Menadžment Crnogorskog Telekoma: Ispunjavanje zahtjeva Sindikata ugrozilo bi radna mjesta i kompaniju

"Matematika je prosta – zahtjev da se plate povećaju 50 odsto ili 30 odsto, znači efekat kratkog daha koji Telekom vodi u minus i stavljamo ključ u bravu, jer taj dodatni iznos prevazilazi našu godišnju dobit"

6537 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Crnogorski Telekom
Foto: Crnogorski Telekom

Predstavnici menadžmenta Crnogorskog Telekoma saopštili su da bi ispunjavanje, kako su kazali, nerealnih populističkih zahtjeva čelnika Sindikata, ugrozilo radna mjesta i cijelu kompaniju.

"Štrajk upozorenja dijela zaposlenih Telekoma ne donosi pomak, niti bilo šta novo u pregovorima o Kolektivnom ugovoru, budući da je menadžment na sve zahtjeve čelnika Sindikata već odgovorio i to održavanjem postojećih kao i unapređenjem određenih benefita za zaposlene do mjere mogućeg, ali i nuđenjem alternativa na zahtjeve čelnika Sindikata, čije bi ispunjavanje ugrozilo poslovanje kompanije", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, jedini način da se dugoročno garantuju egzistencija kompanije, dobri uslovi za rad, sigurnost radnih mjesta i egzistencija zaposlenih, jeste da se odustane od populističkih zahtjeva, prihvate tržišna logika i realne mogućnosti i postigne dogovor koji je u interesu zaposlenih, korisnika i akcionara.

"Matematika je prosta – zahtjev da se plate povećaju 50 odsto ili 30 odsto, znači efekat kratkog daha koji Telekom vodi u minus i stavljamo ključ u bravu, jer taj dodatni iznos prevazilazi našu godišnju dobit. To je nerealno, finansijski neodrživo i neutemeljno u bilo kakvim poslovnim parametrima – možemo odmah da zatvorimo kompaniju“, poručili su iz kompanije.

Ono što jeste održivo, i što je zaposlenima već najavljeno i garantovano, jeste, kako su dodali, povećanje mjesečnih primanja u prosjeku od šest odsto, počevši od januara naredne godine, kao vid podrške zaposlenima u periodu ekonomske krize kojom je pogođena cijela Evropa.

Iz kompanije su saopštili i da je minimalna plata u Crnogorskom Telekomu veća od prosječne plate u Crnoj Gori, dok je od minimalne plate u zemlji veća 70 odsto.

"Kada govorimo o prosječnom zaposlenom Crnogorskog Telekoma – IV stepen obrazovanja (srednja škola), koji u kompaniji radi 15 ili više godina i koji uz osnovnu mjesečnu zaradu dobija novac za prevoz, stimulanse za ispunjavanje mjesečnih očekivanja i slično, taj zaposleni mjesečno ima zaradu preko hiljadu eura", rekli su iz kompanije.

Ako se tome, kako su saopštili, dodaju svi drugi benefiti koje zaposleni imaju, onda je riječ o veoma atraktivnom paketu uslova za crnogorske prilike, lijepom mjestu za rad i odgovornom poslodavcu.

Iz Telekoma su poručili i da nema ukidanja Kolektivnog ugovora, kako kontinuirano ponavljaju čelnici Sindikata, niti je to ikada bila tema pregovora.

"O tome najbolje svjedoči činjenica da je menadžment Telekoma u junu ove godine javno, svim zaposlenima, objavio produženje benefita za zaposlene sadržanih u Kolektivnom ugovoru, uz napomenu da bez obzira na status pregovora, u slučaju isticanja članova Kolektivnog ugovora koji se tiču svih zaposlenih, njihovo važenje neće prestati, već će nastaviti da se primjenjuju kako bi zaposleni bili zaštićeni i uživali u svim benefitima koje im kompanija garantuje", saopšteno je iz kompanije.

Iz Telekoma su kao odgovor na najavu štrajka upozorenja ranije medijima podijelili neke od benefita koje kompanija garantuje zaposlenima.

To su, između ostalog, prosječna mjesečna zarada od gotovo 1,3 hiljade eura, što je iznos prije povećanja najavljenog za januar naredne godine.

"To je i otpremnina do 40 mjesečnih plata, kao zaštita za zaposlene u eventualnim pojedinačnim slučajevima do kojih mogu dovesti iznenadne promjene na tržištu, dodatna digitalizacija poslovnih procesa i slično. U slučaju zaposlenog čija je zarada niža od prosječne, primjenjuje se pravilo prosječne zarade, što je povoljnije po zaposlenog", rekli su iz kompanije.

Benefit je, kako su podsterili, i dobrovoljno zdravstveno osiguranje o trošku kompanije, kako bi svi zaposleni imali na raspolaganju preglede po indikaciji i liječenje s osiguranim iznosom od 1,5 hiljada eura limita godišnje u privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i preventivne preglede.

Tu je i subvencionisanje ljetovanja i zimovanja zaposlenih u hotelima u zemlji i u regionu, program materijalne pomoći zaposlenih, koji će, kao i do sada, biti rezervisan za zaposlene i njihove porodice u slučaju potrebe, kao i brojne edukacije, usavršavanja i obuke o trošku kompanije.

Iz Crnogorskog Telekoma su još jednom pozvali čelnike Sindikata da realno sagledaju situaciju i da do rješenja dođu kroz dijalog, a ne pritiscima.

"Kako smo pokazali da ne postoji namjera o ukidanju Kolektivnog ugovora i da proaktivno radimo na unapređenju benefita, očekujemo od čelnika Sindikata da se vrati za pregovarački sto kako bi sa menadžmentom kompanije dogovorio njihovu implementaciju", kazali su iz kompanije.

Menadžment Telekoma vjeruje da će se rukovodstvo Sindikata ponijeti odgovorno prema kompaniji, svojim članovima i svim zaposlenima, i vratiti dijalogu kako bi se pronašlo održivo rješenje koje ide na ruku, a ne na štetu, Crnogorskog Telekoma i svih zaposlenih.

Bonus video: