Meljine dobila sutkinja Popović

Vlada pokušava preko suda da raskine ugovor sa Atlas grupom za bivšu vojnu bolnicu, moguć i vansudski dogovor
104 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.09.2017. 18:32h

Zbog preraspodjele predmeta u Privrednom sudu juče nije održana rasprava u sporu nastalom po tužbi Vlade Crne Gore protiv Konzorcijuma koji čine Invest banka Montenegro, Atlas banka, Atlas Cap i Specijalna bolnica “Sveti Nikola”, a kojom se traži raskid privatizacionog ugovora za bivšu vojnu bolnicu u Meljinama i naknadu štete.

Predsjednik suda i sudija Blažo Jovanić potvrdio je “Vijestima” da on više neće voditi taj predmet već da je dat sutkinji Milici Popović, koja će naknadno odrediti nastavak rasprave.

Kupoprodajni ugovor za ovaj kompleks potpisan je, još 2008. godine, a konzorcijum biznismena Duška Kneževića je platio 25 miliona eura, većinom obveznicama (kupljenim uz diskont po nižoj cijeni). Oni nijesu poštovali obavezu da za sedam godina investiraju 120 miliona eura.

Kupac od 2012. Vladi predlaže aneks ugovora na koji država nije pristala. Iz lokalne uprave poručili su u julu ove godine da će hitno pokrenuti razgovore sa ministarstvima finansija i zdravlja i Atlas grupom kako bi došli do brzog i kvalitetnog rješenja.

“Objašnjeno nam da je pokrenut sudski proces raskida ugovora Vlade sa Atlas grupom, ali i da pokušavaju da se sporazumno dogovore oko ovog postupka, jer bi po nekim procjenama sudski proces mogao trajati pet - šest godina. Objasnili su nam da će se sporazumno dogovoriti da se ugovor ili raskine ili nastavi", kazao je tada predsjednik Opštine Stevan Katić.

Iz lokalne uprave poručili da toj kompaniji neće oprostiti dugove. Opština je zbog poreskog duga od 170 hiljada eura prošle godine blokirala račun Bolnice, ali su odbornici SO Herceg Novog, nako toga donijeli odluku o prihvatanju plaćanju duga u 18 mjesečnih rata.

Bonus video: