Umjesto Mađarima, novac dati radnicima

Predstavnik bivših radnika nikšićkih Rudnika Rašo Čivović je podsjetio da su aprila prošle godine SDT-u predali krivičnu prijavu protiv bivše stečajne uprave, ali da od tada još nijesu dobii odgovor, a novac je, prema njegovim riječima, uplaćen krijući mađarskoj firmi

5263 pregleda 1 komentar(a)
Nisu dobili novac prodajom upravne zgrade: Sa jednog od ranijih protesta bivših radnika, Foto: Svetlana Mandic
Nisu dobili novac prodajom upravne zgrade: Sa jednog od ranijih protesta bivših radnika, Foto: Svetlana Mandic

Predstavnici bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita održali su sastanak u kabinetu premijera Dritana Abazovića zahtijevajući od Vlade da se uključi u rješavanje njihove agonije, kako bi nekadašnji zaposleni naplatili svoja potraživanja.

Predstavnik bivših radnika Rašo Čivović “Vijestima” je kazao da su savjetnika premijera za pravna pitanja, Iva Šoća, upoznali sa informacijom da je, kako tvrdi, umjesto njima novac od prodaje dijela imovine Rudnika boksita uplaćen povjeriocima iz Mađarske, kompaniji “Vagonimpex Kft”.

”Insistirali smo da Vlade da izvrši pritisak, jer se različiti predmeti mjesecima nalaze pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT). Od prodaje placa od preko 18 hiljada kvadrata, oko 260 radnika, očekuje da se naplati po 6.500 eura. Šoć nam je obećao da će Vlada preduzeti sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti”, rekao je Čivović.

On je podsjetio da su aprila prošle godine SDT-u predali krivičnu prijavu protiv bivše stečajne uprave, ali da od tada još nijesu dobii odgovor, a novac je, prema njegovim riječima, uplaćen krijući mađarskoj firmi.

Kako je ranije najavljivano, novac od prodaje placa nikšićkoj firmi Roaming Montenegro trebalo je da se uplati radnicima, a na sastanku u januaru sa Abazovićem im je rečeno da je pravedno da “stečajni upravnik, u skladu sa zakonom, novac od prodaje upravne zgrade od oko 870 hiljada eura, prioritetno opredijeli za obeštećenje radnika koji su u prvom naplatnom redu”.

”Vagonimpex Kft” je tužio ranije Rudnike boksita zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti od 891 hiljadu eura sa kamatama, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koje je to preduzeće imalo sa Boksitima, a taj novac im je isplaćen prodajom placa.

Radnicima, kojih je ukupno oko 400, se po raznim osnovama duguje oko 2,1 milion eura.

Bonus video: