Najveći poreski dužnici državi duguju skoro koliko bi koštala naredna dionica auto-puta

Ovim poreskim dugom moglo bi se napraviti i tačno deset gradskih bolnica, kakva je projektom predviđena u Podgorici

48395 pregleda 23 komentar(a)
Među najvećim dužnicima firme Dragana Brkovića, Saše Aćimovića, Danila Petrovića, Panta Vučurovića, Ivana Petričevića,... a ima i državnih (Ilustracija), Foto: shutterstock
Među najvećim dužnicima firme Dragana Brkovića, Saše Aćimovića, Danila Petrovića, Panta Vučurovića, Ivana Petričevića,... a ima i državnih (Ilustracija), Foto: shutterstock

Najveći poreski dužnici duguju državi oko 320 miliona eura, skoro koliko bi koštala naredna dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice, čija je izgradnja u Studiji opravdanosti procijenjena na 341 milion eura. Ovim poreskim dugom moglo bi se napraviti i tačno deset gradskih bolnica, kakva je projektom predviđena u Podgorici.

Prema novoj crnoj listi Uprave prihoda i carina, na listi 200 najvećih dužnika za neplaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija duguje 150 miliona eura, lista od 50 najvećih dužnika za porez i doprinose na zarade zaposlenima duguje 65 miliona eura, a ukupan dug sto najvećih dužnika koji su u stečaju iznosi 105 miliona eura.

Samo tri kompanije iz bivše poslovne grupacije Dragana Brkovića - Vektra Montenegro, Vektra Jakić i Vektra Boka državi duguju 22 miliona eura, koliko bi koštao kilometar i po auto-puta na ovoj dionici.

Brković
Brkovićfoto: Boris Pejović

Od firmi koje nisu u stečaju najveći dužnik je “Vektra Jakić” sa ukupnim dugom od 11,7 miliona eura, i ona se nalazi u programu reprograma, odnosno ima mogućnost da dug isplaćuje na rate. Na drugom mjestu je “Spic ronghe international (Montenegro) limited” koja duguje 10,4 miliona, a ova firma se zbog učešća u projektu gradnje vjetroparka “Možura” nalazi pod istragom tužilaštva.

Na trećem mjestu se nalaze “Plantaže” koje za poreze duguju deset miliona eura, a ušle su u reprogram plaćanja ovih obaveza na rate, a postoje i mogućnosti da dio ovih starih dugova izmiri i ustupanjem državi dijela svojih nekretnina.

”Tehnoput” u vlasništvu Saše Aćimića duguje državi sedam miliona eura. Ovoj firmi računi su u neprekidnoj blokadi od decembra 2012. godine. Na istoj adresi od jula 2013. godine radi firme “Tehnoput mne” čiji je Vlasnik Rajko Ivanović, a ona je ušla u blokadu u julu ove godine sa dugom od 97 hiljada eura.

Državna kompanija Željeznički prevoz za poreze duguje 6,2 miliona eura: Aerodromi Crne Gore još vuku dio poreskih dugova nastalih u peridu pandemije, pa su na kraju avgusta dugovali 5,2 miliona eura, a podnijeli su zahtjev za reprogram poreskog duga.

”Vektra Boka” za sve poreze i doprinose duguje ukupno 4,3 miliona eura.

Firma “Binex”, čija je direktorica Valentina Martinović, a osnivač oš-šor firma “Binex gropu LP”, duguje za porez četiri miliona eura.

”Cijevna komerc” biznismena Danila Petrovića za poreze duguje četiri miliona eura. Njen račun je u neprekidnoj blokadi od aprila 2020. godine.

Državna firma “Održavanje željezničkih voznih sredstava” duguje za poreze 3,9 miliona eura, a Željeznička infrastruktura tri i po miliona.

Željeznička infrastruktura
Željeznička infrastrukturafoto: Luka Zeković

Firma “Izbor” iz Bara, čiji je vlasnik bivši privatizacioni fond “Eurofond”, za poreze državi duguje 3,6 miliona eura.

”A - KOP” čiji je vlasnik Ivan Petričević, za poreze duguje 3,6 miliona eura. Računi ovoj firmi blokirani su od decembra 2013. godine.

Firma “Livello trading” iz Podgorice za poreze duguje 3,2 miliona eura. Njen vlasnik je istoimena of-šor firma, a direktor je Matiljda Đurapčević.

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju duguje državi tri miliona eura za poreze, dok njegov osnivač Savez sindikata ima i svoj dug poseban poreski dug od 640 hiljada eura.

”Vuk Petrol” i “Family shop RVD” duguju po 3,1 milion eura. Firma “Montival” iz Podgorice čiji je osnivač of-šor firma “Net Pay” a direktor Zoran Boljević, duguje državi 2,6 miliona eura.

”Work Finder” biznismena Kadrija Hadžilarija duguje za poreze 2,6 miliona eura, a njen račun je u blokadi od juna 2016. godine.

Državni Institut “Simo Miloešević” dužan je za poreze dva i po miliona eura. Toliki poreski dug ima i “Hermes Solution” čiji je vlasnik of-šor firma “Formatex Technology LTD”, a direktor Slavka Anđušić.

Među velikim dužnicima su i opštinske firme “Vodovod i kanalizacija” iz Ulcinja sa dugom od 2,4 miliona eura, i cetinjski Vodovod sa dugom od 2,2 miliona eura. Obje firme su podnijele zahtjeve za reprogram poreskih obaveza...

Od firmi u stečaju najveći dužnik “Montenegro erlajns”

Od firmi koje su u stečaju, najveći dug za poreze i doprinose ima “Montenegro erlajns” koji po tom osnovu duguje državi 15,5 miliona eura. Sljedeći na listi je “Pantomarket” Panta Vučurevića sa poreskim dugom od 15,2 miliona eura.

Montenegro airlines
foto: Boris Pejović

Bivše državne firme “Radoje Dakić” za poreze državi duguje 11,8 miliona eura, a Rudnici boksita devet miliona eura.

Vektra Montenegro dužna je državi šest miliona eura, a Bolnica Meljine, koja je dio Atlas grupe Duška Kneževića, 4,6 miliona eura. Firma koja je vlasnik ove Bolnice je “Meljine kompleks” i takođe je u stečaju sa poreskim dugom od 60 hiljada eura. Zavod za izgradnju Bara Žarka Pavićevića, ostao je dužan državnoj kasi četiri i po miliona eura.

Mercur System Mladena Mrvaljevića ima poreski dug od 3,8 miliona eura. Bivša državna “Galenika Crna Gora” ostala je dužna za poreze dva i po miliona eura.

”Montri” iz Igala u vlasništvu Vladimira Božovića ima dug od dva miliona eura...

Bonus video: