Drakić: Crna Gora je od zemalja Zapadnog Balkana najdalje odmakla u procesu usvajanja EU standarda

“U Jugoslaviji je ekonomija razvijana po mjeri tadašnjeg sistema, koji je bitno drugačiji od onoga što je sadašnja realnost i potreba naših zemalja. Danas je Zapadni Balkan skup šest nezavisnih država, u prvom redu sa zajedničkom idejom punopravnog članstva u EU, ali i idejom regionalne saradnje”, rekla je Drakić

3963 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: PKCG
Sa konferencije, Foto: PKCG

Crna Gora je od zemalja Zapadnog Balkana najdalje odmakla u procesu usvajanja EU standarda, a šestu godinu članica NATO, što je važan signal investitorima kada je riječ o sigurnosti njihovih investicija, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je danas u Beogradu učestvovala na Regionalnoj konferenciji posvećenoj ekonomskim perspektivama u zemljama Zapadnog Balkana i predstavila ekonomske prilike u Crnoj Gori u kontekstu potrebe snažnije regionalne saradnje.

“U Jugoslaviji je ekonomija razvijana po mjeri tadašnjeg sistema, koji je bitno drugačiji od onoga što je sadašnja realnost i potreba naših zemalja. Danas je Zapadni Balkan skup šest nezavisnih država, u prvom redu sa zajedničkom idejom punopravnog članstva u EU, ali i idejom regionalne saradnje”, rekla je Drakić.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, dodala da je u toj grupi zemlja Crna Gora najmanja po broju stanovnika ali sa najvećim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku, da je najdalje odmakla u procesu usvajanja EU standrada, te da je ona već šestu godinu članica NATO, što je važan signal investitorima kada je riječ o sigurnosti njihovih investicija.

“U pogledu rezultata na planu investicija, mjesto Crne Gore prepoznato je od uglednih međunarodih korporacija poput Deutche Telecom, Siemens, Terna, Fortum, Akuo, Masdar, Orascom, ili jedinog lanca One and Only u Evropi, koji danas uspješno posluju u Crnoj Gori”, kazala je Drakić.

Tematsko izlaganje Drakić obuhvatilo je energetiku i IT industriju kao oblasti u kojima i Crna Gora i većina zemalja regiona imaju komparativne prednosti.

Konferencija je održana pod okriljem Komorskog investicionog foruma (KIF WB6), a na njoj su učestvovali predstavnici trgovinske misije SAD, predstavnici privrednih komora i pojedinih kompanija zemalja regiona.

Takođe, na marginama konferencije održana je sjednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, na kojoj su tretirana aktuelna pitanja saradnje u okviru ekonomija država članica, a Crnu Goru u ovom forumu (KIF) predstavlja Drakić.

Upravni odbor je, pored ostalih odluka, predložio da se u Podgorici konstituiše sjedište KIF za region Zapadnog Balkana, što će biti predmet dalje operacionalizacije na narednim sjednicama UO.

Bonus video: