Spas Meljina zavisi od tužilaštva i stečajne uprave

Preostali predlozi za rješenje situacije su odbačeni, kao što je direktna novčana pomoć Vlade jer bi se time kršio Zakon o zaštiti konkurencije zbog toga što je bolnica zvanično privatna zdravstvena institucija

31471 pregleda 4 komentar(a)
Traže hitno rješenje kako bolnica ne bi prestala sa radom: Olivera Mihajlović Elez i Katić, Foto: Luka Zekovic
Traže hitno rješenje kako bolnica ne bi prestala sa radom: Olivera Mihajlović Elez i Katić, Foto: Luka Zekovic

Jedino rješenje koji bi možda moglo omogućiti Bolnici Meljine da narednih dana nastavi svoj rad bilo bi da neka državna zdravstvena ustanova sklopi ugovor sa stečajnom upravom o tehničkoj saradnji ili zakupu i na taj način preuzme upravljanje, ali i sve troškove ove bolnice kako bi građani Herceg Novog dobili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a da stečajna masa istovremeno ne bi bila oštećena i ne bi bili napravljeni novi troškovi za stečajne povjerioce.

To je nezvanični zaključak sa jučerašnje sjednice Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, jer na kraju nije postojala većina da se oni usvoje zbog bojkota poslanika iz opozicije (DPS). Komisiju čini jednak broj poslanika vlasti i opozicije. Predsjednik Komisije Maksim Vučinić je kazao da će nastavak sjednice biće zakazan naknadno.

Ovo rješenje razmatra i komisija Vlade osnovana za tu namjenu, a jedina moguća prepreka bilo bi to što postoji privremana mjera nad imovinom od prije tri godine koji je zatražilo tužilaštvo zbog svoje istrage.

Preostali predlozi za rješenje situacije su odbačeni, kao što je direktna novčana pomoć Vlade jer bi se time kršio Zakon o zaštiti konkurencije zbog toga što je bolnica zvanično privatna zdravstvena institucija. Nije moguće ni da Fond zdravstva poveća uplate ovoj bolnici, jer je cjenovnik bolničkih usluga za osiguranike isti za sve bolnice.

Nije moguća ni reorganizacija kroz stečaj, jer bi ona značila da država obezbjeđuje najviše do 60 odsto novca, a preostali dio bi morala obezbijediti sama bolnica ili njen vlasnik.

Opšta bolnica Meljine, koja je i gradska bolnica za Herceg Novi, mogla bi da prestane sa radom u roku od sedam dana ukoliko se ne riješi problem njenog finansiranja. Iz stečajne uprave su nedavno saopštili da im je mjesečno za minimalno funkcionisanje potrebno 115 hiljada eura.

Odbornici hercegnovske Opštine i građani najavili su da će početi sa blokadama graničnih prelaza u toj opštini ukoliko se na spase njihova jedina bolnica.

Vučinić je na početku sjednice kazao da se neće baviti samo kontrolom privatizacije, već da je sjednica posvećana pronalasku privremenog rješenja kako bi bolnica preživjela a građani imali zdravstvenu zaštitu, a da će naknadno istraživati zakonitost privatizacije iz 2008. godine i svega onoga što se od tada dešavalo.

On je želio da stavi na glasanje to da li bi se dozvolilo vlasniku Atlas grupe Dušku Kneževiću da se preko video linka uključi u rad komisije.

Poslanik Force Genci Nimanbegu bio je protiv da se to dozvoli Kneževiću jer je osoba koju potražuje tužilaštvo i koja se nalazi u bjekstvu, i da bi to urušilo ugled parlamenta.

”Ukoliko to dozvolite, ja ću napustiti sjednicu”, kazao je Nimanbegu. Sa njim se saglasio i poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Kako su njih dvojica na početku bili jedini predstavnici opozicije, i njihovim odlaskom ne bi postojao kvorum za dalji rad Komisije, odustalo se od uključenja Kneževića.

Vučinić je naveo da mu je žao što sjednici ne prisustvuju poslanici DPS-a jer je njihova Vlada za vrijeme premijera Igora Lukšića dala da se privatizuje gradska bolnica sa vrijednim zemljištem jednom od svojih tadašnjih miljenika daleko ispod realne cijene.

Predstavnica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak kazala je da joj je drago što na sjednici vidi predstavnike Atlas grupe jer ih u Bolnici nisu gledali od 2016. godine. Ona je kazala da su kršenja kolektivnog ugovora od strane vlasnika počela 2013. godine, a od tada su morali i da se snalaze za funkcionisanje i finansiranje bolnice, kao i da ih je veliki broj kolega napustio.

Drobnjak je navela i da ih je vlasnik ostavio na vjetrometini, da se bolnica godinama urušavali, a da su ih ljekari i srednje medicinsko osoblje napuštali. Ona je navela i da je već tada, ali i kasnije o problemima u funkcionisanju bolnice lično obavijestila i Kneževića, ali da nije bilo reakcije.

Bolnica Meljine
Bolnica Meljinefoto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Predstavnik vlasnika firme “Atlas Cop” Marko Nikolić je kazao da se vodi šest pravnih postupaka u vezi sa Meljinama i bez čijeg okončanja nema ni konačnog rješenja. On je naveo i da su ukupne obaveze “Meljine kompleksa” i Bolnice kada su uvedeni stečajevi, iznosile 12 miliona eura. Kazao je i da nikada konzorcijum nije prestao da vodi računa o bolnici, na šta mu je Drobnjak navela da su prije stečaja plate kasnile četiri mjeseca.

Direktorica Bolnice dr Olivera Mihajlović Elez kazala je da su vlasnicu u ovom periodu samo jednom pomogli bolnici kada je vjetar uništio krov i to pozajmicom od 15.000 eura. On je navela i da joj je Knežević reako da ne namjerava da išta radi u Bolnici.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je apelovao da se donesu zaključci kako bi se bolnici i građanima pomoglo što prije. On je naveo da je Knežević kod njega u kabinetu rekao da ga ne interesuje bolnica ni bijeli mantili već biznis. Poslanica Demokrata iz Herceg Novog Tamara Vujović kazala je da neće glasati za budžet ako se ne nađe rješenje za bolnicu.

Advokat Atlas grupe Milovan Milošević naveo je da nema trajnog rješenja bez vlasnika, kao i da su radnici pored Kneževića najveće žrtve u ovom slučaju.

Hronologija problema

Problemi ove nekada renomirane zdravstvene institucije počinju 2009. godine kada je tadašnja Vlada njen kompleks prodala firmama iz Atlas grupe. Novi vlasnici su imali planove da od kompleksa naprave novi turističko-zdravstveni centar i da u njega ulože 119 miliona eura, ali se to nije desilo.

Atlas grupa je ovaj zemljišni kompleks od 50 hiljada kvadrata na samoj obali mora sa bolnicom, kupila 2009. godine za formalno 25 miliona eura i 119 miliona obeveza za investicije. Međutim većina tog iznosa je plaćena obveznicama koje je Atlas grupa prethodno kupila od države za 35 centi, a u ovoj kupovini im je računata nominalna vrijednost od po jednog eura. Tako da je realna vrijednost ove kupovine iznosila 10 do 12 miliona eura, dok se samo zemljište i objekti procjenjuju na 56 miliona eura.

Nakon što je Atlas grupa preuzela ovaj zemljišni kompleks zajedno sa Bolnicom, nekretnine su upisane na novoosnovanu firmu “Meljine kompleksa” čiji je vlasnik 99 odsto “Atlas cap”, a vlasnik te firme je of-šor firma sa Kipra “Meljine complex Limited”. Od bolničkog kompleksa je tada napravljena druga firma “Bolnica Meljine”, a njen vlasnik je “Meljine kompleks”.

”Meljine kompleksu” je žiro račun blokiran od aprila 2016. godine do jula 2018, kada je prvi put uveden stečaj. Odluka o stečaju je u posljednje tri godine više puta ukidana i ponovo donošena, a sadašnja važi od juna ove godine.

Blokade računa Bolnice Meljine dešavale su se više puta od 2015, a posljednji put blokada je uvedena u aprilu 2019. godine kada je iznosila nešto preko milion eura. Stečaj u ovu firmu je uveden u septembru te godine.

I samoj centralnoj firmi “Atlas cap” računi su u neprestanoj blokadi od oktobra 2019. godine zbog duga od 153 hiljade eura.

Bonus video: