CBCG: Bebama rođenim u "Nedjelji štednje" na poklon po 400 eura

Pored darivanja prve štednje, orgnizuju i brojne edukativne aktivnosti

2788 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: CBCG
Sa sastanka, Foto: CBCG

Sve bebe rođene tokom "Nedjelje štednje", od 31. oktobra do 6. novembra, čiji roditelji otvore štedni račun u nekoj od poslovnih banaka u Crnoj Gori, dobiće na štedni račun djeteta 400 eura.

To je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore (CBCG), gdje navode da oni poklanjaju po 200 eura, a poslovna banka u kojoj roditelji otvore štednu knjižicu, još 200 eura.

Stoga će, kako navode, ukupan iznos od 400 eura biti deponovan na štedni račun djeteta i oročen na godinu dana, nakon čega roditelji mogu podići novac ili nastaviti da štede.

"Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i izvršni direktori poslovnih banaka potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje "Nedjelja štednje“, koja se povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra i pod sloganom “Prvi korak u sigurnu budućnost”, sprovodi devetnaesti put zaredom", navodi se u saopštenju Centralne banke CG.

Žugić je istakao da su zahvaljujući "Nedjelji štednje“, u prethodnih 18 godina svoju prvu štednju dobile 2.542 bebe, za šta je CBCG izdvojila 541.000 eura, a komercijalne banke još toliko.

Nedjelja štednje
foto: CBCG

Da bi, kako navode, ostvarili pravo na prvu štednju, roditelji djece rođene tokom "Nedjelje štednje“, treba najkasnije do 31. marta 2023. godine da otvore štednu knjižicu u jednoj od poslovnih banaka, uz ličnu kartu oba roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.

Pored darivanja prve štednje, CBCG u sklopu "Nedjelje štednje“ organizuje i brojne edukativne aktivnosti.

Prva u nizu je, kako je saopšteno, izložba radova cetinjskih osnovaca pod nazivom "Maštam i štedim“, koja je realizovana 28. oktobra u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore.

Poručili su da se kampanja nastavlja radionicama u crnogorskim osnovnim školama na temu novca, štednje, bankarstva i bankarskih proizvoda, kao i predavanjima za učenike srednjih škola.