Crnogorski Telekom: Prosječna mjesečna zarada je gotovo 1.300 eura neto, što je visoko iznad državnog prosjeka

"Ne dovodeći u pitanje pravo Sindikata da organizuje štrajk i ne polemišući sa time, dužni smo ipak da odgovorimo na zapanjujući pokušaj obmanjivanja javnosti neistinama iznijetim u današnjem saopštenju čelnika Sindikata"

18892 pregleda 26 komentar(a)
Crnogorski Telekom, Foto: Vesko Belojević
Crnogorski Telekom, Foto: Vesko Belojević

Crnogorski Telekom saopštio je večeras da je trenutna prosječna mjesečna zarada u toj kompaniji gotovo 1.300 eura neto, što je kako dodaju visoko iznad državnog prosjeka.

Oni su se oglasili povodom toga što je Sindikat Crnogorskog Telekoma najavio da će organizovati u ponedjeljak jednosatni štrajk zbog nepostizanja dogovora u pregovorima koji traju od kraja prošle godine.

"Čelnici Sindikata Telekoma ranije danas najavili su jednosatni štrajk zbog navodne nemogućnosti postizanja dogovora o produženju postojećih prava zaposlenih, sadržanih u Kolektivnom ugovoru. Ne dovodeći u pitanje pravo Sindikata da organizuje štrajk i ne polemišući sa time, dužni smo ipak da odgovorimo na zapanjujući pokušaj obmanjivanja javnosti neistinama iznijetim u današnjem saopštenju čelnika Sindikata", ističe se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Oni su dodali da je menadžment Crnogorskog Telekoma još u junu ove godine objavio produženje benefita za zaposlene sadržanih u Kolektivnom ugovoru, uprkos tvrdnjama čelnika Sindikata o nespremnosti menadžmenta da učestvuje u pregovorima.

"O svemu ovome i toku samih pregovora detaljno su informisani svi zaposleni Crnogorskog Telekoma, kojima je istaknuto i da bez obzira na status pregovora, u slučaju isticanja određenih članova Kolektivnog ugovora njihovo važenje neće prestati, već će nastaviti da se primjenjuju kako bi zaposleni bili zaštićeni i uživali u svim benefitima koje im kompanija garantuje", poručili su iz Crnogorskog Telekoma.

Oni su poručili da je "crnogorska javnost svjesna činjenice da je Telekom poslodavac sa izuzetno dobrim uslovima za rad, koji osim prosječne zarade visoke kako za industriju u kojoj posluje tako i za crnogorski prosjek, svim zaposlenima nudi brojne benefite".

Poručili su da će radi preciznijeg informisanja javnosti, iznijeti samo dio, kako su poručili, benefita koje Crnogorski Telekom garantuje zaposlenima:

"Povećanje mjesečnih primanja u prosjeku od 6%, počevši od januara 2023. godine, kao vid podrške zaposlenima u periodu rasta inflacije kojom je pogođena cijela Evropa. Takođe vrijedi istaći da je trenutna prosječna mjesečna zarada u Crnogorskom Telekomu (prije najavljenog povećanja) gotovo 1.300 eura neto, što je visoko iznad državnog prosjeka.

Otpremnine će i u narednom periodu ostati na istom nivou na kojem su i danas – do 40 mjesečnih plata. Napominjemo da u naredne tri godine Kompanija nema planova za značajnijom optimizacijom broja zaposlenih, ali smo željeli da bez obzira na to zaštitimo zaposlene u eventualnim pojedinačnim slučajevima do kojih mogu dovesti iznenadne promjene na tržištu, dodatna digitalizacija poslovnih procesa, i slično, zbog čega će trenutna struktura otpremnina biće produžena na naredne tri godine.

Zdravlje naših zaposlenih je jedan od naših prioriteta pa stoga želimo za naše zaposlene da omogućimo dobrovoljno zdravstveno osiguranje, kako bi svi zaposleni imali na raspolaganju preglede po indikaciji i liječenje s osiguranim iznosom od 1.500 eura limita godišnje u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Postojeći budžet za bonus vezan za poslovni uspjeh Telekoma – koji iznosi 200 hiljada eura iz kojeg su svi zaposleni dobijali jednaku nagradu za ostvarenje osnovnih poslovnih ciljeva kompanije – povećaće se za 150% u slučaju ostvarenja ambicioznih rezultata i specifičnih ciljeva, koji će biti ponuđeni svakom zaposlenom koriz sistem nagrađivanja individualnog doprinosa.

Nastavićemo da subvencionišemo ljetovanja i zimovanja zaposlenih u hotelima u zemlji i u regionu.

Nastavićemo sa program materijalne pomoći zaposlenih, koji će, kao i do sada, biti rezervisan za zaposlene i njihove porodice u slučaju potrebe", poručili su iz Crnogorskog Telekoma.

Iz te kompanije su rekli da su ovo samo neki od benefita koji će biti dio Kolektivnog ugovora o čijem produženju kako tvrde pregovaraju s čelnicima Sindikata Telekoma.

"Tu su i brojni drugi, kao što su sigurnost radnih mjesta, stalne obuke, treninzi i usavršavanja, povoljni uslovi za sve usluge Telekoma, budžeti za sport i rekreaciju... Dakle, osim nekih otvorenih pitanja koja se odnose na same čelnike Sindikata, a koja ne pominju u „štrajkačkim zahtjevima“, njihovi nerealni i u biznisu i ekonomskoj logici neutemeljeni zahtjevi – među kojima je i povećanje plate u iznosu od 50% odmah (?!) ili 30% uz usklađivanje sa stopom inflacije – mogli bi ugroziti egzistenciju kompanije u kratkom roku, a u dugom roku i radna mjesta i egzistenciju zaposlenih. Imajući sve to u vidu, ovaj potez čelnika Sindikata vidimo kao veliki korak unazad, budući da je kompanija tokom pregovora, otvoreno i s punim povjerenjem, ponudila zadržavanje brojnih benefita koje imaju zaposleni Telekoma, kao i poboljšanje nekih koji im pružaju dodatnu sigurnost i satisfakciju", piše u saopštenju.

Iz Crnogorskog Telekoma su poručili da se nadaju ipak da će se "čelnici Sindikata u narednom periodu udaljiti od populizma, razumjeti i prihvatiti ekonomsku logiku tržišnog poslovanja, i da će se vratiti pregovorima i dogovoru u najboljem interesu i zaposlenih i Kompanije na dugi rok".

"Jasno je da eventualni štrajk ne odgovara nijednom zaposlenom ili akcionaru Crnogorskog Telekoma, a najmanje korisnicima naših usluga, koji svima nama moraju biti na prvom mjestu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: