Đurović: Skupština umjesto predsjednika države da predlaže guvernera

Predlagač izmjena poslanik Dejan Đurovic kazao je da očekuje da na predlog amandmanski djeluju poslanici partija pobjednika iz 30. avgusta kako bi se našlo najbolje rješenje

16910 pregleda 11 komentar(a)
Dejan Đurović, Foto: Ivan Ivanović
Dejan Đurović, Foto: Ivan Ivanović

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović kazao je na današnjoj konferenciji da je predao skupštinskoj službi predlog izmjene Zakona o Centralnoj banci (CBCG).

Izmjenama je predloženo da guvernera CBCG bira Skupština na predlog resornog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, umjesto da ga predlaže predsjednik države.

Đurović je kazao da je u konsultaciji sa kolegama iz parlamentarne većine od 30.avgusta 2020.godine došao do ovog rješenja.

"Očekujem od kolega iz URE, Demokrata i SNP-a da kroz amandmane djeluju na ovaj predlog ako treba nešto dodatno da se doradi. Potpuno smo saglasni da otvorimo ovo pitanje, tako smo se dogovorili juče", rekao je Đurović.

Đurović je kazao da će se guverner birati na šest godina i da ne može biti imenovan više od dva puta.

"Ovo je početak demontaže DPS-a nakon perioda zastoja u ovoj posljednjoj Vladi", kazao je Đurović.

Kazao je da ovakvo rješenje postoji već u Hrvatskoj i da predstavlja najbolju evropsku praksu.

Naglasio je da će se za guvernera moći prijaviti svaki građanin koji ima dobre reference.

Đurović je poručio da Đukanović nema mogućnosti da po treći put predlaže Žugića, i da će se ovim predlogom otkloniti politika pri izboru guvernera.

"Jer znamo da je dosadašnji guverner član DPS-a", rekao je.

U skupštinskoj proceduri je sada predlog predsjednika Mila Đukanovića da se ponovo izabere na tu poziciju Radoje Žugić, kome je 14. oktobra istekao mandat na toj poziciji.

Da predlog Đukanovića ne bi prošao u parlamentu svi poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. moraju bili u sali kad se bude glasalo, jer se guverner bira prostom većinom. Ta parlamentarna većina je javno obećala da neće podrzati izbor Žugića.

Bonus video: