Đukanović: Želimo razvijati još snažnije ekonomsko partnerstvo sa SAD

Crna Gora i SAD dijele iste vrijednosti na čijim se temeljima mogu graditi uzajamni prosperitet i dalje veze između dvije države, rekla je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke

6117 pregleda 16 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Rajzing Rajnke i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović kazao je, na današnjem sastanku sa delegacijom trgovinske misije Sjedinjenih Američkih Država, koju predvodi zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine SAD Dejvid De Falko, da Crna Gora želi razvijati još snažnije ekonomsko partnerstvo sa SAD.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, na početku susreta izrazila je zahvalnost Đukanoviću za kontinuiranu podršku jačanju prijateljskih odnosa dvije države. Istakla je da Crna Gora i SAD dijele iste vrijednosti na čijim se temeljima mogu graditi uzajamni prosperitet i dalje veze između dvije države i podsjetila je da je riječ o prvoj velikoj trgovinskoj misiji SAD u Crnoj Gori.

De Falko je iskazao je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori i prilikom za izgradnju mnogo jačeg partnerstva jer, kako je kazao, mnogo možemo da učimo i naučimo jedni od drugih.

Đukanović je, kako je saopšteno, poželio dobrodošlicu delegaciji SAD-a uz zahvalnost zvaničniku Ministarstva trgovine i ambasadorki Rajzing Rajnke na obogaćivanju kvalitetnog partnerstva ovom posjetom.

Đukanović SAD
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Podsjetio je na stabilan i dinamičan put Crne Gore od obnove nezavisnosti, na evropske i euroatlanske ciljeve kojima je, ističe predsjednik, naša država nepokolebljivo posvećena, i period obilježen intenzivnim reformama.

Upoznao je sagovornike i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i neophodnošću iznalaženja rješenja za povratak političke stabilnosti i "kompetentne izvršne vlasti".

Naglasivši da je Crna Gora u jednom periodu imala izuzetno velik priliv stranih direktnih investicija koji je dostizao i 20 odsto BDP-a, Đukanović je predstavio i razvojne prioritete, prije svega u oblasti infrastrukture, energetike, turizma, proizvodnje hrane i IT sektora.

"Predsjednik je poručio da pored partnerstva i povjerenja koje je građeno između Crne Gore i SAD-a u veoma teškom istorijskom ambijentu raspada Jugoslavije, želimo da razvijamo još snažnije i ekonomsko partnerstvo sa SAD", navodi se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio i na rad Američke privredne komore u Crnoj Gori, što je, kako se ističe, dobar osnov za buduću tješnju saradnju sa kredibilnim partnerima koji našoj zemlji ne donose samo investicije, već i znanje i standarde.

"Predstavnici 23 američke kompanije čije su oblasti interesovanja dominantno informativno-komunikacione tehnologije i obnovljivi izvori energije uz zahvalnost Predsjedniku za otvorenost i spremnost na saradnju iskazali su visoke ocjene za prijateljstvo dvije države ali i izbore koje je Crna Gora napravila u vanjskoj politici i liderstvo", dodaje se u saopštenju.

Oni su se interesovali za mogućnosti pokretanja biznisa u IT sektoru, razvoj preduzetništva, kao i u oblasti obnovljivih izvora energije.

Bonus video: