Bivši radnici rudnika Boksita najavili protest ispred zgrade VDT-a

Protest su zakazali u 11 časova i pozvali radnike da u što većem broju dođu ispred tužilaštva

9629 pregleda 2 komentar(a)
Tražiće prijem u tužilaštvo: Rašo Čivović, Foto: Biljana Matijasevic
Tražiće prijem u tužilaštvo: Rašo Čivović, Foto: Biljana Matijasevic

Bivši radnici rudnika Boksita odlučili su da se u petak, 11. novembra, okupe ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici nezadovoljni što su odbačene krivične prijave protiv bivših stečajnih upravnika, čime je, kako tvrde, tužilaštvo dozvolilo da nastane šteta od skoro milion eura.

Protest su zakazali u 11 časova i pozvali radnike da u što većem broju dođu ispred tužilaštva. U slučaju, kako su najavili, da ih iz tužilaštva niko ne primi, preseliće se ispred zgrade Vlade i tražiće da ih primi predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

“U septembru sam poslao zahtjev Privrednom sudu da mi odgovore da li je novac od prodaje upravne zgrade Boksita isplaćen firmi Vagonimpex iz Mađarske. U odgovoru, koji je potpisao sudija Dragan Vučević, a koji je stigao 26. oktobra, stoji da je stečajni upravnik donio odluku o namirenju potraživanja od 20. aprila 2022. godine, te izvršeno namirenje preostalog dijela glavnog duga povjerioca Vagonimex KFT iz Mađarske u iznosu od 762.694 eura”, kazao je Rašo Čivović.

Kako je objasnio, 22. aprila je podnio krivičnu tužbu protiv stečajnih upravnika Zdravka Cicmila i Mladena Markovića zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, a odgovor je dobio 3. novembra.

“U odgovoru koji je potpisao državni tužilac Dejan Đorojević piše da je odbacio krivičnu tužbu jer ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili predmetno krivično djelo ili drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Međutim, upravo je odgovor iz Privrednog suda dokaz da je šteta već nastala i da je tužilaštvo to dozvolilo”, tvrdi Čivović.

Bonus video: