Gandel: Raste interesovanje slovačkih kompanija za ulaganje u CG, naročito u sportski turizam i poljoprivredu

Konstatovali su tokom susreta da dvije zemlje imaju dobru bilateralnu saradnju

1314 pregleda 0 komentar(a)
Gandel i Damjanović, Foto: Saša Matić/Gov.me
Gandel i Damjanović, Foto: Saša Matić/Gov.me

Slovački ambasador u Crnoj Gori Boris Gandel saopštio je da raste interesovanje slovačkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, naročito u dijelu investiranja u sportski turizam i poljoprivredu.

Na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića i Gandela, tokom njihovog prvog zvaničnog susreta, razgovarali su o mogućnostima unaprjeđenja bilateralne saradnje dvije zemlje.

Oni su, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, razmijenili stavove na teme od zajedničkog interesa i potencijali za jačanje razvojne saradnje prijateljskih država.

Konstatovali su da je zajednički interes da Crne Gora i Slovačka imaju sadržajnu saradnju, tradicionalno partnerske odnose i redovan politički dijalog.

Damjanović je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Slovačka pruža evropskim integracijama Crne Gore.

Gandel je poručio da je Slovačka spremna da nastavi da podstiče brži integracioni proces i ustupa institucionalna znanja kroz tehničku podršku, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

Aleksandar Damjanović
foto: Saša Matić/Gov.me

"Iako imaju izuzetno dobre bilateralne odnose, ocijenjeno je da je potrebno osnažiti ekonomsku i razvojnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Budući da su strane direktne investicije iz Slovačke, u prethodnom periodu bile na veoma niskom nivou, Gandel je, kako navode, konstatovao da raste interesovanje slovačkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, naročito u dijelu investiranja u sportski turizam i poljoprivredu.

Obostrano je, kako su saopštili, izražen interes za razmjenom iskustava i dobrih praksi, koje bi rezultiralo snaženjem privredne saradnje i intenziviranjem ekonomskih odnosa.

Bonus video: