Gradnja novog „Galeba” počinje u 2023.

Kotorska firma u avgustu preuzela vlasništvo nad zemljištem gdje se nalazio srušeni hotel u Ulcinju i trenutno rješava pitanja u vezi sa planskom dokumentacijom i pregovara o poslovanju hotela u okviru nekog od poznatih međunarodnih hotelskih lanaca

19160 pregleda 7 komentar(a)
Radoica Vuković, Foto: „Sunny Palace“
Radoica Vuković, Foto: „Sunny Palace“

Gradnja novog hotela “Galeb” u Ulcinju sa pet zvjezdica mogla bi da počne naredne godine, njegovo stavljanje u funkciju može se očekivati za najkasnije četiri godine, a iako smo preuzeli obavezu prethodnog vlasnika - kompanije “Rokšped” prema državi da se investira preko 15 miliona eura, u izgradnju novog hotela ta cifra sigurno će biti višestruko premašena.

Ovo je u intervjuu “Vijestima” kazao Radoica Vuković, direktor kompanije “Sunny Palace” iz Kotora, koja je od podgoričke kompanije “Rokšped” kupila atraktivno zemljište iznad poluostrva Suka u Ulcinju i preuzela obavezu gradnje novog “Galeba”.

Vuković je kazao da će hotel poslovati u okviru nekog od poznatih međunarodnih hotelskih lanaca i da po tom pitanju već razgovaraju sa nekoliko njih, da se trenutno privod kraju koncept budućeg hotela i da je cilj da hotel bude jedan od najvećih hotela sa pet zvjezdica na Crnogorskom primorju.

”Svi znamo, na primjer, koliko je Tivat dobio izgradnjom hotela “Chedi” i hotela “Regent”, koliko je napredovao Herceg Novi izgradnjom hotela “One&Only”, a koliko Budva izgradnjom hotela “Splendid”. Ovim projektom želimo da postignemo isti uspjeh sa Ulcinjem”, rekao je Vuković.

Vlada je početkom juna utvrdila predlog ugovora o pristupanju investicionoj obavezi između HTP “Ulcinjska rivijera” i “Sunny Palace” prema kojem će kotorska kompanija “Sunny Palace” investirati najmanje 15,39 miliona eura u razvoj hotela.

Kada možemo očekivati početak radova na izgradnji novog hotela “Galeb” u Ulcinju?

Cilj je da gradnja hotela počne naredne godine. Zadovoljni smo što je do sada učinjeno nekoliko krupnih koraka kako bi se taj plan realizovao. Prvo, naša kompanija je preuzela vlasništvo nad lokacijom u avgustu ove godine, nakon što je prethodno isplatila punu tržišnu vrijednost zemljišta ranijem vlasniku, kompaniji “Rokšped”. Zatim smo angažovali međunarodne konsultante i arhitektonske biroe, kako bi najefikasnije i najkvalitetnije razradili koncept i strategiju budućeg hotela.

Hotel će poslovati u okviru nekog od poznatih međunarodnih hotelskih lanaca. Komunikacija po ovom pitanju već je uspostavljena sa jednim brojem hotelskih operatora. Čim usaglasimo sve elemente međusobne saradnje, bićemo u mogućnosti da nastavimo sa izradom projektne dokumentacije. Na taj način, kao što sam naveo, očekujemo da gradnja počne naredne godine.

Dokle se stiglo u realizaciji projekta i da li možda imate kompjutersku animaciju ili prikaz budućeg objekta?

Proces izrade koncepta budućeg hotela privodi se kraju i sve ide po planu. Kada finalno definišemo koncept i izgled hotela, bićemo u prilici da javnosti predstavimo više detalja na tu temu.

Najavili ste da će hotel imati pet zvjezdica. Sa kojim kapacitetima će raspolagati hotel, šta će budućim gostima sve biti na raspolaganju, šta je sve predviđeno od pratećih sadržaja...?

Cilj naše kompanije je da izgradimo luksuzan i jedan od najvećih hotela sa pet zvjezdica na Crnogorskom primorju i time vratimo stari sjaj ovom mjestu, jer tradicija i renome nekadašnjeg hotela “Galeb” – simbola grada Ulcinja, to i zaslužuju. Što se tiče pratećih sadržaja biće predviđeni svi oni elementi kojima hoteli žele da privuku visokoplatežne goste i ispune zahtjevne standarde operatora. Želimo da postignemo uspjeh i renome koji je imao “stari Galeb” i grad Ulcinj. Svi znamo, na primjer, koliko je Tivat dobio izgradnjom hotela “Chedi” i hotela “Regent”, koliko je napredovao Herceg Novi izgradnjom hotela “One&Only”, a koliko Budva izgradnjom hotela “Splendid”. Ovim projektom želimo da postignemo isti uspjeh sa Ulcinjem, koji po svim svojim kapacitetima i prirodnim resursima sasvim zaslužuje jedan ovako značajan uzlet.

Kolika je ukupna vrijednost projekta?

Prilikom kupovine zemljišta od prethodnog vlasnika, naša kompanija je preuzela obavezu prethodnog vlasnika prema državi da se investira preko 15 miliona eura u izgradnju novog hotela. Međutim, ta cifra će sigurno biti višestruko premašena, uzimajući u obzir da nam je plan da izgradimo jedan od najvećih hotela sa zvjezdica u Crnoj Gori.

Računaju da će se brzo riješiti problemi u vezi sa planskom dokumentacijom

Da li postoji problem sa planskim dokumentima? Da li se suočavate sa bilo kakvim problemima prije početka gradnje? Kada, u odnosu na to, možemo očekivati da hotel bude stavljen u funkciju?

Budimo otvoreni - u Crnoj Gori uvijek postoje izazovi sa infrastrukturom i prostorno-planskom dokumentacijom. Mi smo, doduše, optimisti i nadamo se da ćemo u hodu sve efikasno rješavati, da bi izgradnja započela što prije i hotel bio stavljen u funkciju najkasnije za četiri godine. Radujemo se saradnji sa lokalnom samoupravom i sa već prisutnim drugim investitorima u Ulcinju kako bismo svi zajedno brendirali i promovisali Ulcinj kao atraktivnu investicionu i turističku destinaciju za cjelogodišnji turizam.

Naš plan je da u Ulcinju, kao u svim ostalim gradovima u kojima poslujemo, budemo društveno odgovoran član lokalne zajednice. S tim ciljem, kao prvu u nizu aktivnosti usmjerenih na podršku zajednici, podržali smo rad lokalnog fudbalskog kluba “Otrant”, obezbijedivši im novac potreban za ovu fudbalsku sezonu.

Bonus video: