MA i prati uspostavljanje novog nacionalnog avio-prevoznika pod brendom Air-Montenegro”.

”U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, Agencija je 2021. i 2022. godine okončala tri ispitna postupka u pogledu provjere usklađenosti dodijeljene državne pomoći MA, gdje su donijeta tri rješenja kojima je utvrđeno da je državna pomoć koja je dodijeljena MA neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Prvim rješenjem od 19. aprila 2021. godine utvrđeni su iznosi od 7.266.658,76 eura u 2018. i 5.500.000 u 2019. godini. Drugim rješenjem od 6. maja 2021. godine utvrđen je iznos od 43.639.196,13 eura. Trećim rješenjem od 5. avgusta 2022. godine utvrđeni su iznosi od 2.824.000,00 eura i 3.800.000,00 eura u 2019. i 501.641,21 euro i 79.060,23 eura u 2020. Navedenim rješenjima naloženo je MKI (kao pravnom sljedbeniku Ministarstva saobraćaja i pomorstva) da bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema pojedinačnih rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći od MA u ukupnom iznosu od 63.610.556,33 eura. Na ovaj način su iskorišćene sve pravne radnje koje Agenciji daje postojeći pravni okvir u oblasti kontrole državne pomoći”, istakao je Damjanović.

On je kazao da svjesni društvene odgovornosti koju imaju kao kontrolori procesa koji se dešavaju u oblastima konkurencije i državne pomoći, odlučni da spriječe svaki potencijalni negativni uticaj na proces pregovora sa EU sličan slučaju MA, pojačali su napore na planu preventivnog djelovanja u okviru svojih nadležnosti i u punom kapacitetu posvećeni bliskoj saradnji sa kolegama iz linijskog direktorata EK– DG competitiona.

”Osim toga, dodatno su pojačani napori na planu komunikacije sa davaocima državne pomoći. U skladu sa gore pomenutim aktivnostima, u centru pažnje će svakako biti situacija koja se tiče nedavno osnovane kompanije ToM. Prilikom prikupljanja neophodnih podataka za godišnji izvještaj o dodijeljenim državnim pomoćima u 2021. godini, a u skladu sa nedavno objavljenim izvještajem Državne revizorske institucije (DRI) po pitanju državne pomoći kompaniji ToM stvoren je osnov za pokretanje predispitnih radnji sa ciljem utvrđivanja eventualne dodjele državne pomoći ovoj kompaniji”, objasnio je Damjanović.

Slučaj MA usporio napredak u zatvaranju Poglavlja 8

Damjanović je istakao da će pažljivo analizirati Izvještaj o Crnoj Gori za 2022. godinu i sa aspekta nadležnosti Agencije u narednom izvještajnom periodu pružiti maksimum na planu realizacije ključnih iskoraka sa konačnim ciljem privremenog zatvaranja Poglavlja 8.

”U skladu sa vizijom novog rukovodstva AZK, uz punu posvećenost zahtjevima EK pretočenim u preporuke kroz Izvještaj o Crnoj Gori za 2022. godinu, u punom kapacitetu rješavali smo slučajeve koji su pod posebnom pažnjom naših partnera iz Brisela. Svjesni osjetljivosti slučaja MA koji je direktno uticao na ekonomsku sigurnost zaposlenih u kompaniji, direktno izazvan pogrešnim odlukama tadašnje Vlade Crne Gore, koja je suprotno Zakonu o kontroli državne pomoćiu više navrata dodijelila novac kompaniji koja je već tada bila u finansijskim poteškoćama”, kazao je Damjanović.

On je objasnio da je taj pristup izazvao otvoreno pitanje u samom pregovaračkom procesu u okviru Poglavlja 8 (konkurencija) i značajno otežao ispunjenje mjerila za otvaranje poglavlja i kasnije, ispunjenje obaveza koje vode ka zatvaranju jednog od najzahtjevnijih poglavlja u pretpristupnom procesu.

Bonus video: