CBCG: Žugić ispunjava uslove za ponovo bude imenovan za guvernera

"Saglasno odredbi Člana 49 stav 2 Zakona o CBCG, guverner CBCG imenuje se na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno. S tim u vezi ukazujemo, da je Radoje Žugić do imenovanja za guvernera CBCG 15. oktobra 2016. godine, obavljao poslove ministra finansija u Vladi Crne Gore, odnosno savjetnika Predsjednika Vlade, pa shodno tome i u skladu sa Zakonom, ispunjava uslove za ponovno imenovanje za guvernera CBCG"

2542 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je da sadašnji guverner CBCG Radoje Žugić shodno zakonu ispunjava uslove za ponovno imenovanje na tu funkciju.

Oni su reagovali na današnju izjavu poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića povodom podnošenja Predloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, koji je prema njihovim riječima, kazao: “Imamo najavu predloga predsjednika Crne Gore gospodina Đukanovića da Radoja Žugića po starom zakonu, važećem, imenuje treći put. To nema zakonskog osnova, niti je to u mogućnosti”.

"Saglasno odredbi Člana 49 stav 2 Zakona o CBCG, guverner CBCG imenuje se na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno. S tim u vezi ukazujemo, da je Radoje Žugić do imenovanja za guvernera CBCG 15. oktobra 2016. godine, obavljao poslove ministra finansija u Vladi Crne Gore, odnosno savjetnika Predsjednika Vlade, pa shodno tome i u skladu sa Zakonom, ispunjava uslove za ponovno imenovanje za guvernera CBCG. Dakle, nema mjesta tvrdnji da za ponovno imenovanje Radoja Žugića za guvernera nema zakonskog osnova, već je to imenovanje u potpunosti usklađeno sa članom 49 stav 2 Zakona o CBCG", kazali su iz CBCG.

Oni su ukazali ,i da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije najavio predlog za imenovanje guvernera Žugića, "kako je to naveo poslanik Đurović, već je, u skladu sa Zakonom o CBCG, predlog za imenovanje Žugića za guvernera CCBCG od strane predsjednika Crne Gore već podnijet Skupštini 26. septembra 2022. godine".

Bonus video: