Revizorima manje, a ASK-u više para

Agencija za sprečavanje korupcije košta više nego dvije iz kojih je nastala. Ima 65 zaposlenih
83 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju finansije i budžet, Foto: Luka Zeković
Odbor za ekonomiju finansije i budžet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.09.2017. 18:06h

Skupštinski Odbor za ekonomiju dao je saglasnost na Nacrt budžeta Državne revizorske institucije (DRI) za narednu godinu u iznosu od 3,81 milion eura.

Od te sume dva miliona eura je namijenjeno za kupovinu poslovnog prostora. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović objasnio je da su raspisali drugi tender za kupovinu poslovnog protora, a koji se završava do kraja oktobra.

“Ako se problem poslovnog prostora riješi u ovoj godini, onda bismo odustali od novca koji je planiran za tu namjenu budžetom za narednu godinu”, rekao je Dabović.

On je podsjetio da je prvi tender raspisan prošle godine, ali da nije uspio jer se niko nije javio.

U odnosu na ovu godinu, budžet je manji za 31,5 hiljada eura.

Odbor je dao saglasnost na Nacrt budžeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) za narednu godinu koji je projektovan na 1,79 miliona eura. Limit koji je dalo Ministarstvo finansija je 1,65 miliona eura.

Direktor ASK Sreten Radonjić iznos budžeta za 2018. godinu veći za 126 hiljada. On je naveo da se uvećanje odnosi na razvoj informacionog sistema, povećanje broja zaposlenih sa 55 na 65, i izdvajanja 70.000 za stambene potrebe.

Poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao da će ASK koštati tri puta više godišnje nego institucije iz kojih je nastala (Uprava za antikorupciju i Komisija za sprečavanje sukoba interesa).

“To znači da morate da opravdate rad i taj trošak. Da li je ovaj broj od 65 zaposlenih optimalan. Ne vidim u zadnje vrijeme aktivnosti ASK”, kazao je Nimanbegu.

Radonjić je kazao da ASK ima mnogo više aktivnosti od dvije institucije iz kojih je nastala, kao i da su imali mnogo posla zbog izbora nakon kojih su podnijeli dosta prekršajnih prijava.

Odbor je usvojio predloge zakona o uslugama, kao i izmjene zakona o reviziji novca iz fodnova Evropske unije, povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenja i sigurnosti pomorske plovidbe.

Još traje spor oko novca za DF

Radonjić je, odgovarajući na konstatacije Nimanbegua, podsjetio da su pojedinim političkim učesnicima izrekli privremenu mjeru obustave isplate novca na osnovu osvojenih mandata.

ASK je svojim djelovanjem uskratila novac Demokratskom frontu (DF), ali je Sud za prekršaje obustavio postupak protiv te koalicije. ASK je uložila žalbu na tu odluku.

DF je predao Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Radonjića za krivično djelo nesavjestan rad u službi. DF Radonjića tereti da im je nezakonito blokirao novac iz budžeta.

Bonus video: