"Fly Montenegro" tvrdi da posluju zakonito

Poslovni partner "Aerodroma CG" tvrdi da su državnoj firmi značajno povećali prihode kroz pružanje usluga

13534 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povodom teksta koji su "Vijesti" objavile 26. oktobra ove godine pod nazivom "Posao Aerodroma i Fly Montenegra stigao u tužilaštvo" reagovali su u svojstvu punomoćnika advokati kompanije "Fly Montenegro" Miloš Komnenić i Nemanja Radović,

Reagovanje prenosimo integralno.

"Neprijatno smo iznenađeni da su "Vijesti" objavile tekst u kome se iznose ozbiljne optužbe, krivična dijela, a koji se poziva na anonimne izvore. Objavljenim tekstom u kome je sve anonimno osim krajnje tendencioznog optuživanja i neistina, nanosi se reputaciona šteta kompaniji "Fly Montenegro" i povređuje dostojanstvo izvršne direktorice kompanije koja je u tekstu pomenuta, a da prethodno niste zatražili izjašnjene od kompanije o predmetnim navodima.

Na ovaj način portal "Vijesti" nije ukazao dužnu novinarsku pažnju, a koja je osnova objektivnog i tačnog novinarstva i grubo je prekršio Kodeks novinara Crne Gore i pravila novinarske struke.

Da ste kojim slučajem zatražili izjašnjenje od kompanije "Fly Montenegro", a što je bila Vaša obaveza, posebno ako se uzmu i obzir iznijete optužbe anonimnog izvora, lako biste utvrdili da je nasuprot zlonamjernim tvrdnjama iz anonimne prijave, ova kompanija dala ogroman i veoma značajan doprinos uspostavljanju veze sa mnogobrojnim inostranim tržištima i raznim avio-prevoznicima sa svih strana svijeta, te pružanju neophodnih usluga u okviru aerodroma, čime je u velikoj mjeri doprinijela razvoju kako "Aerodroma Crne Gore", tako i cjelokupne turističke industrije Crne Gore.

Osim pozivanja na anonimnu prijavu, tendenciozni navodi se baziraju i na tvrdnji da su "Vijesti" iz svojih izvora dobile potvrdu da je "godinama bilo čudnih stvari" u poslovnim odnosima između "Aerodroma Crne Gore" i "Fly Montenegra".

Nije prvi put da se u medijima plasiraju tendenciozni i neistiniti tekstovi usmjereni protiv "Fly Montenegra", čiji je izvor anoniman. Nije prvi put ni da nam se prijeti krivičnim prijavama, na kojima takođe nema potpisnika. To najbolje govori o kakvim se strukturama radi i kakve su "prijave" u pitanju, a koje se uvijek "pojave" kada postignemo neki značajniji uspjeh, kako za kompaniju tako i za Crnu Goru. Anonimni izvori nama nijesu anonimni, a ono u čemu će se prepoznati svakako je da su njihov nerad i neznanje najviše doprinijeli lošem imidžu i poslovanju Aerodroma CG.

"Fly Montenegro" uvijek je poslovao u cjelosti u skladu sa važećim propisima i zaključenim ugovorima. Način poslovanja koji je "anonimni poznavalac", ali i upućeni izvor "Vijesti" naveo kao nezakonit je standardan način funkcionisanja u konkretnoj industriji u cijelom svijetu, a ne samo tržištima u regionu u kojima posluje "Fly".

Takođe, ukazujemo da je od nedavno većinski vlasnik "Fly Montenegra" postala kompanija iz Velike Britanije koja je svjetski lider u oblasti opsluživanja avio-usluga.

Kompanija se razvijala od 1833. godine da bi postala jedna od najvećih svetskih kompanija koja pruža usluge zemaljskog opsluživanja, usluge snabdijevanja avio-gorivom i kargo usluge na više od 250 aerodroma u 58 zemalja, na šest kontinenata, 35.000 zaposlenih, usko specijalizovanih kadrova. Godišnje opsluži više od 600 000 letova, 300 miliona putnika, dva miliona tona robe i 2,5 miliona tona goriva. Među klijentima su avio-kompanije Air Canada, Air China, Air France-KLM, American Airlines, Cathay Pacific, EasyJet, Emirates, Ethiopian, FlyDubai, Frontier Airlines, IAG, Jazeera, Qantas Group, Qatar Airways, Southwest, Turkish, United Airlines, WestJet i Wizz Air.

Prilikom kupovine većinskog udjela u "Fly Montenegrou" kompanija je izvršila detaljnu analizu poslovanja "Fly Montenegra", uključujući i pravnu analizu, te nije utvrdila bilo kakav nedostatak ili eventualnu nezakonitost u poslovanju. U suprotnom, firma ovakve reputacije na svjetskom tržištu nikada ne bi ušla u predmetnu transakciju, što takođe ukazuje na netačnost navoda iz Vašeg teksta i opovrgava sve tvrdnje oko navodnih nezakonitosti u poslovanju kompanije "Fly Montenegro".

Iz svega navedenog, očigledno je da se u tekstu, a i samoj anonimnoj prijavi, pokušavaju zamijeniti teze, te se nastoji prikazati da su "Aerodromi Crne Gore" oštećeni kroz poslovanje kompanije "Fly Montenegro". Nasuprot tome, kompanija "Fly Montenegro" je kroz dovođenje velikog broja avio-prevoznika na tržište Crne Gore, kao i pružanje drugih usluga u okviru aerodroma, dovela do značajnog povećanja prihoda "Aerodroma Crne Gore" i poboljšanja cjelokupnog nivoa usluga u okviru aerodroma kojima navedena kompanija upravlja.

Kompanija "Fly Montenegro" će protiv lica koje iznose neistinite tvrdnje kojima joj se nanosi reputaciona šteta pokrenuti odgovarajuće postupke, a u cilju zaštite svojih prava i legitimih interesa.

Takođe, ovim putem Vas upozoravamo da će kompanija "Fly Montenegro" biti primorana da pokrene odgovarajuće pravne postupke i protiv Vašeg medija u slučaju objavljivanja sadržaja kojim se nanosi reputaciona šteta kompaniji, a da prethodno nijeste zatražili odgovarajuće izjašnjenje od strane "Fly Montenegra", što na kraju rezultira krajnje jednostranom i neobjektivnom obavještavanju javnosti", navodi se u reagovanju.

Povezani članci

26. Oktobar 2022.

Posao Aerodroma i Fly Montenegra stigao u tužilaštvo

Bonus video: