Mali akcionari EPCG o procjeni Rudnika uglja: Nema izvještaja, akcije su nula eura

“Drugi razlog što se čeka sa objavom procjene akcija Rudnika je da se vidi da li A2A izlazi iz EPCG na osnovu sporazuma sa Vladom”
143 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.09.2017. 17:35h

U Udruženju manjinskih akcionara Elektroprivrede vjeruju da je revizorska kuća Deloitte u roku koji je davno istekao došla do podataka koji govore da su akcije Rudnika uglja Pljevlja vrijedne nula eura, odnosno bezvrijedne.

“Rudnik je više desetina miliona eura u gubitku, koje se iz realnog poslovanja u budućem vremenu ne može sanirati ukoliko se ne dupliraju cijene uglja za Termoelektranu Pljevlja. To je prava slika stanja i glavni razlog zašto se ne objavljuje traženi izvještaj”, ocijenio je za “Vijesti” predsjednik Udruženja Vasilije Miličković.

Revizorska kuća Deloitte, koja za 69.020 eura, sa uračunatim PDV-om, procjenjuje vrijednost akcija pljevaljskog Rudnika uglja za potrebe Elektroprivrede još nije završila taj posao, iako je prema ugovoru to trebalo da bude završeno za 30 dana, a taj rok je odavno istekao.

“Deloitte je višegodišnji revizor Rudnika i do detalja poznaje bilanse poslovanja tako da je EPCG, narodski rečeno, bacila oko 60 hiljada eura. Dakle, na vidiku je propast čitave ideje od bespotrebne smjene bivšeg neposlušnog borda direktora EPCG sa Srđanom Kovačevićem na čelu, jer Deloitte kao ozbiljan revizor neće fabrikovati svoj nalaz jer bi bio u kontradiktornosti sa svim nalazima koje je do sada radio”, tvrdi Miličković.

Dodaje da ne sumnja u upornost vlasnika akcija Rudnika, Aca Đukanovića i A2A da prodaju “mačka u vreći”.

Drugi razlog zašto se čeka sa objavom procjene akcija Rudnika uglja, prema riječima Miličkovića, je da se vidi da li A2A izlazi iz EPCG na bazi potpisanog Sporazuma sa Vladom i pod kojim uslovima, što će se znati 1. oktobra kad ističe izlazna, “put opcija”.

“Mi u Udruženju malih akcionara sa budnom pažnjom pratimo razvoj događaja”, zaključio je Miličković.

A2A i brat bivšeg premijera Aco Đukanović tražili su još početkom ove godine da im EPCG akcije Rudnika otkupi po cijeni od 6,5 eura. Skupština akcionara EPCG je 31. januara ove godine usvojila odluku da razmotri ponudu o otkupu njihovog paketa od 51,69 odsto akcija Rudnika. A2A posjeduje 39,49 odsto, a Đukanović oko 12 odsto akcija pljevaljske kompanije.

Bonus video: