Ulcinj na pragu stoodstotne realizacije budžeta: Radi se dobro, jer nema prvilegovanih

Dobra naplata budžetskih prihoda, prvi put u zadnjoj deceniji i duže moguće ispunjenje plana prihoda i rashoda

10585 pregleda 2 komentar(a)
Opština zatvorila kredit prema IRF-u: Murati, Foto: Samir Adrović
Opština zatvorila kredit prema IRF-u: Murati, Foto: Samir Adrović

Opština Ulcinj je i nakon završetka sezone zadržala pozitivan trend rasta osnovnih i najvažnijih lokalnih javnih prihoda, što će prvi put u posljednjih deceniju ili duže, rezultirati stoodstotnom realizacijom budžeta do kraja kalendarske godine.

To je “Vijestima” potvrdio opštinski sekretar za budžet i finansije Arian Murati. On je kazao da su rekordni budžetski rezultati posljedica fiskalne discipline.

”I zato što više nema privilegovanih pojedinaca niti samovolje u lokalnom računovodstvenom planiranju. Prema poreskim obveznicima primjenjivane su mjere redovne naplate a gdje to nije dalo tražene rezultate, preduzete su mjere prinudne naplate poreskog duga i to kod svih dužnika, bez selekcije”, kazao je Murati.

Naveo je da je stanje novčanih sredstava na žiro računima Opštine na dan 31. oktobar iznosilo milion i po eura.

Kada je početkom juna i formalno preuzeo funkciju predsjednika Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari saopštio je javnosti da je na žiro računu zatekao tek nešto više od deset hiljada eura.

Odlukom o budžetu za ovu godinu, ukupni prihodni, odnosno primici, planirani su u iznosu od 12.085.823, 42 eura. Murati je kazao da je ostvarena naplata u periodu od 1. januara do 31. oktobra iznosila 10.044.222, 80 eura ili 83,11 odsrto u odnosu na zacrtani plan, dok je u istom periodu prošle godine ona iznosila 8.425.907,12 eura, odnosno za oko 1,61 miliona manje.

Prihodi po osnovu poreza, do 31. oktobra, ostvareni su u iznosu od 3,25 miliona eura, ili 90,24% ukupno planiranog tog prihoda za ovu godinu. U istom periodu, takse su naplaćene u iznosu od 210 hiljada eura, što predstavlja 100,21 odsto od plana. Naknade su ostvarene u iznosu od 1,83 miliona eura što je 83,55% od planiranih prihoda po tom osnovu.

Ukupno ostvarena naplata ostalih prihoda, do 31. oktobra iznosi skoro 5,3 miliona eura što je 98,66 odsto u odnosu na plan.

Prihodi od prodaje nepokretnosti, odnosno kompletiranje urbanističkih parcela, u istom periodu iznose preko 550 hiljada eura, što je za više od 83 odsto prekoračenje od plana.

Pozajmice i krediti od inostranih izvora, odnosno izgradnja kanalizacione mreže za naselja Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica, za koju je uzet kredit kod Evropske investicione banke, iznose 857,6 hiljada eura ili 42,88 odsto u odnosu na planirana sredstva za ovu kalendarsku godinu.

Murati je naveo da ukupne uplate prema kreditnim obavezama do sada iznose 450 hiljada eura te da je Opština zatvorila kredit prema IRF-u.

Javnim preduzećima uplaćeno je skoro 870 hiljada eura, političkim partijama 57 hiljada, na ime naknada za odbornike 67 hiljada eura, za sport i kulturu 120 hiljada, za stipendije za studente 16,2 hiljade i 130 hiljada za potrebe FK Otrant-Olympic.

Istovremeno, EPCG uplaćeno je 327,4 hiljade eura, Komunalnim djelatnostima 302 hiljade, Vodacomu 84 hiljade, Regionalnom Vodovodu 95 hiljada, za “Putevi Bar”, izdvojeno je 562 hiljade, Fondu za obeštećenje 100 hiljada eura...

”Rate reprograma prema Upravi prihoda i carina izmirene su zaključno sa 31.10. i za svaku isplaćenu zaradu od juna, obračunati su i uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje”, kazao je Murati.

Poručio je da će Sekretraijat za budžet i finansije i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima koje podrazumijevaju potpunu primjenu važećih propisa prema svim poreskim dužnicima na teritoriji opštine kao i podizanje svijesti da je plaćanje poreza zakonska obaveza.

Naveo je da će sekretarijat, osim centralne javne rasprave za nacrt odluke o budžetu za iduću godinu u sali SO Ulcinj, na istu temu održati i Okrugle stolove sa organima lokalne uprave, javnim preduzećima i ustanovama, NVO sektorom, sa studentima, mjesnim zajednicama, sportskim udruženjima, institucijama obrazovanja i o svemu tome napraviti specijalnu emisiju.

”To je pokušaj da budemo otvoreniji i odgovorniji prema građanima u procesu donošenja važnih odluka”, kazao je Murati.

Bonus video: