Damjanović: Stabilnost društva neophodan preduslov finansijske stabilnosti Crne Gore

Politička nestabilnost i globalna neizvjesnost neminovno se odražavaju na investicionu paradigmu i finansijske tokove, pa Damjanović nastoji da njegov resor bude van dometa dnevne politike, kako bi se očuvao uravnoteženi finansijski okvir, navodi se u saopštenju

2352 pregleda 1 komentar(a)
Sa radnog sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa radnog sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

"Postizanje političkog konsenzusa potrebno je kako bi se poboljšala pregovaračka pozicija Crne Gore i ubrzao njen evropski put", zaključeno je nakon sastanka ministra finansija Aleksandra Damjanovića, ambasadora zemalja Evropske unije i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Kristine Oane Pope.

Oni su ocijenili "da je institucionalna i unutrašnja stabilnost društva neophodan preduslov finansijske stabilnosti i jačanja ugleda Crne Gore na međunarodnom investicionom tržištu", navodi se u saopštenju.

Razgovarano je o izazovima sa kojima se na finansijskom planu suočava crnogorska ekonomija, usljed globalnih ekonomskih i unutrašnjih političkih neizvjesnosti, navodi se u saopštenju.

Damjanović je kazao da je Vlada sa ekonomskog aspekta, u vrlo zahtjevnim okolnostima, uspjela da obezbijedi stabilnost javnih finansija, i tvrdi da su, odgovorno pristupili strategiji obezbjeđenja finansijske održivosti za narednu godinu.

Dodao je da se politička nestabilnost i globalna neizvjesnost neminovno odražavaju na investicionu paradigmu i finansijske tokove, te da nastoji da njegov resor bude van dometa dnevne politike, kako bi se očuvao uravnoteženi finansijski okvir.

Damjanović poručuje, da Crna Gora ostaje privržena evropskom putu, kao i da je potrebno uskladiti političku i ekonomsku agendu, posebno u pogledu diverzifikacije investicija, odnosno povećanja prisutnosti kredibilnih investitora iz EU zajednice.

Iz Delegacije EU su pozdravili napore Ministarstva da održi finansijsku stabilnost, ali i nastojanje da se preduprijedi prelivanje političke i institucionalne krize na dalju održivost javnih finansija, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: