Vlada odobrila: Još dva projekta za zlatni pasoš

Planiranom investicijom u Budvi predviđeno je da se u neposrednoj blizini gradske marine i Starog grada izgradi hotel kategorije pet zvjezdica po mješovitom modelu poslovanja sa 154 smještajne jedinice, predračunske vrijednosti 51,37 miliona eura, a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 123 nova radna mjesta

4492 pregleda 0 komentar(a)
Predviđeno da se otvori preko 200 novih radnih mjesta: Sa današnje sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Predviđeno da se otvori preko 200 novih radnih mjesta: Sa današnje sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Na listu razvojnih projekata u sektoru turizma za dobijanje crnogorskog pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva uvštena je izgradnja hotela "Prezident" u Budvi i hotelsko-apartmanskog kompleksa u Tivtu, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici i prihvatila predlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT).

MERT je prvog jula objavilo javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na listu razvojnih i on je važio do 31. avgusta, a do isteka projekta pristiglo je sedam prijava.

Planiranom investicijom u Budvi predviđeno je da se u neposrednoj blizini gradske marine i Starog grada izgradi hotel kategorije pet zvjezdica po mješovitom modelu poslovanja sa 154 smještajne jedinice, predračunske vrijednosti 51,37 miliona eura, a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 123 nova radna mjesta.

Planom je predviđeno otvaranje hotela za 1. maj 2026. godine. Prema projekcijama investicija bi trebalo da se otplati za 12 godina projekta, a investitor je kompanija "ALK Nekretnine" sa sjedištem u Podgorici.

Konzorcijum koje sačinjavaju kompanije "ALK Montenegro" i "Sofir" planirao je da u Tivtu u neposrednoj blizini morske obale i glavne gradske marine, izgradi hotel sa pet zvjezdica po kondo modelu poslovanja sa 77 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 22,77 miliona eura, i da otvori 82 nova radna mjesta. Planom je predviđeno da se kompletni radovi završe najkasnije do do 31. marta 2026. godine.

Za oba projekta je dostavljena bankarska garancija od milion eura.

Vladin projekat za sticanje crnogorskog državljanstva u zamjenu za ulaganja u neki od investicionih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede startovao je početkom 2019. godine i trajaće do kraja ove godine, jer je Evropska komisija savjetovala Crnu Goru da ukine šemu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja (kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala). Od projekta je do sada prihodovano 310 miliona eura.

Vlada je odlučila da produži umanjenje akcize na gorivo do 5. decembra, s tim što će umjesto dosadašnjeg umanjenja od 50 odsto, akcize biti smanjenje za 40 odsto, počev od 5. novembra kada će se vršiti novi obračun cijena goriva. Ako bi uvozna cijena goriva pri sljedećem obračunu ostala ista, ovo će značiti poskupljenje benzina za oko šest, a dizela za oko pet centi.

Od 6. decembra do 3. januara akcize će biti smanjene za 25 odsto, a ministar finansija Aleksandar Damjanović je naglasio da da će se, u cilju zaštite životnog standarda građana, iznos akcize korigovati u zavisnosti od kretanja cijena naftnih derivata na tržištu.

Vlada je na sjednici imenovala člana glavnog odbora DPS-a Mirsada Ćatovića za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove u Ministarstvu kapitalnih investicija i prihvatila ostavku dosadašnjeg državnog sekretara u MERT-u Damira Davidovića.

Bonus video: