Do decembra ugalj po sniženim cijenama za socijalno ugrožene Pljevljake

"Odbor direktora pokušava da, u mjeri mogućeg, izađe u susret socijalno najranjivijim kategorijama, kako bi svi zajedno prošli kroz izazovan period energetske krize", saopštili iz Rudnika uglja

8149 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora Rudnika uglja produžio je do 1. decembra rok za kupovinu uglja po sniženim cijenama za socijalno ugrožene Pljevljake.

Odluka je donijeta, nakon što jedan dio stanovništva nije uspio da kupi ugalj po povolljnijoj cijeni zbog velikih gužvi i potražnjom za tim energentom.

Početkom septembra Odbor direktora naložio je izvršnom direktoru Milanu Lekiću da za 30 odsto smanji cijenu uglja za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, a odluka je počela da se primjenjuje od 12. septembra i važila je do 1. novembra.

”Sagledavajući opšte stanje u društvu i neizvjestan energetski period koji je pred nama, Odbor direktora RUP-a je sa posebnom pažnjom razmatrao ovaj predlog i jednoglasno usvojio zaključak, kojim će se u mjeri mogućeg olakšati nabavka ogreva, a samim tim i smanjenje potrošnje električne energije, socijalno najranjivijim kategorijama. Na ovaj način, Odbor direktora, pokušava da u mjeri mogućeg izađe u susret socijalno najranjivijim kategorijama, kako bi svi zajedno prošli kroz izazovan period energetske krize”, saopštili su iz pljevaljske kompanije.

Pravo na kupovinu do pet tona uglja po cijeni nižoj za 30 odsto imaju penzioneri sa najnižim penzijama, nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao i korisnici socijalne pomoći.

RUP je od 1. septembra povećao cijenu uglja za građane Pljevalja za oko 35 odsto - umjesto dosadašnjih 64 eura po toni, Pljevljaci istu količinu uglja plaćaju 87 eura.

Od 15. avgusta cijena jedne tone uglja, za kupce koji nemaju prebivalište na području opštine Pljevlja je 105 eura.

Iz Rudnika ističu da su ogromni poremećaji cijena energenata na svjetskom tržištu uslovili povećanje troškova proizvodnje uglja. Zbog toga je tokom ove godine dva puta došlo do poskupljenja, od kojih su bili izuzeti građani Pljevalja.

Elektroprivredi (EPCG), kojoj Rudnik plasira preko 90 odsto, proizvodnje, ugalj prodaju po cijeni od 27 eura po toni, kalorijske vrijednosti nešto iznad 9.211 kilodžula po kilogramu.

Cijena uglja za Termoelektranu korigovana je prije nekoliko mjeseci, a do tada je EPCG ugalj plaćala 24 eura po toni.

RUP je nedavno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) potpisao ugovor o isporuci uglja manje kalorijske vrijednosti po cijeni od 28,8 eura po toni.

Dogovoreno je da do kraja godine RUP Elektroprivredi Srbije isporuči oko 300.000 tona uglja.

Bonus video: