Protestuju pet, dva i po mjeseca su na krovu fabrike: "Stanje radnika Željezare nije dobro, ni fizičko ni psihičko"

Kako je istakao jedan od radnika Ivan Vujović, većini radnika su blokirane otpremnine zbog kredita koje su morali da podižu da bi mogli da preživljavaju, a neki da bi sebi i porodici obezbijedili krov nad glavom

7075 pregleda 17 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićke Željezare protestuju pet mjeseci otkad su im najavljeni otkazi, a dva i po mjeseca se nalaze na krovu fabrike.

Nadaju se da će njihova situacija biti riješena u što skorijem roku.

"To rješenje koje je jedino moguće, što se tiče radnika Željezare, je da se vrate u svoju fabriku i na svoja radna mjesta. Nadamo se da će u toku sljedeće nedjelje biti donešena odluka o kupovini fabrike i da će biti poslata ponuda prema turskom Tosjaliju. Stanje radnika nije uopšte dobro, ni fizičko ni psihičko. Naročito želim da pomenem psihičko stanje koje je sigurno takvo i zbog finansijske situacije u kojoj se nalaze radnici i njihove porodice, jer smo imali pripremu djece za školu u septembru, a u oktobru spremanje drva i zimnice", kazao je u ime željezaraca Ivan Vujović.

Kako je istakao, većini radnika su blokirane otpremnine zbog kredita koje su morali da podižu da bi mogli da preživljavaju, a neki da bi sebi i porodici obezbijedili krov nad glavom.

"Garant za taj kredit je bio Tosčelik, koji je tada i garantovao radnicima da će oni i fabrika raditi. Zato ovom prilikom pozivamo EPCG da što prije završi pregovore sa Tosjali Holdingu, a turskom vlasniku poručujemo da više nikad neće doći u Željezaru jer im to radnici neće dozvoliti i da će ovu fabriku, ako treba, braniti i svojim životima i životima svojih porodica. Da je sreće bilo, Tosjali nikad ne bi ni dolazio u Nikšić, jer se pokazalo da on ne da nije investitor, već je uništitelj Željezare Nikšić", zaključio je Vujović.

Bonus video: