Sve obaveze i troškove za državne naftne rezerve prebacuju na benzinske pumpe

Udruženje naftnih kompanija protiv je ovakvog predloga i traže da se primjeni neko od evropskih rješenja u kojima država formira i brine o državnim rezervama

11990 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) pripremilo je nacrt zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju, kojim se cijela obaveza formiranja državnih rezervi, njihovog čuvanja i osiguranja, kao i svi troškovi nameću prodavcima goriva, odnosno kompanijama koje imaju benzinske pumpe.

Udruženje naftnih kompanija u Crnoj Gori protiv je ovakvog predloga i traže da se primjeni neko od evropskih rješenja u kojima država formira i brine o državnim rezervama, jer uslove koji se pokušavaju nametnuti mogle bi da ispune svega dvije ili tri kompanije a ostale bi prestale sa radom što bi uništilo principe konkurencije.

Prema nacrtu zakona, svi prodavci goriva bi morali da imaju skladišta naftnih derivata u kojima non-stop mora biti naftnih derivata na nivou prodaje od 90 dana.

To znači da bi kompanije morale da kupe tolike količine goriva, višemilionske vrijednosti, i da stalno istu količine drže u tim skladištima i plaćaju troškove čuvanja i osiguranja.

Iz naftnih kompanija "Vijestima" je saopšteno da im država proteklih 30 godina nije dozvoljavala da grade naftna skladišta, zbog čega ih sada i nemaju, zatim da bi morali da uzimaju velike kredite da kupe tolike količine naftnih derivata i da bi to bio umrtvljeni kapital za kompanije.

Naveli su i da nije definisano šta ako oni kupe rezerve u tolikim količinama u periodu visokih cijena a kasnije moraju da ih prodaju zbog obnavljanja u periodu niskih cijena, jer bi ih to odvelo u bankrot.

Oni smatraju da je ovakvo rješenje, za koje neznaju uporednu praksu, donijeto u korist velikih kompanije koje imaju skladišta od ranije i koje bi mogle da diktiraju cijene malima i da ih uslovljavaju, čime bi se stvorio zakonom zabranjeni oligopol. Zbog toga traže da se organizuje mnogo duža javna rasprava, prihvate njihove primjedbe i da država primjeni neke od evropskih praksi u formiranju državnih rezervi.

Bonus video: