Ibrahimović: Svima je potrebna snažna, politički i ekonomski nezavisna Crna Gora

"Cilj Vlade Crne Gore je stvaranje uslova za intenzivnije korišćenje domaćih energetskih potencijala, posebno obnovljivih"

3829 pregleda 3 komentar(a)
Sa okruglog stola ministara energetike zemalja Zapadnog Balkana, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa okruglog stola ministara energetike zemalja Zapadnog Balkana, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Crne Gore Ervin Ibrahimović saopštio je da je svima potrebna snažna, politički i ekonomski nezavisna Crna Gora.

Ibrahimović i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović učestvuju, kako je saopšteno, na okruglom stolu ministara energetike zemalja Zapadnog Balkana (u okviru Berlinskog procesa).

Okrugli sto je, kako navode, uvodnim obraćanjem otvorio federalni ministar za ekonomske poslove i klimatske promjene u Vladi Njemačke, Robert Habeck.

"U svijetlu energetske krize i konstantnih promjena u ovoj oblasti osnovne teme za diskusiju na ovom važnom skupu su energetska tranzicija zemalja Zapadnog Balkana i investicione prilike i uslovi, u prvom redu potreba za jačanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije", navodi se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

U svom obraćanju Ibrahimović je naglasio da se Crna Gora suočava sa identičnim izazovima kao i sve ekonomije svijeta.

“Energetska kriza je svijet zahvatila u jednom specifičnom trenutku, nakon globalne borbe sa pandemijom virusa, za što smo svi vjerovali da zahvaljujući razvoju tehnologije i medicine u savremenom dobu takav scenario više nije moguć. Nakon toga suočavamo se novom počašću, ratnim sukobima u Ukrajini koji ne utiču samo na globalne lance snabdijevanja, kako energetima, tako i dobrima i uslugama, već neminovno i na paradigmu ponašanja i poslovanja”, kazao je Ibrahimović.

Poručio je da je svima potrebna snažna, politički i ekonomski nezavisna Crna Gora, orijentisana ka razvoju i evropskom sistemu vrijednosti.

"U tom smislu, energetsku tranziciju posmatram kao put na kome je istovremeno potrebno osigurati podršku najugroženijim segmentima društva uz istovremeno pokretanje snažne kampanje koja bi ukazala na značaj dugoročne orijentacije ka zelenoj ekonomiji, ali i kontinuirano podsticanje strukturnih reformskih mjera i realizaciju kapitalnih inftrastrukturnih projekata koji imaju regionalni uticaj", kazao je Ibrahimović.

Istakao je da Crna Gora svoju energetsku politiku i propise usklađuje sa politikom i zakonodavstvom Evropske unije u oblasti energetike i životne sredine.

"U skladu s tim, radimo na pripremi prvog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, koji treba da bude usvojen do juna 2024. godine. To će biti plan razvoja energetskog sektora Crne Gore, koji će imati za cilj da zadovolji potražnju za energijom, obezbjeđujući sprovođenje tranzicije čiste energije i minimalnog negativnog uticaja energetskog sektora na klimatske promjene", saopštio je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima Crna Gora nastoji da ispuni sve obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici i uspješno, kako kaže, doprinosi razvoju regionalnog energetskog tržišta i njegovoj integraciji u energetsko tržište Evropske unije.

U skladu sa takvim opredjeljenjem, cilj Vlade Crne Gore je, kako kaže, stvaranje uslova za intenzivnije korišćenje domaćih energetskih potencijala, posebno obnovljivih.

"S obzirom da Crna Gora ima značajne potencijale obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, potencijal vjetra, sunčevo zračenje i biomasa, naš prioritet je bila i ostaje proizvodnja obnovljive i čiste energije. Zahvaljujući podršci EBRD započela je priprema Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji treba da stvori pretpostavke i za tržišni mehanizam uključivanja privatnog sektrora", poručio je Ibrahimović.

Ibrahimović je, kako navode, na kraju izlaganja informisao prisutne da je Vlada Crne Gore formirala Nacionalni savjet za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima.

Definisane su, kako je rekao, određene mjere štednje, stanje se prati i zavisno, primarno, od hidroloških uslova u narednom periodu, definisaće se dalje mjere za što vjeruje da je potreban jedan koordinisan, sinhronizovan, nastup svih zemalja.

"Samo razmjena iskustava i dobrih primjera iz prakse u ovakvim situacijama je više nego dobrodošla, te je ovo još jedna od prilika koja dodatno treba da podstakne regionalnu saradnju", zaključio je potpredsjednik Ibrahimović.

Navode da ovaj dvodnevni događaj koji se održava u Berlinu osim zvaničnika i predstavnika vlada okuplja i predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija EBRD, EIB, KfW kao i Privredne komore Njemačke.

"Tokom održavanja okruglog stola Ibrahimović je posjetio Ambasadu Crne Gore u Njemačkoj i razgovarao sa otpravnikom poslova Zdravkom Jovovićem", saopšteno je iz Ministarstva.